En kunnskapsbank med forskningsresultater om strømnettet

For å oppnå et strømnett som er fleksibelt, intelligent, robust og kostnadseffektivt, er deling av kunnskap viktig. Målet med denne kunnskapsbanken er å gjøre det enklere for energibransjen å finne ny kunnskap om hvordan strømnettet vårt kan utvikles for å møte fremtida.
CINELDI (Centre for intelligent electricity distribution) er et forskningssenter for miljøvennlig energi (FME) som forsker på fremtidens smarte strømnett. Senteret startet opp i 2016 og har nå en god del resultater å vise til. Resultatene som ligger i kunnskapsbanken bidrar til digitalisering og modernisering av strømnettet for å sikre høyere effektivitet, fleksibilitet og motstandsdyktighet.
– Kunnskapsbanken samler all den nye kunnskapen fra CINELDI på ett sted, og vi håper at mange vil dra nytte av den, sier senterdirektør Gerd Kjølle.
Hun sikter blant annet til de som jobber for et nettselskap og leter etter informasjon om fleksibilitet, eller forskere eller studenter som leter etter publikasjoner om referansenettet vårt. Personer som jobber for teknologileverandører, markedsoperatører, interesseorganisasjoner og offentlige myndigheter vil også finne nyttig kunnskap i Kunnskapsbanken.
Så langt har CINELDI over 130 vitenskapelige resultater, og forskerne i senteret har identifisert 35 innovasjoner gjennom arbeidet.
Referansenettverk
– Et av våre nyeste resultater er et referansenettverk som representerer ekte norske distribusjonsnett. Referansenettverkene gjør det mulig å teste teknologier, scenarioer og utfordringer i realistiske miljøer. De kan brukes til å sammenligne ulike løsninger, eller for å kvantifisere samfunnsøkonomiske kostnader for fremtidige nettverk når det gjelder investeringer, drift, strømbrudd og elektriske tap i ulike scenarioer, forteller Kjølle.
Referansenettverkene kan også brukes til å vise effekten av nye teknologier og løsninger, og for å kvantifisere deres fordeler og potensiale i et kostnadsperspektiv. De kan også brukes til å visualisere hensiktsmessige tiltak for å integrere nye elementer – for eksempel distribuert fornybar kraftproduksjon, ladestasjoner for elektriske kjøretøy og nye typer strømforbruk – og for å håndtere eventuelle utfordringer som kan oppstå. Referansenettverkene gjør det mulig å gjøre mer grunnleggende analyser, samt analyser av nye problemer i fremtidens nettverk.
Forskningsresultater bidrar til å nå klimamålene
Vi er nå på god vei mot full elektrifisering av det norske samfunnet for å nå klimamålene vi har satt oss innen 2030 og 2050. Men vår økende bruk av elektrisitet øker også påkjenningen på strømnettet. Elektrifiseringen av samfunnet fører til drastiske endringer i elektrisitetssystemet, noe som krever at vi utnytter dagens nett bedre. Vi må også finne gode løsninger for å koble på mer distribuert fornybar kraftproduksjon inn i strømnettet, og vi må møte behovene som kommer av nye typer forbruk, som elektrisk transport og nye typer industri.
– Å bygge et smart, fleksibelt og robust strømnett for morgendagen på en kostnadseffektiv måte krever en enorm innsats fra hele industrien: fra myndighetene som setter rammevilkårene for industrien, til nettselskaper og systemansvarlig som drifter strømnettet innenfor denne rammen, og andre aktører i bransjen. CINELDIs resultater må implementeres av mange innenfor kraftbransjen, sier Kjølle.
CINELDI har partnere som representerer alle områder av industrien, noe som gir senteret en sterk plattform for å jobbe med å utvikle fremtidens strømnett.
– CINELDIs tolv nettselskap-partnere dekker omtrent to tredjedeler av alle norske sluttbrukere. Den nasjonale kunnskapsbyggingen fra et slikt spekter av selskaper har potensiale til å påvirke kraftsektoren betydelig, sier Kjølle.
Hvis de fleste av partnerne bruker CINELDIs resultater til å etablere et mer kostnadseffektivt og fleksibelt strømnett, kan de påvirke samfunnet som helhet.
– Med vår nye kunnskapsbank er det enkelt å finne resultater som kan være nyttige for alle aktører som jobber med relevante temaer for strømnettet vårt, avslutter Kjølle.
Her finner du Kunnskapsbasen: https://www.sintef.no/projectweb/cineldi/cineldi-knowledge-base/
Nøkkelord
Kontakter
Gerd KjølleSjefforsker
Tel:906 72 035Gerd.kjolle@sintef.noBilder


Om SINTEF
Om CINELDI
CINELDI (Centre for intelligent electricity distribution) er et forskningssenter for miljøvennlig energi (FME) er finansiert av Norges forskningsråd og partnerne i senteret.
Senteret forsker på fremtidens fleksible, robuste og intelligente elektriske distribusjonssystem (Smart Grid).
Senteret har 30 partnere fra forskningsinstitusjoner, nettselskaper, systemoperatør teknologibedrifter, interesseorganisasjoner, myndigheter og markedsoperatører.
Nettside: www.cineldi.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Norsk teknologi sørger for japansk klimagevinster27.6.2025 11:22:24 CEST | Pressemelding
Ti millioner CO₂-varmepumper til varmtvann solgt – miljøseier med norske røtter
Sanntidsdata er nødvendig for å utvikle fremtidens smarte bygg24.6.2025 09:35:32 CEST | Pressemelding
Tilgang til sanntidsdata er avgjørende for å få bygninger som er både energieffektive, smarte og fleksible.
SINTEF får nøkkelrolle i to nye forskningssentre for fremtidens transport19.6.2025 14:09:54 CEST | Pressemelding
Sjefforsker Marianne Ryghaug i SINTEF skal lede forskningssenteret TRACE som skal utvikle kunnskap og løsninger for et transportsystem som tar hensyn til natur, miljø og arealbruk.
Regjeringen styrker Norges infrastruktur for kvanteforskning19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
NorFab tildeles 35 millioner kroner for å sørge for at Norge henger med i det internasjonale kunnskapskappløpet om kvanteteknologi.
Nytt AI-verktøy skal forutsi risiko for klimarelaterte byggskader18.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt forskningsprosjekt ledet av Wenn Property og SINTEF skal utvikle et AI-verktøy som analyserer risiko for byggskader og foreslår forebyggende tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom