Bygger eget finsorteringsanlegg for plastemballasje
– Dette er starten på en ny æra med utvikling av nye sirkulære løsninger og forretningsmodeller for plast i Norge. Når vi setter spaden i jorda, realiserer vi et nasjonalt grønt skifte, sier Bjarte E. Grostøl som er initiativtaker til sorteringsanlegget og styreleder i Plastretur.
I 2020 startet returselskapet – som har ansvar for gjenvinning av plastemballasje – å utrede etableringen av et eget finsorteringsanlegg for plastemballasje i Norge. Målet er å ta ansvar for norsk plast nasjonalt i stedet for å være avhengig av europeiske anlegg, og samtidig bidra til første steg i retningen mot mer gjenvinningsindustri i Norge.
INITIATIVTAKER: Det var styreleder i Plastretur, Bjarte E. Grostøl som er initiativtakeren bak anlegget. Han har også vært leder for prosjektet. FOTO: Grønt Punkt Norge
TOMRA på laget
For å realisere planene om å bygge eget anlegg har Plastretur og det norske teknologiselskapet TOMRA gått sammen. TOMRA blir majoritetseier med 65 prosent av aksjene.
– Det nye anlegget vil spille en avgjørende rolle i arbeidet med å ta norsk plastemballasje i en sirkulær retning og vi er stolte over å være med å realisere dette anlegget, sier Joachim N. Amland som er SVP i TOMRA Feedstock.
Finsorteringsanlegget:
- Bygges i Holtskogen Næringspark i Hobøl, Indre Østfold.
- Byggestart er slutten av juni 2023.
- Total kapasitet på 90.000 tonn plastemballasje i året.
- Mål om at anlegget skal være i drift fra første kvartal 2025.
- Samlede investeringer er rundt 600 millioner kroner.
- Anlegget skal sortere plastemballasje i sju ulike kvaliteter.
- Plastretur har ansvar for å hente brukt plastemballasje fra norske kommuner og næringsliv og levere det til anlegget.
- TOMRA har ansvar for sortering og salg.
Hjørnestein i ny infrastruktur
I dag blir plastemballasje som samles inn fra norske husholdninger sendt til sortering og bearbeiding i Tyskland. Det nye sorteringsanlegget vil være hjørnesteinen i etableringen av en ny nasjonal infrastruktur for materialgjenvinning.
– En ny nasjonal infrastruktur er avgjørende for at vi skal nå fremtidige gjenvinningsmål. Dette anlegget vil være et stort steg mot å bygge norsk gjenvinningsindustri for plast, samtidig som vi reduserer avfallstransporten ut av landet, sier Karl Johan Ingvaldsen, administrerende direktør i Plastretur.
PLASTRETUR: Administerende direktør Karl Johan Ingvaldsen i Plastretur. FOTO: Grønt Punkt Norge
Handelens Miljøfond har i sin rapport «Materialgjenvinning av norsk plastavfall – 50 % innen 2025» påpekt at hvis Norge skal nå gjenvinningsmålene, må det blant annet bygges et eget finsorteringsanlegg for plastemballasje.
– Det er veldig gode nyheter at Plastretur realiserer denne etableringen. Med et finsorteringsanlegg med kapasitet til å ta imot plast fra hele Norge tar vi et godt og viktig skritt fremover for en mer sirkulær plastøkonomi i Norge, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.
Viktig og riktig partner
Med sin teknologi og kompetanse på returløsninger, er TOMRA en naturlig partner for Plastretur i realiseringen av prosjektet. Administrerende direktør Tove Andersen i TOMRA, sier at det er viktig at Norge tar stegene mot en mer sirkulær økonomi nå.
– Det innebærer at vi må jobbe sammen for å finne gode løsninger, på tvers av verdikjeder. Løsningene er der, noe dette samarbeidet er et bevis på. TOMRA er stolte over å ha viktig rolle i dette arbeidet, sier Andersen.
Om Plastretur AS:
Returselskapet Plastretur har ansvar for innsamling og gjenvinning av plastemballasje i Norge. Returordningen finansieres av medlemsbedrifter som tar produsentansvar ved å betale et miljøvederlag for plastemballasje til Grønt Punkt Norge. Plastretur AS eier Grønt Punkt Norge sammen med fire andre returselskapet for emballasje. Plastretur ble etablert i 1995, og selskapets ambisjon er å holde plastemballasje i et kretsløp og dermed bidra til å sikre en sunn sirkulær økonomi.
Om TOMRA:
TOMRA er en global leverandør av teknologiledede løsninger for innsamling, sortering og resirkulering. Selskapet ble etablert i 1972 og er mest kjent for sine returautomater for drikkeflasker og bokser. I dag har TOMRA satt seg som mål å lede en verdensomspennende ressursrevolusjon, ved å transformere hvordan samfunnet og industrien skaffer seg, bruker og gjenbruker planetens ressurser. Målet er en verden uten avfall. Selskapet har cirka 105.000 installasjoner i over 100 markeder over hele verden. Konsernet hadde i 2022 en samlet omsetning på 12 milliarder NOK. Konsernet sysselsetter 5000 ansatte, er børsnotert på Oslo Børs og har kontorer på fem kontinenter og hovedkontor i Asker, Norge.
Nøkkelord
Kontakter
Bjarte E. GrostølStyrelederPlastretur
Tel:91 71 28 47bjarte.grostol@asko.noKari-Lill LjøstadKommunikasjonssjefGrønt Punkt Norge
Tel:95 06 38 05kari-lill@grontpunkt.noKarl Johan IngvaldsenAdministrerende direktørPlastretur
Tel:90 63 31 73karl.johan@plastretur.noBilder
Om Grønt Punkt Norge
For bedrifter som tar miljøansvar
Grønt Punkt Norge AS sikrer og administrerer finansiering av returordningene for plast-, tre-, metall-, og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp. Grønt Punkt-merket betyr at det er betalt inn vederlag for emballasjen - det vil si at produsent eller importør har betalt for forsvarlig innsamling og gjenvinning.
Grønt Punkt Norge eies av returselskapene for emballasje. Det er Sirkel Glass AS, Norsk Metallgjenvinning AS, Norsk Resy AS, Norsk Returkartong AS og Plastretur AS.
Følg pressemeldinger fra Grønt Punkt Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grønt Punkt Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Grønt Punkt Norge
Kildesortering er ikke bare dugnadsarbeid8.1.2025 07:30:00 CET | Kronikk
Skal vi unngå å brenne opp ressursene våre, kan vi ikke se på kildesortering og resirkulering som en frivillig dugnad.
Korte avstander øker kildesorteringen18.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
Stadig flere nordmenn har fått egen innsamling av glass- og metallemballasje rett utenfor døra. Til sommeren innføres denne ordningen over hele landet.
Suveren seier i Plastcupen4.11.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
Construction City Bygg AS er årets vinner av Plastcupen 2024. De imponerer med høy sorteringsgrad, en stor mengde plast til materialgjenvinning og kreative innsamlingsløsninger
Ender kildesortert plast i forbrenningsovner?1.10.2024 13:11:23 CEST | Kronikk
På NRK Dagsrevyen 30. september kunne man få inntrykk av at halvparten av plastemballasjen som kildesorteres riktig ikke blir materialgjenvunnet, men ender i forbrenningsovner. Heldigvis stemmer det ikke.
Vi slurver med kildesorteringen i ferien17.7.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Halvparten av oss er dårligere til å kildesortere når vi reiser bort i sommerferien.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom