0,22 prosent med flerkulturell bakgrunn i norske ledergrupper

Del
PA Consulting har gått gjennom ledergruppene til de 50 største selskapene i Norge. Kun ett selskap har en nordmann med flerkulturell bakgrunn i sin ledergruppe, Aysegül Cin, fra Gjensidige. Og utviklingen går i feil retning.
Ali Rana, partner PA Consulting
Ali Rana, partner PA Consulting

PA Consulting har kartlagt sammensetningen i ledergruppen til Norges største selskaper og offentlige organisasjoner. De har hentet informasjon om ledergruppene fra virksomhetenes nettsider, tilgjengelige årsrapporter, og i direkte kontakt med selskapene selv.

Blant Norges 50 største selskaper et der bare Aysegül Cin, fra Gjensidige som sitter i ledergruppen og er norsk med flerkulturell bakgrunn. Hun var eneste blant totalt 459 personer i disse ledergruppene, noe som gir en andel på 0,22 prosent. Da PA Consulting gjorde tilsvarende undersøkelse i 2019 var antallet tre personer.

- Det er en utfordring med få med nordmenn med flerkulturell bakgrunn i lederstillinger i norsk næringsliv, og utviklingen går faktisk i feil retning. Det er en overraskende og trist utvikling, spesielt i en tid hvor mange snakker om viktigheten av å ha dette på agendaen, sier Ali Rana, ansvarlig for undersøkelsen hos PA Consulting.

Dersom man utvider omfanget til å dekke Norges 100 største selskaper, er andelen nordmenn med flerkulturell bakgrunn på 0,39 % (3 av 770). I tillegg til Aysegül Cin finner vi Thomas Novaro, Direktør for drivstoff i Circle K, og Daniel Kjørberg Siraj, administrerende direktør i OBOS. Sistnevnte er også den eneste norske topplederen med flerkulturell bakgrunn.

Andelen ledere med flerkulturell bakgrunn (også ikke-norskfødte) i det norske næringslivet er på 2,3 %. Og inkluderer vi mennesker med bakgrunn fra et annet europeisk land, er 7,95 % av toppledelsen i Norges 100 største selskaper mennesker med ikke-norsk bakgrunn.

I det norske samfunnet ellers var andelen innvandrere av totalbefolkningen med ikke-vestlig bakgrunn på 8,30 %, og andelen innvandrere av totalbefolkningen: 15,10 % ifølge SSB.

Offentlig sektor

Når det gjelder mangfold i ledergruppene, står det ikke noe bedre til i offentlig sektor. I undersøkelsens utvalg av de 100 største organisasjonene i offentlig sektor har ingen av de øverste lederne flerkulturell ikke-vestlig bakgrunn, I ledergruppene hadde kun 1,02% flerkulturell, ikke-vestlig) bakgrunn, og alle disse jobber i direktorater.

Vi hadde trodd at offentlig sektor hadde gått foran som gode eksempler. De har i enda større grad enn privat sektor en mulighet til å ta et grep her, men det er skuffende at de har så svake resultater å vise til, sier Rana

Ali Rana er strategikonsulent og medlem av PA Consultings ledergruppe. Som strategikonsulent gir han råd til toppledere og ledergrupper over hele Nord-Europa. Rana er født i Norge med foreldre som innvandret fra Pakistan. Han treffer få, om ingen, med flerkulturell bakgrunn i sin hverdag.

- Jeg har vært i svært mange ledergrupper i Norden de siste 15-20 årene, men har knapt truffet noen med min type bakgrunn. Det er synd. En mer diversifisert ledergruppe tenker annerledes og bredere. Og i en verden i endring, hvor det handler om å kjenne godt til sine brukere og målgrupper, er jeg overrasket over resultatene da vi bor i et flerkulturelt samfunn, sier Rana

Ali mener vi må tenke bredere rundt mangfold i Norge.

 - Kvinnesaken er viktig, men jeg ønsker å oppfordre til å utvide begrepet. I land som USA og England har man kommet mye lenger. Der snakker man i mye større grad om mangfold basert på både kjønn og kulturbakgrunn, sier Rana.

For mer informasjon kontakt:

Ali Rana, partner, PA Consulting, mob 98206060

Om PA Consulting

PA Consulting er et verdensledende management konsulentselskap med fokus på innovasjon og transformasjon. I Norge er vi om lag 60 medarbeidere som arbeider innen strategisk rådgivning, analytics, digital transformasjon og forretningsutvikling mot både privat næringsliv og offentlig sektor. Globalt er PA Consulting over 4000 ansatte med kontorer i London, København, Stockholm, Amsterdam. London og USA i tillegg til det norske hovedkontoret på Skøyen i Oslo

Bilder

Ali Rana, partner PA Consulting
Ali Rana, partner PA Consulting
Last ned bilde

Om PA Consulting Group

PA Consulting GroupFølg pressemeldinger fra PA Consulting Group

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra PA Consulting Group på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra PA Consulting Group

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom