Cellenettverk i hjernen fremmer aggressiv tumorvekst ved hjernekreft

Ondartede hjernesvulster tilhører en gruppe kreftformer med dyster prognose. Disse svulstene er resistente mot behandling og anses som uhelbredelige. Pasientens overlevelse er omtrent 18 måneder til tross for kirurgi, stråling og cellegift.
Nyere forskning indikerer at tumormikromiljøet, som består av normale celler, har en tett kommunikasjon med cellene i svulsten for å fremme vekst og behandlingsresistens.
I et samarbeidsprosjekt viser en forskningsgruppe ledet av Hrvoje Miletic fra Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus og Justin Lathia fra Cleveland Clinic, at hjernesvulstceller kommuniserer med en normal hjernecelletype kalt astrocytter. Denne kommunikasjonen gjør at svulsten vokser mer aggressivt gjennom energioverføring.
Hjernesvulstceller og astrocytter kobles fysisk sammen via forlengelser kalt mikrotuber. I disse mikrotubene fant forskerne et stort antall mitokondrier, som er små celleorganeller som genererer energi til levende organismer. Mitokondriene overføres gjennom disse mikrotubene fra astrocytter til tumorceller og denne overføringen av energi øker hjernesvulstveksten.
Resultatene fra dette prosjektet legger grunnlaget for fremtidig forskning på kommunikasjon mellom tumorceller og astrocytter, som gjør at vi bedre kan forstå utviklingen av hjernesvulster. Ytterligere innsikt i dette kommunikasjonsnettverket kan også føre til utvikling av nye behandlingsstrategier i framtiden.
Lenke til artikkel i Nature: https://www.nature.com/articles/s43018-023-00556-5
Nøkkelord
Kontakter
Hrvoje Miletic
Professor, Institutt for biomedisin, UiB
Hrvoje.Miletic@uib.no
Mobil: +47 96847286
Bilder


Om Universitetet i Bergen (UiB)
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Norske forskere leder EU-prosjekt om MS og kyssesykevirus22.9.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
Et forskerteam av ledende universiteter og sykehus i Europa og USA skal avdekke Epstein-Barr-virusets rolle ved multippel sklerose.
Klart for Forskningsdagene i Bergen11.9.2023 10:13:50 CEST | Presseinvitasjon
Onsdag 20. september åpner Forskningsdagene i Bergen. Byens befolkning er invitert til en vitenskapsfest som går over ti dager, inkluderer over to hundre forskere og tar imot nærmere ti tusen publikummere.
Mødre utsatt for luftforurensning føder mindre babyer8.9.2023 12:38:42 CEST | Pressemelding
Mødre som er utsatt for luftforurensning har større risiko for å føde mindre babyer, viser ny forskning fra Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved UiB. Samtidig kan det å bo i et grønt miljø redusere risikoen.
Glede over nasjonal storsatsing på kunstig intelligens og digital sikkerhet7.9.2023 12:58:10 CEST | Pressemelding
Regjeringen lover minst én milliard kroner til forskning og innovasjon på kunstig intelligens og digital sikkerhet de neste fem årene. – Svært gledelig, sier forskningsmiljøene på UiB.
Jan Mangerud utnevnes til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden6.9.2023 10:40:35 CEST | Pressemelding
Professor emeritus Jan Mangerud ved Institutt for geovitenskap, UiB og Bjerknessenteret for klimaforskning, er av H.M. Kongen utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Utnevnelsen er en anerkjennelse av Mangeruds innsats innen geovitenskap.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom