CARE

Liten kjønnsbevissthet er en risiko for norske bedrifter

Del
Ny rapport: norske bedrifter har for lav bevissthet om at risiko for menneskerettighetsbrudd kan påvirke kjønnene ulikt.
Foto/illustrasjon: CARE Norge
Foto/illustrasjon: CARE Norge

I juni i år skal nær 9000 norske bedrifter, som åpenhetsloven omfatter, ha klar sine såkalte aktsomhetsvurderinger.

I rapporten Gender Equality and the Norwegian Transparency Act avdekker Deloitte og CARE Norge at det er en fare for at det er for lite analyse og forståelse av kjønnsforskjeller.

– Bedrifters verdikjeder er en global kraft som påvirker økonomier, samfunn og individer. Med aktsomhetsvurderinger som tar jenter og kvinner med i betraktningen, kan bedrifter gjøre en forskjell for likestilling, som bidrar til varig, positiv samfunnsutvikling, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.

I rapporten undersøker Deloitte og CARE hvordan norske bedrifter inkluderer kjønnsperspektivet i arbeidet for å sikre menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold – altså i sine aktsomhetsvurderinger.

Gjennom analyser av årsrapporter, dybdeintervjuer og en åpen spørreundersøkelse ser vi at et utvalg av norske bedrifter gjennomfører aktsomhetsvurderinger for menneskerettigheter i stor grad. Samtidig er det behov for mer kunnskap om hvordan kjønnsperspektivet kan integreres i prosessen og flere verktøy i arbeidet, sier Kristina Overn Krohn, som leder arbeidet med menneskerettigheter og sosial bærekraft i Deloitte.

Rapportens hovedfunn

  • Åpenhetsloven har gitt menneskerettighetsarbeid økt oppmerksomhet

  • De fleste bedrifter utfører aktsomhetsvurderinger for virksomhetene og verdikjeden, men modenhetsnivået varierer

  • Relativt få bedrifter tar i betraktning på hvilken måte risiko for menneskerettighetsbrudd kan påvirke kjønnene ulikt

  • Manglende kunnskap om kjønnsspesifikke risikoer og hvordan bedrifter kan integrere et kjønnsperspektiv, kan være grunner til hvorfor mange bedrifter ikke inkluderer kjønnsperspektivet i aktsomhetsvurderingene for menneskerettighetsbrudd

Løfter frem 6 viktige steg for å lykkes med aktsomhetsvurderinger

– Når noe så elementært som kjønnsperspektivet mangler, er det vanskelig å se hvordan aktsomhetsvurderingene kan være gjort mer enn halvveis. Med denne rapporten ønsker vi å bidra til å få kjønnsperspektivet på agendaen, sier Georgsen.

Han peker på at økt bevissthet om risikoforhold også kan gjøre det lettere å få øye på muligheter.

Rapporten byr på 6 konkrete tips til hvordan få likestillingsperspektivet på plass:

  1. Forankre bevissthet og kunnskap om kjønnsperspektiv
  2. Tilpass aktsomhetsvurderinger til bedriftens kontekst, drift og verdikjede
  3. Involver kvinner i interessentdialogen
  4. Samle kjønnspesifikke data og årsaker til potensielle risikoer for diskriminering
  5. Utfør kjønnssensitive revisjoner
  6. Etabler kjønnsnøytrale rapporteringskanaler

Rapporten kan leses i sin helhet her.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto/illustrasjon: CARE Norge
Foto/illustrasjon: CARE Norge
Last ned bilde
Rapporten kan leses her: https://d3gaxtb1k6v5o1.cloudfront.net/naeringsliv/Gender-Equality-and-the-Norwegian-Transparency-Act.pdf?mtime=20230511101209&focal=none
Rapporten kan leses her: https://d3gaxtb1k6v5o1.cloudfront.net/naeringsliv/Gender-Equality-and-the-Norwegian-Transparency-Act.pdf?mtime=20230511101209&focal=none
Last ned bilde
Kaj -Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge
Kaj -Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge
Last ned bilde
Kristina Overn Krohn

Leder for arbeid med tjenester knyttet til åpenhetsloven, menneskerettigheter og 
sosial bærekraft i 
Deloitte Norge
Kristina Overn Krohn Leder for arbeid med tjenester knyttet til åpenhetsloven, menneskerettigheter og sosial bærekraft i Deloitte Norge
Last ned bilde

Om CARE

CARE
CARE
Prinsens gate 18
0152 Oslo

https://care.no/

Om Care Norge:

Grunnlagt i 1945, er CARE nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, som opererer i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.

Følg pressemeldinger fra CARE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra CARE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom