Virke

Fortsatt høy prisvekst på mat, men lavere enn i nabolandene

Del
Årsprisveksten på mat og alkoholfrie drikkevarer var 10,5 prosent i april, viser Statistisk sentralbyrås (SSB) konsumprisindeks. Prisveksten på mat fortsetter i Europa, men er fortsatt lavere i Norge enn i nabolandene våre.
Istock / barnardbodo
Istock / barnardbodo

Økte kostnader og svak kronekurs

Alle ledd i matverdikjeden har opplevd store kostnadsøkninger det siste året. Både strøm, drivstoff, emballasje, gjødsel og råvarer har blitt betydelig dyrere. I tillegg har kronekursen svekket seg ytterligere, noe som gir økt pris på importerte matvarer. Sterk konkurranse i dagligvarebransjen bidrar til å dempe prisøkningene.

- Noe av oppgangen fra mars til april kan forklares med at påskekampanjene kom i mars i år. Likevel er prisveksten på dagligvarer i Norge lavere enn den vi ser i våre naboland, sier Bendik Solum Whist, bransjedirektør for dagligvare i Virke.

I Sverige hadde man ved siste måling en prisvekst på 19,7 prosent, mens danskene har opplevd en prisoppgang på 13,1 prosent.

- Dagligvareaktørene har denne våren tatt en stor del av kostnadene for økte priser fra leverandørene. Hard konkurranse mellom butikkene har bidratt til å dempe prisøkningene for forbrukerne, sier Whist.

Bendik Solum Whist, bransjedirektør for dagligvare

Kontakter

Bilder

Istock / barnardbodo
Istock / barnardbodo
Last ned bilde
Bendik Solum Whist, bransjedirektør for dagligvare
Bendik Solum Whist, bransjedirektør for dagligvare
Last ned bilde

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for arbeidsgivere i handels- og tjenestenæringen. Det er næringer som står for halvparten av verdiskapingen i Norge. Vi kjemper for våre 25 000 medlemsvirksomheter slik at de er rustet for morgendagen, fordi deres utfordringer er våre utfordringer. 

Følg pressemeldinger fra Virke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Virke

Invitasjon til Virkes konjunkturseminar: Slik blir høsten i norsk handel18.9.2023 09:29:46 CEST | Pressemelding

Hvordan ser slutten av 2023 ut for norske handelsbedrifter? Hvilke bransjer vil holde seg sterke i møte med fallende kjøpekraft og økende renter? Virke ønsker velkommen til lansering av årets siste konjunkturapport for 2023. Presentasjonen avholdes på Virkes handelskonferanse den 21. september 10:40 av sjeføkonom Lars E. Haartveit på Colusseum kino. Det vil være tid til en 1-til-1 intervjuer i etterkant. Påmelding: gullik.slagsvold.store@virke.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom