Flere pasienter får hjelp gjennom brukerstyrte poliklinikker

Stadig flere pasienter i Helse Sør-Øst følges nå opp fra hjemmet gjennom spørreskjemaer som sendes digitalt. Såkalt brukerstyrt poliklinikk er det tiltaket som har størst konsekvens for den polikliniske kapasiteten i helseforetakene. Men først og fremst sparer den pasientene for unødvendige sykehusbesøk.
- Som et ledd i å sikre god nok kapasitet i fremtiden er brukerstyrte poliklinikker ett av flere viktige satsingsområdene rundt digital hjemmeoppfølging i Helse Sør-Øst, sier fagdirektør i Helse Sør-Øst, Ulrich Spreng.
Spreng viser til at det de siste årene har vært en betydelig vekst i antall polikliniske konsultasjoner, en trend som ventes å fortsette. I 2022 var det i Helse Sør-Øst 5,2 millioner polikliniske konsultasjoner innen somatiske spesialisthelsetjenester som ventes å stige til 6,9 millioner i 2040 dersom vi fortsetter med dagens arbeidsform.
Ikke faste timer
Essensen i en brukerstyrt poliklinikk er at sykehuset ikke setter opp faste timer til pasienter med kroniske lidelser, men bruker et standardisert spørreskjema som sendes pasienten elektronisk. Svarene vurderes elektronisk, kontrolleres av sykepleier og ved behov av lege. Pasientene kan også sende inn skjema hjemmefra på eget initiativ ved behov. Brukerstyrt poliklinikk har potensial til å kunne håndtere veksten i poliklinikken de neste 15 årene.
Vestre Viken først ut
Ved hjelp av innovasjonsmidler fra Helse Sør-Øst RHF var Vestre Viken HF ett av de første foretakene som tok i bruk denne behandlingsmetoden. Siden 2019 har epilepsipasienter ved sykehuset fått tilbud om digital oppfølging.
Så langt har denne løsningen vært vinn-vinn for både pasienter og ansatte. Pasientene spares for mange unødvendige turer til en poliklinikk, og de ansatte får kapasitet til å behandle langt flere pasienter.
Den brukerstyrte poliklinikken ved Vestre Viken ble mulig etter at helseforetaket fikk 750.000 kroner i innovasjonsmidler fra Helse Sør-Øst i 2019.
- Vestre Viken brukte midlene til å utvikle en metodikk for så å legge til rette for spredning. Flere av våre helseforetak følger nå etter og metoden er i dag under etablering ved syv helseforetak rundt om i landet. Helse Sør-Øst har i år og neste år satset på at alle helseforetak og sykehus i regionen skal ta denne arbeidsformen i bruk. Sier Spreng
Diabetespasienter ved Ahus:
Ved Akershus universitetssykehus (Ahus) er Melinda en av tusen pasienter som nå behandles både digitalt og fysisk. Melinda har diabetes og følges opp digitalt hjemmefra via en app. Hun forteller at det digitale verktøyet hjelper henne med å få kabalen til å gå opp i en hektisk hverdag.
– Ved fysisk kontroll mister jeg en halv arbeidsdag. Nå har jeg muligheten til å velge videokonsultasjoner som kan tas fra kontoret, fotballtreningen eller biblioteket. Det gir økt fleksibilitet, sier hun.
Barn med diabetes følges også godt opp via den elektroniske appen ved Ahus. De bruker blant annet appen til å sende inn blodsukkerverdiene sine daglig. I tillegg rapporterer de hva de spiser, hvor mye karbohydrater de får i seg og hvor mye insulin de har satt. Dette gjør at sykehuset kan følge med og sikre best mulig oppfølging mens barna er hjemme.
Kontakter
Medievakt Helse Sør-Øst:
mail: medievakt@helse-sorost.no
telefon: 97147065
Bilder


Om Helse Sør-Øst RHF
Helse Sør-Øst RHF (regionalt helseforetak) er en av fire regionale helseforetak i Norge, og eier av de 11 statlige helseforetakene i regionen.
Helse Sør-Øst RHF sørger for spesialisthelsetjenester til 3,1 millioner mennesker i fylkene Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Oslo, Østfold, Akershus og Innlandet. Det arbeider tilsammen 81.000 medarbeidere i helseforetakene og sykehusene.
Følg pressemeldinger fra Helse Sør-Øst RHF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Helse Sør-Øst RHF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Helse Sør-Øst RHF
Inngår milliardkontrakt på Rikshospitalet22.6.2025 14:00:00 CEST | Pressemelding
Helse Sør-Øst er en viktig oppdragsgiver for byggenæringen. Fredag ble det undertegnet en stor kontrakt med AF Gruppen om råbygg på Rikshospitalet – og flere oppdrag kommer.
Felles tiltak gir lavere sykefravær19.6.2025 10:42:58 CEST | Pressemelding
En rekke tiltak er iverksatt i hele regionen for å redusere et sykefravær som fremdeles ligger over nivået fra 2019. Tiltakene har effekt. Med få unntak har alle sykehusene i Helse Sør-Øst redusert fraværet jevnt siden 2022.
Avlyser anskaffelse for rusbehandling3.6.2025 13:21:27 CEST | Pressemelding
Helse Sør-Øst RHF vil avlyse deler av anskaffelsen for rusbehandling. Bakgrunnen er en kjennelse fra Østre Innlandet tingrett.
Nye tiltak bidrar til kortere behandlingstid i Nye metoder7.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
I løpet av de to siste årene er det innført flere tiltak som bidrar til å redusere behandlingstiden i Nye metoder. En ny anmodningsordning som ble innført i 2023 har ført til en saksbehandlingstid på 153 dager fra markedsføringstillatelse til beslutning for disse sakene.
Færre sykehusansatte utsettes for vold og trusler16.4.2025 09:38:39 CEST | Pressemelding
Antall registrerte vold- og trusselhendelser i psykisk helsevern i Helse Sør-Øst er redusert med 21 prosent de to siste årene. – Det er gledelig å se tegn til at antall ansatte som utsettes for vold og trusler går ned selv om antallet fremdeles er alt for høyt, sier administrerende direktør Terje Rootwelt i Helse Sør-Øst RHF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom