Dette er på folks verstingliste når de skal slanke seg
Sommeren kommer, og sommerkroppen er i tankene for mange. En fersk omnibusundersøkelse gjennomført av Respons Analyse på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at syv av ti i Norge ønsker å gjøre noe ekstra som å spise sunnere eller trene mer i ukene frem mot sommeren.

På verstinglistas topp 3 over hva man bør spise og drikke mindre av troner; brus, godteri, kaker, kjeks og ultraprosessert mat. Ut ifra undersøkelsen (1) er det 62 % som svarer at de vil spise mye mindre av ultraprosessert mat og 46 % som vil spise mindre prosessert mat. Men vet egentlig mannen i gata forskjellen, og er egentlig prosessert mat så farlig?
En oppfatning at ultraprosessert og prosessert mat ikke er bra
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt presiserer at det er viktig å vite forskjellen på prosessert og ultraprosessert mat.
– Det er ikke nødvendigvis prosessering av mat vi trenger å være bekymret for, men graden av prosesseringen matvarene har vært igjennom forteller hun og påpeker at maten som er mest prosessert ofte er ting som vi uavhengig av prosesseringsgrad allerede vet er mindre nyttig mat men at forbrukeren også kan bli lurt til å tro at noen produkter er sunnere enn det de egentlig er.
Prosessert mat kan være tilsatt salt, sukker, olje og ulike type tilsetningsstoffer. Formålet med prosesseringen er å øke holdbarheten. Eksempler på varer som er prosesserte kan være syltet frukt og grønnsaker, ost, brød, hermetisk frukt og grønnsaker. Altså helt vanlige råvarer, som har en naturlig plass i kostholdet. Sagen påpeker at dette er matvarer som er helt «ufarlige» med sin lave grad av prosessering og at prosessering vil være helt nødvendig. Her er mange av matvarene fortsatt i nærheten av sin opprinnelige form der mye av råvaren fortsatt er helt intakt.
– Et sikkert kjennetegn på ultraprosessert mat er at den ofte inneholder ingredienser vi ikke har hjemme i kjøkkenskapet, forteller ernæringsrådgiveren. Maten inneholder gjerne smaksforsterkere, konsistensmidler og fortykningsmidler for å fylle opp mangel på råvare i produktet. Ultraprosessert mat er ofte basert på billige ingredienser, har lite råvare, skal være enkle og tilberede og spise- samt at de er smakfulle. De inneholder gjerne også en helsepåstand; «mindre sukker», «100 % fullkorn» og lignende.
En enkel huskeregel kan være jo mer prosessert maten er jo mindre burde du spise av den påpeker hun og fortsetter;
– Man kan heller ikke bare vurdere om maten bør ha en plass i kostholdet basert på matvarens prosesseringsgrad, det finnes unntak og noen produkter kan helt fint inngå i kostholdet selv om de i teorien kategoriseres som ultraprosesserte. Men velg for eksempel vanlig fullkornspasta fremfor fylte pastaputer, styr unna energibarer, dropp frossenpizza og velg vanlig ost fremfor “ost” på tube.
Ernæringsrådgiverens 5 råd til dem som ønsker å gå ned i vekt
-
Ha som huskeregel at du alltid skal ha noe grønt på tallerkenen. Grønnsaker inneholder lite kalorier og masse næring, og vil også ta plassen til mer kaloririk mat man kanskje ville hatt istedenfor grønnsakene. Frukt er sunn og god snacks med lite kalorier og mye nyttig næring.
-
For å unngå forvirringen av hva som er ultraprosessert eller prosessert vil det enkleste være å spise mest råvarer- selv om det selvfølgelig skal være rom for annen mat også.
-
Legg heller til mat du skal spise mer av istedenfor å nekte deg alt som er godt. Det vil ikke vare i lengden og du vil til slutt gå på en “smell”.
-
Mange som vil gå ned i vekt har fokus på at de skal spise mye protein til måltidene. For at et måltid skal være fullverdig er det lurt å spise protein, karbohydrater, men også fett.
-
Spis deg mett på ordentlig mat, og ikke fall for diettfristelsen. Skap deg gode vaner som varer, om ikke kommer kiloene like raskt på igjen som de gikk av.
1. Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand Sagen
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom