Redningsselskapet

Fem personer druknet i mai

Del
Fem mennesker mistet livet i drukningsulykker i mai. Så langt i år har 26 mennesker druknet i Norge, ifølge Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er like mange som på samme tid i fjor.
40 % av alle drukningsulykker skjer om sommeren. Redningsselskapet oppfordrer alle til å lære seg enkel livredning i sommer.
40 % av alle drukningsulykker skjer om sommeren. Redningsselskapet oppfordrer alle til å lære seg enkel livredning i sommer.

 Rundt 40 prosent av drukningsulykkene skjer i sommermånedene juni, juli og august. 

– Politikerne er opptatt av drukningsforebygging hver sommer, men vi venter fremdeles på at Stortinget faktisk vedtar en nullvisjon for alle typer drukningsulykker og setter i gang arbeidet med en nasjonal handlingsplan for drukningsforebygging, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Redningsselskapet. 

Drukningsulykkene i mai

Tre av ulykkene i mai skjedde i forbindelse med bruk av fritidsbåt. I tillegg var det én fall-ulykke og én dykkerulykke. 

  • Rogaland: En 85 år gammel mann ble funnet livløs i sjøen i Smedasundet i Haugesund, etter å ha falt mellom båten sin og brygga.  
  • Rogaland: En litauisk mann på 40 år ble funnet omkommet i sjøen utenfor Sirevåg i Hå kommune etter å ha blitt meldt savnet etter en kajakktur dagen før.  
  • Innlandet: En 41 år gammel mann er antatt omkommet i innsjøen Leirin i Nord-Aurdal etter at han ikke kom tilbake fra en fisketur i båt.  
  • Trøndelag: En mann i 40-årene ble funnet omkommet i Selbusjøen etter å ha vært savnet i ti dager. Mannen har sannsynligvis falt i vannet fra bratt terreng.   
  • Møre og Romsdal: En 60 år gammel mann fra Finland ble funnet bevisstløs i vannoverflaten i forbindelse med dykking ved Kvitneset i Kristiansund. Ulykkesårsaken undersøkes.  

Flest ulykker i Rogaland

24 (96 %) av de 26 som har druknet i årets fem første måneder er menn. Ingen barn under 14 år har druknet så langt i 2023.  

Mellom januar og maihar seks personer omkommet i drukningsulykker i Rogaland. Fem personer har druknet i Trøndelag, fire i Agder og tre i Møre og Romsdal. Det har vært én drukningsulykke i både Oslo, Troms og Finnmark, Vestfold og Telemark, Vestland, Viken, Innlandet og Svalbard.Redningsselskapet har ikke registrert drukningsdødsfall i Nordland hittil i 2023.  

Se detaljert drukningsstatistikk på rs.no/drukning

– Lær deg livredning

Drukning i forbindelse med bruk av fritidsbåt, fall fra land og under bading er de vanligste ulykkestypene om sommeren.

– Vis godt vannvettnår du er på, i eller ved vann og sjø i sommer! Vi oppfordrer også alle til å lære seg hvordan de kan redde andre på en trygg måte og hvordan en utfører hjerte- og lungeredning, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

– Hver sommer blir mange personer reddet fordi noen i nærheten er oppmerksomme og vet hva de skal gjøre når ulykken er ute, sier Krangnes. 

Redningsselskapet har laget et gratis nettbasert introduksjonskurs om livredning, som er gratis og tar 20 - 30 minutter å gjennomføre. 

  • Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger.
  • Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke en del av denne statistikken – se Sjøfartsdirektoratet for oversikt over totalt antall dødsulykker fra fritidsbåt. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

40 % av alle drukningsulykker skjer om sommeren. Redningsselskapet oppfordrer alle til å lære seg enkel livredning i sommer.
40 % av alle drukningsulykker skjer om sommeren. Redningsselskapet oppfordrer alle til å lære seg enkel livredning i sommer.
Last ned bilde

Lenker

Om Redningsselskapet

Redningsselskapet
Redningsselskapet
Drammensveien 288
0283 Oslo

98706757http://www.redningsselskapet.no

Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne». 

Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 53 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute. 

Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom