Staten stemte imot sin egen eierskapsmelding

I en protokolltilførsel til forslaget skriver imidlertid Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) at de forventer at Equinor sitt styre følger opp forventningene i eierskapsmeldingen om at selskapene skal iverksette mål og tiltak i tråd med Parisavtalen for både indirekte og direkte utslipp. Staten vil følge opp forventningene i eierdialogen med selskapet og styret.
Ragnhild Elisabeth Waagaard, leder av klima- og energiteamet i WWF Verdens naturfond uttaler følgende:
– Styret i Equinor anbefalte aksjonærene å stemme imot et forslag som var i tråd med eierskapsmeldingen, noe som tyder på at Equinor ikke er villig til å følge regjeringens føringer. Samtidig støttet NFD vårt forslag i sin protokolltilførsel og presiserte at de vil følge opp forslaget i eierdialogen med selskapet. Dette er omtrent så langt staten kan gå uten å uttrykke mistillit til Equinors styre. Nå forventer vi at selskapet setter mål og iverksetter tiltak for å begrense global oppvarming til 1,5 grader. Det betyr at det ikke er rom for ny utbygging av olje- og gassfelt.
Politisk rådgiver i Greenpeace, Halvard Raavand, sier følgende:
– Det er ironisk at Equinor peker på manglende politiske ambisjoner i sin begrunnelse for å avslå aksjonærforslaget, samtidig som vårt forslag rett og slett ba dem om å følge de nye politiske retningslinjene for statseide selskaper. Vi merker oss imidlertid statens protokolltilførsel, og forventer nå at staten kaller inn Equinor til et møte for å klargjøre at den politiske ambisjonen er at Equinor skal operere i tråd med Parisavtalen.
Miljøaktivister fra hele verden demonstrerte på generalforsamlingen
Equinor planlegger å gjennomføre en rekke kontroversielle utbygginger og leteaktiviteter i Brasil, Argentina, Canada og Storbritannia. På årets generalforsamling var flere lokale aktivister fra landene som vil rammes av de nye prosjektene til stede. Generalforsamlingen fikk høre om hvordan Equinors aktiviteter vil ødelegge for lokal natur og fiskeri i ekstremt sårbare naturområder. I flere av landene er det særlig urbefolkningen som rammes, blant annet i Argentina og Canada. I tillegg var både ungdom og besteforeldre representert.
– Equinors aktiviteter rammer sårbare grupper verden over. De har reist hit til generalforsamlingen for å fortelle oss hvordan disse uansvarlige prosjektene vil ødelegge lokale folks levevilkår, true artsmangfoldet og forverre klimakrisen. Som hovedaksjonær i Equinor har den norske regjeringen et ansvar for at Norge ikke bidrar til miljøskadelig aktivitet i andre land, og må stanse disse prosjektene umiddelbart, sier politisk rådgiver i Greenpeace, Halvard Raavand.
Flere investorer er bekymret for manglende omstillingsevne
Tidligere i år sendte 18 store aksjonærer i Equinor et brev til statsminister Jonas Gahr Støre der de uttrykte bekymring for selskapets manglende planer for å nå 1,5-gradersmålet. Blant aksjonærene bak brevet stod Storebrand, KLP, Danske Bank og en rekke internasjonale investorer.
– Det er et tydelig signal til Equinor når så mange store aksjonærer går ut og er kritiske til selskapets manglende omstillingsevne. Staten, som hovedaksjonær, er nødt til å ta ansvar og sørge for at Equinor sine aktiviteter er i tråd med Parisavtalen, og at selskapet begynner en omfattende omstilling vekk fra fossilt og over til fornybart, sier Ragnhild Elisabeth Waagaard, leder av klima- og energiteamet i WWF.
Nøkkelord
Kontakter
Marian Rui SlettebakkenSeniorrådgiver presse og politisk kommunikasjon
Tel:992 91 577mslettebakken@wwf.noBilder


Lenker
Om WWF Verdens naturfond
WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner. Vi jobber for å stanse dagens naturødeleggelser og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen. WWF har eksperter som jobber i mer enn hundre land for å beskytte naturen og ressursene som vi alle er så glad i og avhengig av: Skoger, ferskvann, hav, mat og dyr. Vi jobber for å bremse klimaendringene og for å stanse tapet av arter.
Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
– Spikeren i kista for Norges omdømme5.12.2023 09:19:42 CET | Pressemelding
Regjeringspartiene Ap og Sp er enige med H og Frp om å gå videre med gruvedrift på havbunnen. WWF Verdens naturfond kaller beslutningen for den største skampletten i norsk havforvaltningshistorie i moderne tid og spikeren i kista for Norges omdømme som en ansvarlig havnasjon.
COP28: – Vi har somlet lenge nok28.11.2023 06:00:00 CET | Pressemelding
Klimaforhandlingene som braker løs torsdag må resultere i konkrete tiltak som begrenser den globale oppvarmingen til 1,5 grader. WWF mener at verdens ledere har somlet bort flere tiår ved å utsette klimatiltak som monner, og krever nå vedtak om at all fossil energi fases ut.
Krever full stans av åpningsprosessen14.11.2023 12:00:00 CET | Pressemelding
Energi- og miljøkomiteen fikk tirsdag overlevert et brev med 16 201 underskrifter til støtte for å stanse åpningsprosessen for gruvedrift på havbunnen i norske farvann.
Krever at Støre går av som leder av Havpanelet2.10.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Over 30 organisasjoner fra hele verden krever at Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, går av som leder av Høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi (Havpanelet) om ikke Norge snur i saken om gruvedrift på havbunnen og stanser åpningsprosessen. I dag skal det foregå markeringer utenfor norske ambassader i 19 land, i tillegg til en aksjon utenfor Stortinget kl. 15.30.
7 av 10 mener politikerne må gjøre mer for å stoppe naturtapet6.9.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
Over 70 prosent er veldig eller ganske bekymret for tap av natur og nedbygging av natur, viser en undersøkelse Opinion har gjennomført for WWF Verdens naturfond.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom