380 nye arter oppdaget i Mekong-regionen

Hvert år oppdager forskerne nye dyre- og plantearter i det biologisk rike naturområdet langs Mekong-elva, som renner gjennom Kina, Myanmar, Thailand, Laos, Kambodsja og Vietnam.
I 2021 og 2022 har det blitt påvist hele 380 nye arter i regionen. Det kommer frem i rapporten New Species Discoveries in the Greater Mekong 2021 & 2022, som WWF lanserte i dag.
– Disse bemerkelsesverdige artene kan være nye for vitenskapen, men de har overlevd og utviklet seg i millioner av år. De minner oss mennesker om at de var her lenge før vår art bosatte seg i regionen, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
Mange arter utryddes
På to år er det dokumentert 290 nye planter, 19 fisker, 24 amfibier, 46 krypdyr og ett pattedyr, noe som bringer det totale antallet arter som er funnet i Mekong-regionen siden 1997 opp til 3389. Blant de nye artene finner vi en øgle som skifter farge når den skal forsvare seg, en ny flaggermus-art, en giftig slange oppkalt etter en kinesisk mytologisk gudinne og en frosk med hud som ligner på mose.
– Det er selvfølgelig fantastisk at forskerne finner stadig nye arter. Samtidig er det grunn til å frykte at mange av artene i Mekong-regionen dør ut før de i det hele tatt rekker å bli oppdaget. Derfor må vi gjøre det vi kan for å stanse menneskelig aktivitet som fører til at arter forsvinner for godt, ta vare på natur og viktige leveområder, og bidra til at truede arter kan bygge seg opp igjen til livskraftige nivåer, sier Andaur.
Krever samordnet innsats
Det unike naturmangfoldet i regionen er under sterkt press og trues av blant annet tap av leveområder, forurensning, sykdommer, konkurranse fra fremmede arter og ulovlig handel med ville dyr og planter. Eksperter og forskere oppfordrer nå til økt samarbeid for å bevare det som er igjen.
– For å snu det raske naturtapet i regionen, må det gjøres en umiddelbar, samordnet og mer kunnskapsbasert innsats. Vi må begynne å levere på forpliktelsene i naturavtalen: stanse tapet av natur, restaurere skadet natur, verne mer og bruke naturen bærekraftig. De nyoppdagede artene bør fungere som en sterk påminnelse om hva vi kommer til å miste hvis vi fortsetter å overforbruke og ødelegge naturen slik vi gjør i dag, sier Andaur.
Nøkkelord
Kontakter
Elena SolbergPresseansvarlig
Tel:+47 482 04 130esolberg@wwf.noBilder


Lenker
Om WWF Verdens naturfond
WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner med eksperter som jobber i mer enn hundre land. Vi jobber for å bremse klimaendringene, stanse tapet av arter og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen.
Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Klar til å slukke lysene?21.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Lørdag 22. mars kl. 20.30 er det duket for Earth Hour, kampanjen hvor lysene slukkes i signalbygg og private hjem i én time for å minne politikerne om at natur- og klimakrisen krever akutt handling.
WWF anker dommen fra Oslo tingrett25.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
– Vi er ikke enige med vurderingene gjort av Oslo tingrett og mener at dommen inneholder flere alvorlige feil, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond Karoline Andaur.
WWF vinner ikke frem i Oslo tingrett13.2.2025 18:05:50 CET | Pressemelding
WWF Verdens naturfond saksøkte staten for å ha åpnet norske havområder for gruvedrift på havbunnen uten tilstrekkelig kunnskap om konsekvensene for natur. Oslo tingrett har ikke gitt miljøorganisasjonen medhold.
742 nye arter oppdaget i Kongobassenget3.12.2024 00:01:00 CET | Pressemelding
Mange av dem er allerede truet av utryddelse. WWF oppfordrer myndighetene til å trappe opp innsatsen for å bevare sårbar natur i regionen.
SV sikrer et langt grønnere statsbudsjett1.12.2024 21:11:07 CET | Pressemelding
Søndag ble SV og regjeringspartiene enige om neste års statsbudsjett. Blant SVs gjennomslag er å stanse første konsesjonsrunde for gruvedrift på havbunnen. – En stor og viktig miljøseier, sier WWF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom