Nær 50 prosent sliter: Slik kan ledere redusere psykefravær
Halvparten av norske arbeidstakere har hatt dårligere arbeidskapasitet på jobb på grunn av utfordringer med psykisk helse og stress.
– 3 av 10 oppsøker ikke hjelp når de får vanlige psykiske plager, og få tør å be om hjelp på jobb når de sliter. Her har lederne en stor mulighet til å gjøre en forskjell, påpeker If.

Nær halvparten (46 %) av norske arbeidstakere har opplevd at arbeidsevnen påvirkes negativt av psykisk helse og stress, og nesten 1 av 4 (23 %) er bekymret for å bli sykmeldt over lengre tid på grunn av dette. Samtidig droppet 3 av 10 (31 %) å oppsøke hjelp forrige gang de opplevde slike problemer.
Det viser helseundersøkelsen som KantarSifo har utført på vegne av forsikringsselskapet If, med svar fra mer enn 4 000 respondenter i Norden.
Verdifull forebygging
Som forsikringsselskap har If mye kunnskap om hvor skoa trykker, og er opptatt av å dele kunnskap for å bidra til økt forebygging. Helseundersøkelsen viser nemlig at kun 15 % ber om hjelp fra lederen sin, 9 % søker til kolleger, mens kun 2 % ber HR/personalavdelingen om hjelp når psykiske plager eller stress påvirker arbeidsdagen.
– Det er vondt å se at mange sliter med tunge tanker på jobb, uten at de tør å be om hjelp. Her kan lederne bidra til mer åpenhet og positive endringer, som kan redusere sykefraværet og sikre at færre faller utenfor, sier Kristine Sandvik, leder for personforsikringer i If.
Viktig å unngå full sykemelding
Etter muskel- og skjelettlidelser, er vanlige psykiske lidelser som angst, depresjon og stress de vanligste grunnene til sykemelding i Norge – og står for rundt en fjerdedel av det legemeldte fraværet, forteller Ifs arbeidspsykolog Thomas Tobro Wøien.
– Samtidig anbefales vanligvis ikke full sykemelding nettopp ved slike tilstander. Gradert sykemelding er ofte et bedre alternativ, som forebygger at det ikke utvikler seg nye barrierer for å komme tilbake på jobb. Å stå i arbeid gjør at du opplever mestring, fellesskap og anerkjennelse, og holder en struktur i hverdagen. Det kan bidra til raskere bedring, sier Tobro Wøien.
Slik kan lederne bidra
Mange ledere er usikre på hvordan de skal møte medarbeidere som sliter psykisk. De ønsker å hjelpe, men er bekymret for å trå feil eller spørre for mye. Samtidig kan også de som sliter kvie seg for å ta opp utfordringene med lederen sin, fordi de er redde for hvordan det vil bli mottatt, påpeker arbeidspsykologen.
– Mange av dem som strever ønsker bare å leve et mest mulig normalt liv med en mest mulig normal hverdag. God støtte fra ledere og kolleger er positivt, både for å forebygge stress og langtidsfravær. Derfor er det viktig å bygge et miljø der det oppleves som trygt å være åpen, også om det som er vanskelig. Det kan være så enkelt som at lederen stadig gjentar «Kom til meg hvis noe er vanskelig, så skal jeg gjøre det jeg kan for å tilrettelegge», sier Tobro Wøien, som gjerne deler noen gode råd til lederne.
7 råd til ledere med ansatte som sliter psykisk
- Vær et medmenneske, ikke en behandler. Når du skal ta initiativ til en samtale med en ansatt som strever, er utgangspunktet at dere skal ha en hyggelig prat. Profesjonell hjelp må den ansatte få fra andre, for eksempel via helseforsikringen. Det er ikke din oppgave.
- Skap trygge rammer for samtalen. Fortell hvorfor du ønsker en samtale på forhånd, og gjennomfør den på en tid og et sted der dere kan være i fred og ro.
- Lytt før du gir råd. Det er ikke meningen at du skal ha alle svarene med en gang. Det viktigste er først å få en oversikt over utfordringer og muligheter, og invitere til åpenhet. Vær en god lytter.
- Hold fokus på det som er relevant for jobben. Hvis problemene er knyttet til privatlivet, er det nok å si at du forstår at det kan være en belastning.
- Vær tydelig på at medarbeideren er ønsket. Vær tydelig på at du gjerne vil ha medarbeideren i arbeid, og at du vil gjøre det du kan for å bistå. Vær gjerne raus med tilrettelegging i starten, så medarbeider opplever seg sett og forstått – og får tillit til deg som leder. Det skaper trygghet, og gir styrke til å mestre arbeidsdagene.
- Planlegg tilrettelegging sammen. Spør medarbeideren hvilke arbeidsoppgaver som er overkommelige, og hvilke det er motiverende å beholde. Hvis dere planlegger tilrettelegging sammen, sikrer du at medarbeider er involvert og mest mulig motivert.
- Gjør så godt du kan. Mange ledere er bekymret for om de tar godt nok vare på medarbeidere som sliter. Om du gjør så godt du kan, er det sannsynligvis godt nok. Men vær åpen, og still gjerne spørsmål som «Hva skal til for at jeg skal være den beste lederen for deg fremover?». Det ligger mye god verdi i å hjelpe hverandre.
Nøkkelord
Kontakter
Ellen PaulsenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 900 36 010ellen.paulsen@if.noBilder



Lenker
Om If
If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.
Følg pressemeldinger fra If
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra If på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra If
Undersøkelse: Småbedriftene er dårlig rustet mot cybertrusler24.4.2025 07:32:16 CEST | Pressemelding
32 prosent av norske småbedrifter ser på cyberangrep som en av de største truslene mot seg. Likevel har 37 prosent ikke styrket IT-sikkerheten de siste to år.
Hyttefolk kommer til innbrudd og vannskader i påsken10.4.2025 07:33:30 CEST | Pressemelding
Ødeleggelser fra frost og innbruddd er det første som møter mange på hytta i påsken, ifølge forsikringsselskapet If.
Forbudt tvillingkjøring kan gi millionregning3.4.2025 07:01:04 CEST | Pressemelding
Forbudet mot flere personer på samme elsparkesykkel brytes av mange, ifølge forsikringsselskapet If. Skjer en alvorlig ulykke kan du som fører kreves for millionbeløp.
Ny kartlegging av hvor godt kommuner er rustet for ekstremvær24.3.2025 08:03:17 CET | Pressemelding
Alle norske kommuner får nå nye spørsmål om hvor rustet de er til å takle ekstreme værhendelser og klimarisiko. Det er fjerde gang CICERO Senter for klimaforskning og forsikringsselskapet If gjennomfører kartleggingen.
Heathrow: Dette dekker reiseforsikring og ikke21.3.2025 09:52:01 CET | Pressemelding
Fredag innstilles flere flygninger mellom Gardermoen og Heathrow nær London. Den store flyplassen er rammet av strømbrudd. Slik forholder du deg som flypassasjer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom