Norge som næringssted: Positiv økonomisk utvikling, men usikkerhet rundt den politiske og økonomiske stabiliteten
Bedriftene oppga i undersøkelsen at de vurderer sin nåværende økonomiske situasjon, forventet forretningsutvikling og forventede lokale investeringer de neste tolv månedene som positive. 56 prosent av de spurte bedriftene vurderer sin egen forretningssituasjon som «god». I 2022 var det 55 prosent. Konsekvensene av koronaåret 2020, der bare 25 prosent oppga at situasjonen var god, ser ut til å være overvunnet. Syv prosent anser situasjonen som «dårlig», en liten økning sammenlignet med de fem prosentene i fjor. 45 prosent av selskapene forventer at forretningsutviklingen vil forbedre seg i løpet av de neste 12 månedene; 32 prosent forventer høyere investeringer.
Stabil forretningssituasjon over hele verden
Norsk-Tysk Handelskammers konjunkturundersøkelse er en del av den globale undersøkelsen "AHK World Business Outlook" gjennomført av Det tyske industri- og handelskammernettverket (DIHK). Den globale undersøkelsen viser et liknende bilde: av de totalt rundt 5 100 bedriftene i undersøkelsen vurderte omtrent 49 prosent sin forretningssituasjon som god, og 35 prosent planlegger å investere mer lokalt.
Spesielt i Nord-Amerika planlegger flere å investere mer lokalt – dobbelt så mange som det globale gjennomsnittet. I tillegg til ulike lokale fordeler, som billigere energipriser og størrelsen på det nasjonale markedet, tiltrekker også Inflation Reduction Act (IRA) satt opp av den amerikanske regjeringen ytterligere investeringer.
Imidlertid ser det ut til at mangelen på faglærte i økende grad vil bli en flaskehals på verdensbasis. 40 prosent av bedriftene er bekymret for at de ikke får tak i nok kvalifisert arbeidskraft – dette er flere enn noen gang tidligere.
Norge mindre attraktivt som næringssted
I konjunkturundersøkelsen var det en tydelig negativ trend å se: Norge har blitt mindre attraktivt som næringssted de siste 12 månedene. Kun 24 prosent av bedriftene oppgir at Norge har forbedret sin attraktivitet de siste tre årene, for 33 prosent har landets attraktivitet blitt dårligere. I 2022 var det kun 7 prosent av de spurte bedriftene som svarte dette.
Usikker politisk og økonomisk stabilitet
Den største usikkerheten er knyttet til den politiske og økonomiske stabiliteten. Hele 57 prosent av de deltakende bedriftene oppga dette som en risikofaktor. Dette er tydelig knyttet til innføringen av grunnrenteskatten som vil gå utover både fiske- og energinæringer og den tilbakevirkende kraften denne skatten skal ha. I tillegg oppleves handelsbarrierer som en større risikofaktor enn tidligere: 40 prosent oppgir dette, sammeliknet med 14 prosent i 2022.
– I forbindelse med energikrisen har Norge vist seg å være en pålitelig partner for Tyskland. Landet er Tysklands største energileverandør og dette har en positiv effekt på hele næringslivet, oppsummerer Michael Kern, administrerende direktør ved Norsk-Tysk Handelskammer.
– Men vi ser også en større usikkerhet i forbindelse med grunnrenteskatten. Denne vil føre til ukjente kostnader som ikke har vært tidligere kjent. Dersom skatten innføres med tilbakevirkende kraft vil dette også skape stor usikkerhet for andre sektorer som da kan frykte liknende reguleringer innen sine bransjer.
Konjunkturundersøkelsen viser også at bedriftene ser ut til å ha tilpasset seg energikrisen og usikkerhet rundt råvarer: 60 prosent av bedriftene oppfattet energi- og råvareprisene i 2022 som en risiko. I 2023 oppga kun 28 prosent at de anså energiprisene som en risikofaktor og 32 prosent anså råvareprisene som en risikofaktor.
Mangelen på fagkrefter oppleves mindre sterkt i Norge enn i 2022 (54 prosent), men fortsatt ser 44 prosent av bedriftene dette som en risikofaktor for de neste 12 månedene – en litt høyere prosentandel enn i den globale undersøkelsen (40 prosent).
Alle resultatene fra konkunkturundersøkelsen finner du her (på tysk)
Nøkkelord
Kontakter
Sarah Becker-KraftPressekontaktNorsk-Tysk Handelskammer
Tel:46708448sbk@handelskammer.noOm Norsk-Tysk Handelskammer
Norsk-Tysk Handelskammer jobber for å styrke de norsk-tyske næringslivsforbindelsene og skape nettverk og forretningsmuligheter på tvers av landene. Som tjenesteyter tilbyr vi blant annet rådgivning og messeassistanse til norske og tyske bedrifter som ønsker å bygge opp og utvide sine forretningsforbindelser i begge land. Som medlemsorganisasjon har vi et bredt nettverk av bedrifter innen norsk og tysk næringsliv.
Følg pressemeldinger fra Norsk-Tysk Handelskammer
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk-Tysk Handelskammer på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk-Tysk Handelskammer
Det motsatte av norgespris: Tyskland planlegger egen strømstøtte til industrien9.7.2025 09:23:23 CEST | Pressemelding
Den tyske regjeringen planlegger strømstøtte i milliardklassen til kraftkrevende industri. Målet er å sikre konkurransedyktighet og sørge for at selskapene ikke flagger ut. Men ikke alle liker planene.
Norge mindre attraktivt for internasjonalt næringsliv26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Resultatene av den årlige konjunkturundersøkelsen fra Norsk-Tysk Handelskammer 2025 Norsk-Tysk Handelskammer har nå offentliggjort resultatene av sin aktuelle konjunkturundersøkelse, som er en del av en global spørreundersøkelse som utføres av tyske internasjonale handelskamre. 80 selskaper som er aktive i Norge og har tilknytning til Tyskland deltok. Resultatet: Til tross for aktuelle trender ser selskapene positivt på fremtiden, men Norge er blitt et mindre attraktivt sted for næringsdrivende.
Invitasjon til media: German Maritime Industry press conference26.5.2025 11:56:16 CEST | Presseinvitasjon
Hva er de nyeste utviklingene og mulighetene for norsk-tysk samarbeid innen maritim digitalisering og grønn shipping? VDMA og Norsk-Tysk Handelskammer har gleden av å invitere til pressekonferanse med eksperter fra tysk industri, Onsdag 4. juni 2025, kl. 11:00 på Nor-Shipping, Hall C, Stand nr. C01-01f.
Stor vekst i korte ferieturer til utlandet20.5.2025 11:10:51 CEST | Pressemelding
Nordmenns ferievaner fortsetter å endre seg: Nye tall viser at korte feriereiser til utlandet økte med over 24 prosent i 2024 sammenlignet med året før. Samtidig er forbruket på kortere ferier tredoblet siden 2020, en utvikling også tyske destinasjoner merker seg. – For nordmenn er kortere storbyferier og langhelg med kulturopplevelser blitt normalen på reiser til Tyskland, sier Joelle Janz ved det Norsk-Tyske Handelskammer.
Valget i Tyskland 2025 – Hva betyr det for forholdet mellom Norge og Tyskland?25.2.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
– Etter valget i Tyskland kan Norge bli en enda viktigere råstoffleverandør til Europa, sier Michael Kern, adm. dir i Norsk-Tysk Handelskammer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom