Flomutsatte områder: Hvem har ansvaret og hvem dekker erstatningen i borettslag og sameier?

Forsikringsspørsmål
Flomskader i boliger i flomutsatte områder reiser spørsmål om forsikringsdekning og hvem som skal være ansvarlig for å dekke skadene. I de fleste tilfeller kan det være vanskelig å bebreide noen for at en flom oppstår, da dette hovedsakelig er avhengig av klimatiske og miljømessige forhold.
– I utgangspunktet er flom en skade som dekkes av forsikring. Dersom bygningen eller gjenstanden kan brannforsikres, er den også dekket mot naturskade gjennom naturskadeloven, sier advokat i NBBL, Line C.B. Bjerkek.
Ta et eksempel: Det kommer vann inn i garasjekjelleren med boder og forårsaker skader både på bygningen og gjenstander. Den bygningsmessige skaden dekkes av boligselskapets forsikring. Skade på eiendeler i bodene, som tilhører andelseierne eller seksjonseierne, må imidlertid dekkes av deres innboforsikring.
For nye bygg som har garasjekjeller, kan det oppstå spesielle problemer hvis bygningen er plassert nær vassdrag og oversvømmelse fører til skade på biler. I slike tilfeller vil skadedekningen avhenge av den enkeltes bilforsikring. Erstatningsordningene kan du lese mer om her og her.
Utredning ved utbygging på flomutsatte områder
Når det gjelder utbygging i flomutsatte områder, har kommunen plikt til å gjennomføre en utredning av risikoen for skader ved flom. Det skal treffes tilstrekkelige sikringstiltak ved utbygging for å minimere risikoen. I verste fall kan det være at utbygging ikke tillates på slike områder. Hvis kommunen ikke oppfyller sin plikt til utredning, kan de bli pålagt erstatningskrav hvis oversvømmelse oppstår.
Skader som ikke dekkes av brannforsikring
Det kan også oppstå skader på objekter som ikke kan brannsikres. For eksempel kan et ras føre til skader på parkeringsplassen eller veien som fører til boligselskapet.
Bjerkek påpeker at bygningsforsikringen dekker skader på hageareal opp til en viss størrelse, men øvrige skader på slike objekter vil ikke være dekket. I slike tilfeller kan man søke erstatning gjennom statens naturskadeordning. Det finnes også støtteordninger for sikring mot naturskader, hvor man kan søke om støtte til å iverksette forebyggende tiltak før flomskader oppstår.
Nøkkelord
Kontakter
Line C.B. BjerkekAdvokat
Tel:97683876lb@nbbl.nowww.nbbl.no/blogg/Tonje Rock LøwerKommunikasjonsdirektør
Tel:930 93 468trl@nbbl.noBilder

Lenker
Om NBBL - Norske Boligbyggelag
Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som har til formål å samle boligbyggelag i Norge og arbeide for deres felles interesser. Vi jobber med å påvirke myndighetene til å føre en aktiv og bærekraftig bolig– og bygningspolitikk som sikrer alle medlemmer rett til en god bolig og et godt bomiljø.
Følg pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag
Borettslagsprisene økte 5,9 prosent i første kvartal2.4.2025 12:01:00 CEST | Pressemelding
Prisen på borettslagsboliger økte 5,9 prosent fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år, ifølge NBBLs kvartalsvise prisstatistikk for borettslagsboliger.
Husholdningene tror ikke lenger på rentekutt25.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Andelen husholdninger som venter rentekutt er halvert siden årsskiftet, og flertallet tror nå på uendrede boliglånsrenter de neste 12 månedene. Men nordmenn har fortsatt sterk tro på boligprisvekst, viser NBBLs Boligmarkedsbarometer for mars.
– Regjeringen villeder forbrukerne10.3.2025 15:33:53 CET | Pressemelding
Fjernvarmeboliger skal få bedre energikarakter enn boliger som varmes opp av strøm, varsler regjeringen. Det er å villede norske forbrukere, mener Norske Boligbyggelags Landsforbund.
Sterk tro på boligprisvekst25.2.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Husholdningene har fortsatt rekordhøy tro på boligprisvekst, og et flertall venter lavere renter fremover, viser NBBLs Boligmarkedsbarometer. Men husholdningene er ikke like sikre på rentekutt som de var i januar.
Fastpris: Regjeringen har glemt fjernvarmekundene31.1.2025 13:47:59 CET | Pressemelding
Regjeringens nye fastpris-politikk hjelper ikke de 300.000 husholdningene som varmes opp av fjernvarme. De må fortsatt betale oppvarming etter svingende strømpriser. NBBL mener disse forbrukerne også må få fastprisavtaler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom