Plan International Norge

Familier på flukt splittes opp

Del
Siden 15. april har det vært harde kamper i Sudans hovedstad Khartoum. Flere hundre er drept og tusenvis er skadet. Dette påvirker mange sivile, og hardest går det ut over barna, både dem som er i Sudan og de som er på flukt.

– Det er utrolig trist at volden går ut over barn og deres familier. Mange er fortsatt fanget i sammenstøt mellom væpnede grupper, mens andre har greid å flukte. Familier er blitt splittet opp, da mister barna beskyttelse. Spesielt tenåringsjentene er i fare for å oppleve ytterligere overgrep, noe som bekymrer oss, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Akutt mangel på mat, vann og drivstoff til elektrisitet forårsaker enorme lidelser. Volden forverrer den allerede utfordrende humanitære situasjonen både i Sudan og i naboland som Sør-Sudan, Tsjad og Egypt.

Forventer store flyktningestrømmer
I følge FN har over 100 000 mennesker flyktet til nabolandene Sør-Sudan, Tsjad, Egypt, Eritrea, Etiopia, Den sentralafrikanske republikk og Libya. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) frykter at man bare har sett begynnelsen. De estimerer at over 800 000 mennesker de neste ukene kan komme til å flykte fra landet. Plan International forbereder seg på at flyktningstrømmen til naboland vil øke.

– Over 20 000 sudanske flyktninger har krysset grensen til Tsjad. For tiden har vi 14 flyktningleirer langs grensen, de fleste er vertskap for tidligere flyktninger. Vi er umiddelbart bekymret for om det er tilstrekkelig med vann og sanitærforhold, samt beskyttelse for kvinner og jenter, sier Christine Karumba, som er landsjef for Plan International Tsjad.

Karumba bekrefter at Plan International i Tsjad klargjør seg til å gi nødhjelp, da det forventes en tilstrømning av rundt 100 000 flere flyktninger. I Tsjad har rundt 51 % av befolkningen allerede behov for humanitær hjelp.

Splitter opp familier på flukt
– De fleste som ankommer Sør-Sudan er kvinner og barn, noen av dem rapporterer at private aktører som tilbyr transport skiller familiemedlemmene fra hverandre, sier Francis Oppong, programsjef i Plan International Sør-Sudan. Han påpeker at Sør-Sudan har en vanskelig humanitær situasjon fra før.

Når familier på flukt blir skilt fra hverandre, er det grunn til bekymring for sikkerheten til barn og spesielt jenter. Folk på flukt bruker busser og lastebiler som transport, og betaler høye utgifter for å flykte fra kampherjingene. Plan International er bekymret for at dette øker risikoen for utnyttelse og overgrep mot barn, og spesielt jenter og kvinner i området.

– I Sør-Sudan har vi nærmere 30 000 flyktninger som har kommet fra Sudan. 54 % av dem er kvinner. Med den nåværende humanitære krisen i landet har rundt 9,4 millioner mennesker allerede behov for mat. Vi er bekymret for at tilstrømningen av nye flyktninger kan destabilisere ytterligere, for mange i Sør-Sudan har det allerede vanskelig, sier Oppong.

Krevende nødhjelpssituasjon i Sudan
I noen av våre programområder, inkludert i Nord-Kordofan og Darfur-statene i Sudan, har vi internt fordrevne familier som bor på skoler. Plan International har støttet disse familiene med mat og andre viktige forsyninger.

– En stor utfordring er at vi ikke har tilgang på kontanter, da vårt banksystem ikke fungerer. Dette gjør hjelpearbeidet vanskelig. Vi opplever også mangel på drivstoff, sier Widaa Mohamed, Plan Internationals programområdesjef i Kordofan, Sudan.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Plan International Norge

Plan International Norge
Plan International Norge
Tullins gate 4C
0166 Oslo

56 09 99 09http://www.plan-norge.no

Plan International er en global bistandsorganisasjon som jobber for at alle barn skal ha like muligheter. Men der barn ikke har det bra, har jenter det verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 50 land og driver prosjekter i 55.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med barns beskyttelse mot vold og overgrep, forhindre barneekteskap, få unge ut i arbeid, og for tenåringsjenter i kriser.

Følg pressemeldinger fra Plan International Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Plan International Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom