Cellenettverk i hjernen fremmer aggressiv tumorvekst ved hjernekreft

Ondartede hjernesvulster tilhører en gruppe kreftformer med dyster prognose. Disse svulstene er resistente mot behandling og anses som uhelbredelige. Pasientens overlevelse er omtrent 18 måneder til tross for kirurgi, stråling og cellegift.
Nyere forskning indikerer at tumormikromiljøet, som består av normale celler, har en tett kommunikasjon med cellene i svulsten for å fremme vekst og behandlingsresistens.
I et samarbeidsprosjekt viser en forskningsgruppe ledet av Hrvoje Miletic fra Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus og Justin Lathia fra Cleveland Clinic, at hjernesvulstceller kommuniserer med en normal hjernecelletype kalt astrocytter. Denne kommunikasjonen gjør at svulsten vokser mer aggressivt gjennom energioverføring.
Hjernesvulstceller og astrocytter kobles fysisk sammen via forlengelser kalt mikrotuber. I disse mikrotubene fant forskerne et stort antall mitokondrier, som er små celleorganeller som genererer energi til levende organismer. Mitokondriene overføres gjennom disse mikrotubene fra astrocytter til tumorceller og denne overføringen av energi øker hjernesvulstveksten.
Resultatene fra dette prosjektet legger grunnlaget for fremtidig forskning på kommunikasjon mellom tumorceller og astrocytter, som gjør at vi bedre kan forstå utviklingen av hjernesvulster. Ytterligere innsikt i dette kommunikasjonsnettverket kan også føre til utvikling av nye behandlingsstrategier i framtiden.
Lenke til artikkel i Nature: https://www.nature.com/articles/s43018-023-00556-5
Nøkkelord
Kontakter
Hrvoje Miletic
Professor, Institutt for biomedisin, UiB
Hrvoje.Miletic@uib.no
Mobil: +47 96847286
Bilder


Om Universitetet i Bergen (UiB)
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Sammen for å skape en ansvarlig medieframtid: DN Media Group og Factiverse blir nye partnere i SFI MediaFutures17.6.2025 13:26:29 CEST | Pressemelding
Bergen, 16. juni 2025 – SFI MediaFutures får to nye partnere. DN Media Group og den norske oppstartsbedriften Factiverse blir nå en del av forskningskonsortiet. Begge deler et tydelig mål: å utvikle ansvarlig, fremtidsrettet teknologi for mediebransjen.
UiB får 200 millioner til forskning på hybrid intelligens og læring11.6.2025 11:00:42 CEST | Pressemelding
Hybrid intelligens er fremtiden, ifølge professor Barbara Wasson. Hun leder det nye forskningssenteret AI LEARN som skal forske på samspillet mellom menneskelig og kunstig intelligens (KI) de neste fem årene.
Holbergprisen overrakt til professor Gayatri Chakravorty Spivak5.6.2025 16:59:41 CEST | Pressemelding
H.K.H Kronprins Haakon overrakte i dag Holbergprisen til den indiske forskeren Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
Forskningspris til prosjekt om ME-sykes møte med helsevesenet5.6.2025 13:50:05 CEST | Pressemelding
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kunngjorde i dag at vinneren av Holbergprisen i skolen 2025 er Vilde Seip Frydenlund, med prosjektet «Men du ser ikke syk ut».
Overvekt hos tenåringsgutter kan skade helsen til fremtidige barn27.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
En ny studie antyder at gutters overvekt i tidlig tenårene kan skade genene til sine fremtidige barn, og dermed øke risikoen for at barna utvikler astma, fedme og nedsatt lungefunksjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom