Liker ikke barnet ditt grønnsaker?
De fleste foreldre har opplevd at det er mer brokkoli på gulvet enn hva poden har fått i seg under middagen. Barn foretrekker det som er søtt fremfor det som er bittert, og mange opplever at grønnsaker er vanskelig å få barn til å like og å spise. Men må det være sånn?

Ikke gi opp
Evolusjonsmessig vil hjernen vår ha fett, sukker og salt forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt;
– Det fordi det var det vi trengte for å overleve. Grønnsaker inneholder lite fett, sukker og salt, men smaker bittert noe hjernen vår ikke foretrekker.
Hun forteller at mange opplever at barnet liker en matvare en dag, men ikke vil ha dagen etter. Sagen forklarer at dette er helt vanlig og at det kan være så enkelt som at de har hørt et barn i barnehagen si æsj til en matvare de egentlig liker.
Den neofobiske fasen – plutselig veldig skeptisk
– Alle barn går gjennom ulike smaksfaser. Den neofobiske fasen kommer gjerne når barnet er 1,5-2 år. Barnet blir plutselig skeptisk til mat det tidligere har likt. Det kan være frustrerende, men husk at denne fasen går over for de aller fleste, sier hun og oppfordrer til å fortsette å tilby uten å presse;
– Mindre foreldreinvolvering under selve måltidet kan faktisk være en del av løsningen. Press er ikke det samme som det å tilby avslutter ernæringsrådgiveren.
Ernæringsrådgiverens tips for å få barnet til å like grønnsaker
-
Fortsett å tilby; Du har sikkert hørt at man må smake på maten opptil 15 ganger før man egentlig vet om det liker noe eller ikke. Gi derfor ikke opp og fortsett å gjøre det tilgjengelig.
-
Prøv forskjellige varianter; En gulrot kan være myk ved koking, den kan være hard når den er rå, den kan strimles, skjæres i biter, staver og strimler. Noen barn liker kokte gulrøtter, men ikke rå.
-
Ta med barnet fra “jord til bord”; Eksponering og tilvenning av ulike former og tilberedningsmetoder kan være viktig for at maten ikke skal fremstå skummel eller ukjent. Ta med barnet på hele prosessen; fra å plukke ut en grønnsak i butikken, til kutting og tilberedning på kjøkkenet- helt frem til ferdig måltid.
-
Kamufler grønnsaker inn i annen mat; Pimp opp pastasausen, putt grønnsaker i smoothie eller ha det i bakst. Det kan være lurt å vise barnet hva du putter i maten. På den måten vil det kanskje være mindre skummelt å smake på matvaren isolert ved et senere tidspunkt.
-
Hvordan få barn til å smake; Når du skal introdusere barn for ny mat kan det være lurt å servere det med mat barnet allerede liker og er trygg på. Prøv også å servere maten hver for seg uten at maten rører hverandre. “Play it cool” når du serverer – ikke gi enkelte matvarer mer oppmerksomhet enn andre, brokkoli er brokkoli, laks er laks og kjeks er kjeks. Den ene trenger ikke fremsnakkes mer enn den andre. Du har kanskje lagt merke til at barnet smaker mer når du ikke ser på, eller ikke sier noe...?
-
Unngå press og bestikkelser; Ved at barnet føler det må spise fordi det enten blir presset eller får belønning for å spise opp vil kunne føre til at de ikke lærer signalene kroppen gir. Det er viktig lærdom at barnet lærer forskjell på sult og når det er mett. Ikke gi belønning for å spise opp grønnsaker.
-
Ikke kall grønnsaker for grønnsaker; Bruk navnet på grønnsaken isteden. Da putter du ikke alle typene i samme oppfattelse; at barnet ikke liker grønnsaker.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Lenker
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom