Universitetet i Bergen (UiB)

Cellenettverk i hjernen fremmer aggressiv tumorvekst ved hjernekreft

Del
Forskere ved Universitetet i Bergen og Cleveland Clinic i USA har oppdaget et kommunikasjonsnettverk i hjernen som kan føre til bedre behandlingsstrategier for personer som rammes av ondartet hjernesvulst.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Ondartede hjernesvulster tilhører en gruppe kreftformer med dyster prognose. Disse svulstene er resistente mot behandling og anses som uhelbredelige. Pasientens overlevelse er omtrent 18 måneder til tross for kirurgi, stråling og cellegift.

Nyere forskning indikerer at tumormikromiljøet, som består av normale celler, har en tett kommunikasjon med cellene i svulsten for å fremme vekst og behandlingsresistens. 

I et samarbeidsprosjekt viser en forskningsgruppe ledet av Hrvoje Miletic fra Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus og Justin Lathia fra Cleveland Clinic, at hjernesvulstceller kommuniserer med en normal hjernecelletype kalt astrocytter. Denne kommunikasjonen gjør at svulsten vokser mer aggressivt gjennom energioverføring. 

Hjernesvulstceller og astrocytter kobles fysisk sammen via forlengelser kalt mikrotuber. I disse mikrotubene fant forskerne et stort antall mitokondrier, som er små celleorganeller som genererer energi til levende organismer. Mitokondriene overføres gjennom disse mikrotubene fra astrocytter til tumorceller og denne overføringen av energi øker hjernesvulstveksten.

Resultatene fra dette prosjektet legger grunnlaget for fremtidig forskning på kommunikasjon mellom tumorceller og astrocytter, som gjør at vi bedre kan forstå utviklingen av hjernesvulster. Ytterligere innsikt i dette kommunikasjonsnettverket kan også føre til utvikling av nye behandlingsstrategier i framtiden. 

Lenke til artikkel i Nature: https://www.nature.com/articles/s43018-023-00556-5

Nøkkelord

Kontakter

Hrvoje Miletic
Professor, Institutt for biomedisin, UiB
Hrvoje.Miletic@uib.no
Mobil: +47 96847286

Bilder

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Last ned bilde
Hrvoje Miletic
Professor, Institutt for biomedisin, UiB
Hrvoje Miletic Professor, Institutt for biomedisin, UiB
Last ned bilde

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom