Nå kan du søke om fotlenke digitalt

Søknadsskjemaet kan lastes ned og sendes inn til behandling via kriminalomsorgens hjemmeside https://selvbetjening.kriminalomsorgen.no/ Du logger deg inn med Bank-ID. Søknaden blir så behandlet av det friomsorgskontoret du ut fra bostedsadressen din hører inn under.
Straffegjennomføring med elektronisk kontroll som alternativ til ubetinget fengselsstraff ble innført som prøveordning i 2008, og fra 2014 ble ordningen landsdekkende. I årenes løp har vel 35.000 domfelte gjennomført straff på denne måten.
Straffegjennomføring med elektronisk fotlenke i stedet for fengselsstraff er ikke noe man blir dømt til, det er noe man kan søke kriminalomsorgen om etter at domstolen har avsagt dom på ubetinget fengselsstraff. Fotlenke kan innvilges for straffer inntil seks måneders varighet eller for inntil de siste seks måneder av en lengre dom.
Enkelt skjema
Søknadsskjemaet er svært enkelt: Du fyller inn personopplysningene dine og undertegner elektronisk på at du ønsker å gjennomføre straffen utenfor fengsel med elektronisk kontroll.
Det er nå flere domfelte som påbegynner en form for straffegjennomføring ute i samfunnet enn i fengsel. Bruken av elektronisk fotlenke er den viktigste årsaken til dette. Nær halvparten av dem som gjennomførte straff med fotlenke i 2022 var dømt for kjøring påvirket av alkohol eller annet rusmiddel.
Ved straffegjennomføring med elektronisk fotlenke gis den som er dømt mulighet til å opprettholde sine forpliktelser både økonomisk og sosialt, gjennom å gå på jobb eller være i utdanning og ha samvær med familie og barn.
Tett oppfølging
Under straffegjennomføringen med fotlenke blir domfelte fulgt opp av kriminalomsorgen blant annet med uanmeldte besøk i hjemmet og på sted for sysselsetting, og ved urin- og utåndingsprøver og obligatoriske oppmøter på friomsorgskontoret. Det er totalforbud mot bruk av rusmidler i enhver form.
Ved behandlingen av søknaden om fotlenke vurderes det om domfelte er egnet til å gjennomføre straff på denne måten. Videre skal elektronisk kontroll ikke innvilges for domfelte som er dømt for seksuallovbrudd, eller for alvorlig eller gjentatt voldslovbrudd, eller der vold er begått mot barn eller noen man bor eller bodde sammen med.
Se vedlegg for totaltall for denne straffegjennomføringsformen 2008 - 2022.
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonsrådgiver Atle Syvertsen, tlf. 905 03 572, e-post atle.syvertsen@kriminalomsorg.no
Bilder
Dokumenter
Om Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)

Solheimsgata 21
2000 Lillestrøm
404 38 800http://www.kriminalomsorgen.no
Følg pressemeldinger fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen: Økt kapasitet i ungdomsfengslene24.4.2025 09:30:47 CEST | Pressemelding
I mars var det 3031 personer i fengsel i Norge. Samtidig ble 542 straffereaksjoner påbegynt i samfunnet. Av disse var 302 med elektronisk kontroll (fotlenke), og 128 var samfunnsstraff. Antallet innsatte i fengsel som er under 18 år har økt fra 7 til 10 fra mars 2024 til mars 2025.
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen for februar 202520.3.2025 08:30:00 CET | Pressemelding
Den 7. mars var det 3020 personer i fengsel i Norge. I februar ble 528 straffereaksjoner påbegynt i samfunnet. Av disse var 280 med elektronisk kontroll (fotlenke), og 126 var samfunnsstraff. Antallet innsatte i fengsel som er under 18 år har økt fra 7 til 15 fra februar 2024 til februar 2025.
Kriminalomsorgen og Røde Kors feirer Kvinnedagen 20257.3.2025 13:06:08 CET | Pressemelding
Notat til redaksjonene: Pressemeldingen inneholder også en invitasjon. Kriminalomsorgen Region Øst, i samarbeid med Nettverk etter soning (Røde Kors), markerer Kvinnedagen 8. mars for kvinner som gjennomfører eller har gjennomført straff i kriminalomsorgen. Markeringen har som mål å feire kvinner i ulike livssituasjoner og i alle deler av kriminalomsorgen, samtidig som den setter fokus på deres ressurser, utfordringer og muligheter. Kvinnelige innsatte og domfelte utgjør en liten, men svært sårbar gruppe, og mange bærer med seg historier preget av vold, rusmisbruk og utenforskap.
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen: Nesten 6 av 10 dommer gjennomføres som straff i samfunnet3.3.2025 10:09:47 CET | Pressemelding
Notat til redaksjonene: Kriminalomsorgsdirektoratets månedlige oversikt over nøkkelparametere ble pga. endrede rutiner ikke sendt ut via pressemelding i løpet høst/vinter 2024, men alle tall og oversikter vil fremkomme i kriminalomsorgens årsrapport for 2024 (publiseres i løpet av våren 2025). Framover vil det bli sendt ut månedlige oversikter igjen via pressemelding. Disse vil også inkludere de domfeltes fordeling innen lovbruddskategoriene samt en forkortet oversikt over andel innsatte med utenlandsk statsborgerskap. Denne pressemeldingen inneholder et sitat fra direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet, Lise Sannerud, knyttet til straffereaksjonen straff i samfunnet. I begynnelsen av februar var det 2981 innsatte i norske fengsler. I januar ble det iverksatt 573 straffegjennomføringer i samfunnet. Av disse var 280 iverksettelser av elektronisk kontroll (fotlenke), etterfulgt av samfunnsstraff med 173. Antallet innsatte under 18 år har i perioden januar 2024 til januar i år økt fra 7 ti
Ny fengselsleder for Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt7.11.2024 10:29:37 CET | Pressemelding
Gro Solbakken (48) er ansatt som fengselsleder for Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt for kvinner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom