NAF

Dårlige veier skader biler: - Må bli enklere å få erstatning

Del
Hull i veien, sprekker og veier som smuldrer opp er et kjent syn hver vår. - Det bør bli enklere å få erstatning hvis du får skader på bilen på grunn av dårlige veier, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
NAF mener det må bli enklere å få erstatning fra hvis bilen blir skadet som følge av dårlige veier (Foto: NAF)
NAF mener det må bli enklere å få erstatning fra hvis bilen blir skadet som følge av dårlige veier (Foto: NAF)

Hele 40 prosent har opplevd å få skade på bilen på grunn av dårlige veier, viser en undersøkelse Norstat gjorde for NAF i 2022. Etter en hard vinter mange steder i landet, kan det dukke opp nye skader på veinettet. Spesielt veier som fra før er dårlig vedlikeholdt kan være utsatt.  

Dårlig vedlikeholdte veier mer utsatt 

- Forfallet på fylkesveiene er for stort, og det trengs en kraftig innsats for å bedre tilstanden. Dersom veieier må ta et større ansvar for skadene som påføres biler, kan det være med å bidra til økt innsats, sier Handagard 

Hun peker på at det i dag er mange kriterier som skal være oppfylt for at veimyndighetene skal ha et ansvar, blant annet at feilen skal være varslet og at veieier har hatt tid til å først sette opp varselskilt om skade i veien og så utbedre skaden. NAF mener regelverket praktiseres for strengt i dag.  

Mange opplever å bli en kasteball mellom myndighetene som eier veien, og entreprenøren som vedlikeholder veien. Det er et strengt krav om at veieier skal ha opptrådt uaktsomt for at bileiere skal få erstatning, men de høye kravene til dokumentasjon gjør at svært få som har fått skader på bilene vinner frem, sier Handagard 

Kan ikke forvente at veier med lite trafikk er uten feil  

I dag er det også slik at det vil ha påvirkning på saken om skaden skjedde på en trafikkert vei, der man kan forvente at myndighetene har kunnskap om tilstanden, eller en vei med lite trafikk som kan være vanskeligere for de ansvarlige å ha oversikt over. 

- Dårlige veier der veibanen smuldrer opp er ikke bare et problem for fremkommeligheten, men også for trafikksikkerheten. Derfor mener vi ansvaret i større grad må legges på veieierne, det vil si kommune, fylkeskommune og staten, avslutter Handagard 

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

NAF mener det må bli enklere å få erstatning fra hvis bilen blir skadet som følge av dårlige veier (Foto: NAF)
NAF mener det må bli enklere å få erstatning fra hvis bilen blir skadet som følge av dårlige veier (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom