17,3 milliarder må på bordet for å utbedre tunnelene

NRK melder i dag om stort vedlikeholdsetterslep på sikring av tunneler bygget med materialet PE-skum, som kan være svært farlig ved en brann.
- Dette må statsråden og regjeringen ta tak i. Over flere år har det vært brukt for lite på vedlikehold og oppgradering av tunnelene, og mange er bekymret for sikkerheten i norske tuneller, sier Handagard.
Kjører med hjertet i halsen
Hun viser til tall NAF har hentet inn, hvor spesielt folk i distriktene svarer at de ikke er tygge på at vedlikeholdet av tunnelene er godt nok. I en undersøkelse svarer 31 prosent bosatt i distriktene at de ikke er trygge på tunnelsikkerheten i Norge.
- Brann eller ulykker i tunneler kan ha alvorlige konsekvenser, og behovene for sikring og utbedring er store. Rundt 40 prosent av oss reiser gjennom tunneler en eller flere ganger i uken. Det skal ikke være slik at du kjører med hjertet i halsen hver gang du kommer til en tunnel, sier hun.
Tunnelene har blitt dårligere
Om ett år legges neste Nasjonal transportplan (NTP) frem. NAF krever en økt satsning på vedlikehold og fornying. I Statens vegvesens underlag til NTP kommer det frem at «For lite midler til vedlikehold over flere år har gitt negativ utvikling av tilstanden i de eldste tunnelene.». Statens vegvesen beregner at det vil koste 17,3 milliarder å innfri kravene i EUs forskrift til tunnelsikkerhet. I tillegg kommer behovene på fylkesveiene, som også har et stort etterslep på tunnelsikring.
- I år skal fylkene fordele under 600 millioner kroner øremerket tunnelsikring. Dette er langt ifra nok, når man ser på de store behovene for oppgraderinger og utbedringer, sier Handagard.
Hun peker på at det allerede i revidert budsjett bør komme ekstra midler til veisektoren, og at disse pengene bør gå til vedlikehold og oppgraderinger, hvor også utbedringer av farlige tunneler kan inngå.
Bakgrunn:
Statens vegvesens prioriteringer til Nasjonal transportplan, oppdatert 19.april, Tabell 4.2 Anslag på behov for midler til å innfri forskriftskrav, totalt i perioden 2025-2036. Mill. 2023-kr
Folk i distriktene er mest bekymret for tunnelsikkerheten i Norge.
|
Storbyer og sentrale strøk (1+2) |
Mellomstore byer (3+4) |
Distrikt |
Jeg er ikke trygg på at vedlikeholdet av tunnelene er godt nok |
8,4 % |
8,5 % |
29,6 % |
Jeg er ikke trygg på at tunnelsikkerheten i Norge er god |
14,4% |
16,5% |
31,2 % |
Kilde: NAF/Norstat 2021. N = 1000. Respondentene er delt inn i tre kommunetyper etter hvor de bor, basert på SSB sentralitetsindeks. Indeksen går fra 1 til 6, hvor 1 er de mest sentrale kommunene og 6 er de kommunene som ligger geografisk lengst unna større arbeids- og boligmarkeder.
Nøkkelord
Kontakter
Ingunn HandagardPressesjef
Tel:+47 920 66 505ingunn.handagard@naf.noBilder

Om NAF
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
Bilavgifts-skrell kan gi avgifts-smell for bilistene27.9.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
Lavere nybilsalg og flere brukte biler som eksporteres ut av Norge betyr at staten får inn mindre inntekter fra bilavgiftene. - Vi frykter at finansminister Vedum dekker inn tapet ved å skru opp bilavgiftene i statsbudsjettet, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Elbilinteressen flater ut25.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Etter kraftig vekst i elbilinteressen gjennom flere år, er interessen i ferd med å flate ut, viser tall fra NAFs Trafikantbarometer. - Nå må regjeringen ha is i magen og ikke skru til avgiftene på elbil ytterligere, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Slik unngår du vannplaning og skader på bilen22.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Høstvåte veier og kraftig regn gir krevende forhold for landets bilister. - Faren for vannplaning øker i det våte høstværet. Da gjelder det å følge godt med for å komme vel frem, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Bruktbil: Hadde du ikke råd til bilen da den var ny – har du heller ikke råd til å eie den som brukt21.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hvert år skifter en halv million bruktbiler eier. – I jakten på bruktbil kan du komme over heftige luksus- eller sportsbiler til en overraskende rimelig penge. Men hadde du ikke råd til bilen som ny, har du neppe råd til å eie den som brukt, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Kollektivtrafikken får ikke opp dampen19.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Kollektivtilbudet i byene har knapt blitt bedre de siste to årene: Andelen som får kortere reisetid om de dropper bilen reduseres ikke. - Dette er nedslående for alle bypolitikerne som har prøvd å jage folk over til kollektivtransport ved å skru opp bompengene, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom