Bakteriell nyresyke (BKD) påvist på laks i Midt-Norge

Det er 15 år siden sykdommen sist ble påvist i Midt-Norge.
– BKD er en alvorlig smittsom sykdom, som kan ha store konsekvenser for helse og velferd hos både vill ogoppdrettet laks. Det er derfor viktig å hindre videre spredning regionen, sier Inger Mette Hogstad, fagrådgiver i Mattilsynet region midt.
Smitten er funnet ved lokalitetene 12789 Gunnarøya, 12784 Ringholmen, 19855 Segelråa og 10212 Bogen, som alle drives av Lerøy Midt.
Jobber med smittesporing
Smitten ble avdekket gjennom rutinemessige helsekontroller.
– Det er ikke kjent hvordan smitten har kommet inn i området. Det tok mer enn ett år fra smolt ble satt ut til BKD ble påvist i det første av de fire anleggene, og det peker i retning av at smittekilden ikke er smolt, men for eksempel fra villfisk i området, sier Hogstad.
Det ser ut til at sykdommen er spredd mellom naboanlegg og kontakt mellom anlegg ved brønnbåter og avlusingsfartøy. Tiden det har tatt fra mulig smittekontakt til det er registrert smitte ser ut til å være 3-4 måneder.
Tiltak for å hindre videre smitte
Fisk i merder med påvist smitte ble raskt slaktet ut. Dette er gjort på eget initiativ fra Lerøy Midt. Ved slakting har Mattilsynet stilt krav om fysisk lukket transport og direkteslakting uten opphold i ventemerd.
– Vi har satt inn ekstra ressurser for å følge opp situasjonen. I tillegg til at aktuelle merder er slaktet ut, er anleggene det gjelder er båndlagt. Vi gjennomfører nå prøveuttak og innhenter informasjon for å kartlegge hvor smitten kommer fra og hvor den eventuelt kan ha gått videre, sier Hogstad.
Må gjennomføre undersøkelser for BKD i PO6
Med bakgrunn i at det ser ut som smitten har spredd seg via behandlingsfartøy og brønnbåt, mener Mattilsynet det er forhøyet risiko for BKD i alle anlegg i PO6.
Dette betyr at undersøkelser for BKD må gjennomføres i alle anlegg i dette området. Dette er ekstra viktig i anlegg med stamfisk.
Anbefalinger fra Mattilsynet:
- Stamfisk som dør de siste 9 månedene før stryking bør undersøkes for BKD.
- All diagnostikk ved helsekontroller i PO 6 (Nordmøre og gamle Sør-Trøndelag) bør inkludere særlige undersøker for BKD.
- Kontroll av smolt før utsett og yngel som skal flyttes bør også inkludere BKD.
- Det er viktig å være ekstra påpasselig med biosikkerheten. Dette gjelder spesielt for brønnbåter og avlusingsfartøy. Dette er et ansvar som både ligger på rederi, ansvarlige på fartøyet og på de som bruker fartøyet til transport og behandling.
Mattilsynet vurderer fortløpende om det er det vil være behov for ytterligere tiltak i form av for eksempel utslaktingsvedtak, soneforskrifter, vedtak om overvåking i alle anlegg eller forlenga brakkleggingstid for smitta anlegg.
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder


Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
NORM-VET 2022: Aldri registrert lavere bruk av antibiotika på norske landdyr18.9.2023 12:11:36 CEST | Pressemelding
Bruken av antibiotika i norske husdyrhold har aldri vært lavere enn i 2022, og det er lite resistens i bakterier fra mat og dyr.
Flere hamburgere og andre kjøttprodukter trekkes fra markedet15.9.2023 17:07:46 CEST | Pressemelding
Mattilsynet har styrket mistanke til hamburgere som smittekilde til et utbrudd av E. coli(EHEC)-infeksjon. Nordfjord Kjøtt trekker tilbake flere ulike produkter laget med samme råvare.
Hamburgere er mistenkt kilde til utbrudd av E. coli(EHEC)-infeksjon8.9.2023 16:40:11 CEST | Pressemelding
Nordfjord Kjøtt trekker tilbake fryst Hamburger Classic, 800g, med best før-dato 24.03.24 og 25.03.24, og Big Beef Burger Thick and Juicy, 360g, med siste forbruksdag 16.07.23. Produktene er mistenkt kilde til et pågående utbrudd av E. coli (EHEC)-infeksjon.
Krepsepest påvist i Mysenelva/Hæravassdraget – krepsefiske forbudt innenfor utvidet sone3.8.2023 12:24:59 CEST | Pressemelding
Krepsepest ble 10. juli 2023 påvist på ferskvannskreps i Mysenelva/Hæra, som er en sideelv av Glomma. Nå iverksetter Mattilsynet nye påbud og forbud for å bekjempe utbruddet. Blant annet er det nå forbudt å fange og oppbevare ferskvannskreps eller plukke opp død kreps.
Fugleinfluensa: Mattilsynet innfører ferdselsforbud i tre naturreservater27.7.2023 17:52:28 CEST | Pressemelding
For å beskytte kolonier med sårbare fuglearter i Finnmark som ennå ikke er hardt rammet av fugleinfluensa, innfører Mattilsynet ferdselsforbud i Hornøya og Reinøya naturreservat, Andotten naturreservat og Eidvågen naturreservat. Ferdselsforbud betyr at mennesker ikke har lov til å ferdes på land i disse områdene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom