Store endringer i import og eksport av bearbeidede matvarer
Vi importerte mer sjokolade og pizza. Samtidig økte eksporten av norske matvarer. Det er store prisendringer på verdensmarkedet, viser ferske tall fra Landbruksdirektoratet som sammenligner matvarer i første kvartal 2023 med samme periode i 2022.

Landbruksdirektoratet overvåker konkurransesituasjonen og priser for landbruksvarer på verdensmarkedet. Når norske råvarer er dyre i forhold til prisene i utlandet, kan matindustrien i Norge søke om priskompensasjon. Målet er å sikre norsk matindustri konkurransedyktige betingelser. Ordningen omtales som råvarepriskompensasjon (RÅK) og administreres av Landbruksdirektoratet.
Nå er tallene for første kvartal 2023 klare, og det er betydelige endringer sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.
Mer pizza- og sjokoladeimport
I første kvartal 2023 ble det importert 4 723 tonn pizza til en verdi av 216 millioner kroner. I kvantum er dette en økning i på 19 prosent. Det er importert 35 prosent mer sjokolademasse i forhold til første kvartal 2022. Importen av frokostblandinger har økt med 13 prosent.
Økt eksport av norsk mat
Den svake kronen styrker konkurransesituasjonen for norsk matindustri og gjør norske matvarer billigere i utlandet. Dette kan ha medvirket til at eksportmengden har økt med 43 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor. Det er særlig eksport av pizza, mineralvann og melkedrikker som øker.
Høye råvarepriser
De internasjonale råvareprisene var historisk høye i andre halvår 2022, og til dels inn i første kvartal 2023.
De internasjonale prisene på eggråvarer, som heleggpulver og eggeplommemasse, har steget kraftig og er på et historisk høyt nivå. De internasjonale potetprisene og kjøttprisene har økt noe siden første kvartal 2022 og inn i første kvartal 2023. Samtidig har kornprisene falt en del som følge av store avlinger og avtalen som sikrer eksport av ukrainsk korn. Prisene på meierivarer er på vei ned etter rekordnoteringer mot slutten av 2022.
Nøkkelord
Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Høysesong for norske nypoteter30.6.2025 13:45:43 CEST | Pressemelding
Sesongen for norske nypoteter i full gang, og framover vil det være dem man finner mest av i butikkhyllene. Det har vært god tilgang på lagringspotet, og lite behov for import. Det er nulltoll på lagringspotet og ordinær toll på nypotet.
Derfor er vern av reindriftens arealer viktig25.6.2025 09:30:32 CEST | Pressemelding
Som en arealkrevende næring utfordres reindriften stadig av nye arealinngrep og endret arealbruk.
Risikoen for barkbilleangrep er lav – men tørke kan snu situasjonen18.6.2025 11:47:34 CEST | Pressemelding
Samlede fangstnivåer for stor granbarkbille i Norge hittil i år er svært lave mange steder. I første fangstperiode var det mange kommuner som registrerte høye fangstnivå, men dette skyldes trolig at mange biller fløy tidlig på grunn av det varme været på Sør- og Østlandet i vår.
Aldri før har så lite dyrka jord blitt omdisponert16.6.2025 09:52:56 CEST | Pressemelding
Omdisponeringen av dyrka jord fortsetter å falle, og i 2024 ble det satt ny bunnrekord i positiv forstand - den er nå på laveste nivå siden målingene startet i 1967. Bare 2 499 dekar dyrka jord ble i fjor omdisponert til andre formål enn landbruk.
Kan reinkjøtt få samme status som champagne?30.5.2025 09:00:28 CEST | Pressemelding
Reinkjøtt som beskyttet merkevare og sunn mat var blant temaene på Reinkjøttkonferansen 2025 som ble avholdt i Tromsø.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom