Universitetet i Bergen (UiB)

Menneskets opprinnelse: Utforsk tidlig menneskelig atferd på Universitetsmuseet i Bergen

Del
I utstillingen 'Tidlig menneskelig atferd' åpner forskerne et vindu til fortiden, som lar oss gjenoppdage begynnelsen av menneskets historie.

Universitetsmuseet i Bergen åpner en ny utstilling som tar oss med på en fascinerende reise tilbake i tid. Utstillingen "Tidlig menneskelig atferd", gir en dypere forståelse av menneskets tidlige utvikling og opprinnelse, og lar publikum følge i fotsporene til våre forfedre som levde for 100 000 år siden.

Utstillingen er laget i tett samarbeid med Centre for Early Sapiens Behaviour (SapienCE) som er et senter for fremragende forskning ved Universitetet i Bergen (UiB). Senteret har som mål å befeste UiB og Norges posisjon som verdensledende innen forskning på det tidlige menneskets opprinnelse. SapienCE-senteret er bygget opp rundt et internasjonalt forskerteam med spesialister innenfor arkeologi, psykologi og klima, og ledes av professor Christopher Henshilwood. Senteret driver feltarbeid ved tre lokasjoner i Sør-Afrika: Blombos Cave, Klipdrift og Klasies River.

Forskerne har siden oppstarten i 2017 gjort flere oppsiktsvekkende funn. Det mest kjente er verdens eldste tegning som ble oppdaget i Blombos Cave. Funnene antyder at det har vært et vippepunkt i tidlig menneskelig utvikling for rundt 100 000 til 70 000 år siden.

I utstillingen følger publikum SapienCE-teamets tverrfaglige prosess fra utgravning til kunnskapsproduksjon. Her får du innsikt i hvordan arkeologi, psykologi og klimatologi kombineres for å skape ny forståelse. Funnene granskes i detalj, lag for lag, sted for sted, på en måte som aldri før har blitt gjort. Ved å ha en helhetlig tankegang, viser funnene at menneskene som levde i afrikansk mellomsteinalder (MSA) hadde en mer kompleks atferd enn tidligere antatt.

– Vi er veldig glade for å få denne muligheten til å vise frem forskningen vår til et større publikum. Utstillingen understreker det betydningsfulle samarbeidsforholdet som har utviklet seg mellom Norge og Sør-Afrika de siste 30 årene, sier professor Christopher Henshilwood, direktør ved Centre for Early Sapiens Behaviour (SapienCE).

Hovedkurator for utstillingen er Åshild S. F. Thorsen har ledet kuratorteamet som har intervjuet SapienCEs ledende arkeologer, klimaforskere og psykologer for å produsere en utstilling som gir et fasinerende innblikk i opprinnelsen til moderne menneskelig atferd, og utforsker nøkkeltemaer som kulturell utvikling, verktøyproduksjon og sosial organisasjon. 

– Utstillingen gir et enestående innblikk i en kompleks forskningsprosess, der publikum får være med underveis på et av verdens mest spennende arkeologiske utgravningssteder, sier kurator Åshild S. F. Thorsen.

Utstillingen om tidlig menneskelig atferd vil være åpen for publikum fra 26. Mai.

Kontakter

Professor Christopher S. Henshilwood, direktør ved SapienCE:
E-post: christopher.henshilwood@uib.no
Telefon 55 58 90 99


Professor Eystein Jansen SapienCE
E-post: eystein.jansen@uib.no
Mobil: 906 18 858


Hovedkurator: Åshild F. S. Thorsen,
E-post ashild.thorsen@uib.no
Telefon 55 58 31 22 /mobil 951 76 610


Pressekontakt: Janne Beate Buanes Duke
E-post: janne-beate.duke@uib.no
Mobil: 913 68 798

Bilder

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Om SapienCE: 

  • Centre for Early Sapiens Behaviour (SapienCE) er et senter for fremragende forskning (SFF) etablert i 2017.  
  • Senteret finansieres av Norges forskningsråd. Senterets målsetning er å befeste UiB og Norges posisjon som verdensledende innen forskning på det tidlige menneskets opprinnelse.  
  • Gruppen av internasjonale forskere og spesialister innen arkeologi, psykologi og klimatologi, ledes av professor Christopher Stuart Henshilwood.  
  • Senteret driver feltarbeid ved tre lokasjoner i Sør-Afrika: Blombos Cave, Klipdrift og Klasies River.  
  • Forskerne har gjort flere oppsiktsvekkende funn. Det mest kjente er verdens eldste tegning som ble oppdaget i Blombos Cave. Funnet av den 73000 år gamle tegningen ble publisert i Nature og fikk oppmerksomhet over hele verden. 

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom