Samfunnsbedriftene

Enighet om lakseskatt – nå må regjeringen følge opp

Del
– Selv om vi gjerne skulle sett et bredere forlik, er vi fornøyde med de positive signalene i enigheten om lakseskatten. Nå er det viktig at regjeringen følger opp Stortingets anmodningsforslag om økt bearbeiding av sjømat i Norge, styrking av miljøprofilen og satsing på teknologiutvikling, sier styreleder Amund Hellesø i Nettverk fjord- og kystkommuner (NFKK).
Fiskemerder i oppdrettsanlegg. Foto: Unsplash
Fiskemerder i oppdrettsanlegg. Foto: Unsplash

Det ble i dag enighet om en grunnrenteskatt på havbruk i Stortinget. 

– Det er viktig for mange samfunn langs kysten – og for havbruk som en viktig distriktsnæring – at det legges til rette for en helhetlig og forutsigbar utvikling av havbruksnæringen, sier styreleder Amund Hellesø i Nettverk fjord- og kystkommuner (NFKK).

– Derfor har NFKK vært tydelige på at vi hadde foretrukket et bredt forlik der også Høyre var med. Faren ved dagens forlik er at man ikke oppnår den forutsigbare og ansvarlige havbrukspolitikken Stortinget kunne ha bidratt til, sier Hellesø. 

Betydelig forbedring

Regjeringens forslag til grunnrenteskatt for havbruk ligger til grunn, men enigheten på Stortinget medfører redusert skattesats, økning i verdsettelsesrabatten og høyere inntekter for vertskommunene i 2023. 

– Det som nå er oppnådd, er en betydelig forbedring av regjeringens forslag. Vi er selvfølgelig fornøyde med at vertskommunene sikres en høyere inntekt, sier Hellesø.

– NFKK har hele tiden vært kritiske til mangelen på grundig utredning av konsekvensene av lakseskatten. Vi er fortsatt usikre på hvordan denne skatten vil fungere i praksis. Modellen som er valgt er vi redd for at vil bli byråkratisk og krevende å administrere, sier Hellesø. 

Må følge opp anmodningsvedtak

I tillegg fremmes det flere anmodningsforslag. Blant annet bes regjeringen om å legge frem tiltak for økt bearbeiding av sjømat i Norge, styrke miljøprofilen og bidra til teknologiutvikling.

– Havbruks- og sjømatnæringene utgjør hjørnesteinsbedrifter i mange fjord- og kystsamfunn. For NFKK er det avgjørende at disse næringene spiller en rolle i å skape lokale arbeidsplasser i Norge, sier Hellesø. 

– Nå er det viktig at regjeringen viser handlekraft og skaper gunstige betingelser for økt lokal bearbeiding av ressursene innenlands, samt stimulerer til vekst og økt bærekraft i næringen, sier Hellesø.

NFKK har vært skeptisk til måten denne prosessen har vært gjennomført. Derfor er NFKK fornøyd med at det tas mål om bedre dialog og prosesser i fremtiden gjennom samarbeidet mellom myndigheter og oppdrettsnæringen for å sikre en mer helhetlig forvaltning, bedre bærekraft og bedre fiskevelferd. 

Mer informasjon og flere kommentarer:

Styreleder i NFKK, Amund Hellesø – 909 73 535

Daglig leder i NFKK, Bernt Lind-Aaby – 930 24 060

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fiskemerder i oppdrettsanlegg. Foto: Unsplash
Fiskemerder i oppdrettsanlegg. Foto: Unsplash
Last ned bilde
Styreleder Amund Hellesø i Nettverk fjord- og kystkommuner (NFKK). Foto: Nærøysund kommune/NFKK
Styreleder Amund Hellesø i Nettverk fjord- og kystkommuner (NFKK). Foto: Nærøysund kommune/NFKK
Last ned bilde

Lenker

Om Samfunnsbedriftene

Samfunnsbedriftene
Samfunnsbedriftene
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo

24 13 27 00http://www.samfunnsbedriftene.no

Medlemmene i NFKK dekker store deler av havområdet langs den norske kystlinjen fra Nordkapp i nord til Farsund i sør. Per i dag har vi 81 medlemmer, og vi blir stadig flere i nettverket. Samfunnsbedriftene er sekretariat for NFKK.

Følg pressemeldinger fra Samfunnsbedriftene

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Samfunnsbedriftene på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Samfunnsbedriftene

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye