Stort potensial for mer fjernvarme i Norge
Den samlede fjernvarmeproduksjonen i Norge var 7,1 milliarder kilowattimer (TWh) i 2022, viser SSBs fjernvarmestatistikk, som ble lagt fram fredag. Det er en liten nedgang fra rekordåret 2021, da 7,5 TWh ble produsert, men likevel den nest høyeste produksjonen noensinne.
– Den lille nedgangen skyldes først og fremst at 2022 var et varmt år, mens året før var svært kaldt, for den underliggende veksten i selskapene er god, sier daglig leder Trygve Mellvang Tomren-Berg i Norsk Fjernvarme.
Leveransen av fjernkjøling falt svakt i samme periode fra 190 til 184 millioner kilowattimer (GWh).
Mener produksjonen kan dobles
Økende oppmerksomheten rundt kapasitetsproblemer i kraftnettet kombinert med mangel på ny strømproduksjon gjør at fjernvarmen bør kunne øke betydelig framover.
– Energikommisjonen har anslått en økning på 2-4 TWh innen 2030, men potensialet er mye større. Barrieren er først og fremst et oppvarmingsmarked hvor flertallet av bygningene bare kan bruke strøm til oppvarming, sier Tomren-Berg.
– Årlig bruker norske bygninger over 50 TWh strøm til varme. En stor del av dette varmebehovet kunne blitt forsynt av fjernvarme, påpeker Norsk Fjernvarme-sjefen, og trekker fram Oslo som eksempel. Der har Hafslund Oslo Celsio kartlagt aktuelle bygninger som ligger i umiddelbar nærhet av fjernvarmerør, men som bare kan bruke strøm til oppvarming.
– Kartleggingen i Oslo viser et potensial på nesten 2 TWh i den eksisterende bygningsmassen, sier Tomren-Berg.
Til sammenligning produserte Celsio 1,8 TWh fjernvarme i fjor.
– Andre selskaper er nå i gang med å kartlegge sine byer. Det er grunn til å tro at markedet er lignende som i Oslo. Hvis myndighetene legger til rette for det, kan konvertering av oppvarming fra strøm til varme i bygninger i fjernvarmebyer frigjøre både kapasitet og strøm som er sårt tiltrengt andre steder, sier Tomren-Berg.
Basert på overskuddsenergi
Samtidig som den nasjonale SSB-statistikken ble tilgjengelig fredag, oppdaterte Norsk Fjernvarme sitt nettsted fjernkontrollen.no. Der kan kunder og andre interesserte se hvilke energikilder som brukes til fjernvarme og fjernkjøling forskjellige steder i landet.
– Det er stort variasjon i hvilke typer energikilder som benyttes til fjernvarme fra sted til sted, men det er alltid forskjellige former for overskuddsenergi som utnyttes. Fra skogen, industrien, næringsvirksomhet eller omgivelsene, sier Tomren-Berg.
Han oppfordrer alle fjernvarmekunder til å klikke seg inn på fjernkontrollen.no og sjekke hvor fjernvarmen deres kommer fra.
– Der ligger det masse informasjon på detaljert nivå om energikildebruken. Vi vil også innen utgangen av mai lansere en utslippskalkulator på fjernkontrollen.no, hvor kunder i anleggene enkelt kan få tilgang til utslippsfaktorer for den lokale fjernvarmen de bruker, sier Tomren-Berg.
Høye priser gir mindre strømbruk
På grunn av generelt økte energipriser, økte også fjernvarmeprisen til kundene i snitt med 9 prosent i 2022, men var fortsatt lavere enn strømprisen.
I konsesjonsområder hvor kommuner har vedtatt tilknytningsplikt, skal ikke fjernvarmen være dyrere enn strøm. I 2022 ble i tillegg fjernvarmeselskapene pålagt ikke å være dyrere enn kompensert strømpris for husholdningskunder
– Det er verd å merke seg at mens staten betaler ut milliarder i støtte til husholdningene for å bruke strøm til varme, blir fjernvarmeselskapene pålagt å sette ned prisen. For selskap som for eksempel kjøper strøm til markedspris til sine varmepumper og må selge til kompensert strømpris er dette krevende, sier Tomren-Berg.
De høye elektrisitetsprisene førte samtidig til nedgang av fjernvarmens egen bruk av elektrisitet i produksjonen i 2022.
– Mange selskaper bruker el-kjeler til fjernvarmeproduksjon når prisene er lave, men går over på andre kilder når prisene er høye. På denne måten bidrar fjernvarmen positivt til forsyningen av strøm i norske byer, sier Tomren-Berg.
Nøkkelord
Kontakter
Oda Therese GiplingNæringspolitisk seniorrådgiverNorsk Fjernvarme
Tel:99303825oda@fjernvarme.noTrygve Mellvang Tomren-BergDaglig lederNorsk Fjernvarme
Tel:95 866 933trygve@fjernvarme.noBilder


Lenker
Om Norsk Fjernvarme
Norsk Fjernvarme er en interesseorganisasjon for norsk fjernvarmebransje. Foreningen har som hovedmål å fremme utvikling av fjernvarme og -kjøling basert på fornybar eller gjenvunnet energi. Vi representerer i dag 45 selskaper innen produksjon og distribusjon av fjernvarme og -kjøling, samt nær 80 assosierte medlemmer med interesser i bransjen (leverandører og konsulenter). Medlemmene står for over 90 prosent av fjernvarmeproduksjonen i landet.
Følg pressemeldinger fra Norsk Fjernvarme
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Fjernvarme på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Fjernvarme
Slik kan norge raskt sikres mer energi: Politisk debatt – lansering av «fjernvarmeløftet»1.4.2025 10:03:55 CEST | Pressemelding
«Fjernvarmeløftet» er et helhetlig forslag fra fjernvarmebransjen om felles innsats for å produsere mye mer smart, konfliktfri og miljøvennlig energi. Bransjen har som mål å raskt doble energiproduksjonen til 15 TWh årlig (vi bruker i dag nesten 50 TWh strøm til oppvarming). Dette er Norges smarteste og raskeste energitiltak.
Regjeringens pressekonferanse om Norgespris i dag: REGJERINGEN BIDRAR TIL Å SIKRE MER ENERGI MED FJERNVARME10.3.2025 12:54:57 CET | Pressemelding
Oslo – 10. mars 2025 – Regjeringen foreslår å likebehandle fjernvarme med kraft i dagens pressekonferanse. Det er viktig og på høy tid. Så langt har fjernvarmebransjen tapt tre milliarder fordi de tatt kostnaden selv. Norsk Fjernvarme (NFV) har som mål å raskt doble energiproduksjonen til 15 TWh. Det er Norges enklest, raskeste og billigste tiltak for å skaffe energi. Det krever riktige rammevilkår. Så langt går store deler av bransjen med underskudd.
I forkant av Regjeringens mars-konferanse: Regjeringen kan sikre mye mer strøm med fjernvarme7.3.2025 12:20:01 CET | Pressemelding
Oslo – 7. mars 2025 – Norsk Fjernvarme (NFV) har som mål å raskt doble energiproduksjonen til 15 TWh. Det er Norges enklest, raskeste og billigste tiltak for å skaffe energi. Det krever riktige rammevilkår. I dag går store deler av bransjen med underskudd.
Fjernvarme kan doble energiproduksjonen: - og levere like mye som landvind i 2030 - Men ikke med dagens politikk!28.1.2025 14:29:38 CET | Pressemelding
Oslo – 28. januar 2025 – 28. til 29. januar samler fjernvarmebransjen seg i forbindelse med fjernvarmedagene i Oslo sentrum.
Fjernvarme kan doble energiproduksjonen, og levere like mye som landvind i 2030: - Men ikke med dagens politikk/statsbudsjett12.11.2024 09:42:49 CET | Pressemelding
Oslo – 12. november 2024 – Norsk Fjernvarme (NFV) vil øke energiproduksjonen fra 7,9 TWh til minst 15 TWh i 2030. Dette er Norges enkleste og viktigste tiltak for energieffektivisering, og vil frigjøre store mengder strøm til andre kritiske behov – en klar politisk vinnersak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom