Mattilsynet

Trolig flere smitteutbrudd hos dyr i fremtiden

Del
I mange år har vi sagt at dyrehelsen i Norge er god sammenlignet med andre land i verden. Resultater fra den nye dyrehelserapporten viser at vi ikke lenger kan ta for gitt at alvorlige dyresykdommer ikke påvises her i landet.
Foto: Mattilsynet.
Foto: Mattilsynet.

I dag mottok Mattilsynet dyrehelserapporten for 2022 fra Veterinærinstituttet. Dyrehelserapporten er en årlig rapport om dyrehelsen i Norge, som utarbeides av Veterinærinstituttet og som overleveres til Mattilsynet. Dyrehelsen i Norge er ansett for å være god, men en rekke smitteutbrudd av alvorlige dyresykdommer i fjor gir nå et litt mer alvorlig bilde av truslene mot den norske dyrehelsen. Rapporten viser også til flere store utfordringer i horisonten. Mattilsynet forbereder seg på en reell økning av antall alvorlige sykdomsutbrudd også i fremtiden.  

 

Flere utbrudd av alvorlige dyresykdommer i 2022 

Både klimaendringer, økt reisevirksomhet, innførsel og import av dyr, fôr og utstyr og ville dyr som flytter seg over landegrensene kan bidra til økt risiko for alvorlige dyresykdommer. I 2022 opplevde Norge flere utbrudd av alvorlige dyresykdommer, som newcastle disease og fugleinfluensa på fjørfe, samt tuberkulosesmitte hos storfe i Rogaland. Mattilsynet har gjennom utbruddsperioder jobbet aktivt med smittebekjempelse og beredskap.  

 

Kampen mot smitten 

Flere tilfeller av alvorlige sykdomsutbrudd viser at overvåkning, bekjempelse av utbrudd og smittevern nå er enda viktigere enn før. Overvåkningsarbeidet er viktig for å oppdage smitte så tidlig som mulig og før sykdommene rekker å etablere seg her i landet. Ved en hendelse blir det satt krisestab i Mattilsynet. Mattilsynet setter i gang smittesporingprøvetaking og det bliblant annet ilagt restriksjoner knyttet til områder som er berørt av hendelsen. I tillegg er det viktig at berørte parter får den informasjonen og støtten de trenger. Informasjon ut mot berørte bønder og næringen er et viktig arbeid, som Mattilsynet tilrettelegger forSmitteutbruddene i fjor har vist at det gode samarbeidet vi har med næringene fungererUnder utbruddsperioder har vi sammen med næringene klart å håndtere og bekjempe smitteutbrudd gang på gang.  

 

Den gode dyrehelsen i Norge er ingen selvfølge 
- «Den gode dyrehelsesituasjonen i Norge er ingen selvfølge, men noe vi aktivt må jobbe for å bevare. Det handler om et livsviktig samspill, at vi alle trekker i samme retning og jobber mot et felles mål. Dette krever god samhandling mellom myndigheter, husdyrnæringen, forskning og kunnskapsstøtteinstitusjoner», sier Ingunn M. Godal. 

 

Sammen med næringen og kunnskapsstøtten skal vi i Mattilsynet gjøre det vi kan for at vi står samlet i kampen mot de nye utfordringene”, presiserte Ingunn Midttun Godal, i sitt innlegg på lanseringen av den nye dyrehelserapporten.  

 

Les hele Dyrehelserapporten for 2022 her.

Kontakter

Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)

Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.no

Bilder

Foto: Mattilsynet.
Foto: Mattilsynet.
Last ned bilde
Administrerende direktør i Mattilsynet, Ingunn Midttun Godal. Foto: Mattilsynet.
Administrerende direktør i Mattilsynet, Ingunn Midttun Godal. Foto: Mattilsynet.
Last ned bilde

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00https://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye