Nye arkeologiske funn endrer norsk vikinghistorie
– Dette er et spektakulært funn. Her er de første vikingkongene begravet, med stor brask og bram. En kan på mange måter si at vikingtiden i Norge startet her, sier arkeolog og førsteamanuensis Håkon Reiersen ved Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.
Regjerte før Harald Hårfagre
En samling av flere tidlige skipsgraver viser at det var her de første vikingkongene levde, hundre år før Harald Hårfagre gjorde det til sin kongsgård.
– Dette bekrefter at Avaldsnes var et viktig kongssete alt ved vikingtidens begynnelse. Tradisjonene og skikkene til disse vikingkongene på Avaldsnes har senere blitt kopiert av kongedynastier blant annet på Østlandet og i Danmark, sier Reiersen.
I vikingtiden ble kongelige gjerne begravet i skip sammen med store verdier, som deretter ble dekket av store jordmasser. De tre gravhaugene på Karmøy: Storhaug, Grønhaug, og trolig også Salhushaugen, er fra slutten av 700-tallet, da de første vikingtoktene over Nordsjøen fant sted.
Fant det som trolig er det eldste vikingskipet i Skandinavia
De storslåtte skipsgravene fra Oseberg og Gokstad i Vestfold har med sine velbevarte skip nærmest blitt et symbol på vikingtiden i Norge. Fram til nå har Osebergskipet blitt regnet som det eldste seilskipet fra vikingtiden.
Ved nærmere undersøkelser av de bevarte delene av skipet fra Storhaug, fant doktorgradsstipendiat og maritim arkeolog Massimiliano Ditta ved Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger ut at også dette skipet hadde seil.
– Vi vet fra før at Storhaugskipet ble bygget år 770, og er rundt femti år eldre enn Oseberg-skipet. Dermed er dette det eldste seilskipet vi kjenner til i Skandinavia nå. Det var seilskip vikingene brukte når de skulle ut på tokt, sier Ditta.
Fant en tredje og ukjent skipsgrav ved hjelp av georadar
I Salhushaugen, som til nå har vært antatt å være en såkalt minnehaug uten grav, fant arkeologene spor av et rundt 20 meter langt vikingskip.
Funnet ble gjort ved bruk av georadar, som analyserer jordsmonnet uten at man trenger å ta et eneste spadetak. I etterkant kan en så verifisere resultateneved målrettet graving.
Ved samme metode har en nå også funnet flere rester av skipet, i tillegg til en ukjent småbåt i Storhaug.
– Disse nye oppdagelsene er unike, og setter virkelig Rogaland på kartet som den mest sentrale regionen i vikingtiden, sier direktør Ole Madsen ved Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.
Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger samarbeider med Karmøy kommune om kongegravene ved Avaldsnes. Utgravingen, som pågikk i fjor sommer, ble muliggjort som følge av en større pengegave fra Per Sand.
Kontakter
Anniken Celine Berger
Kommunikasjonsrådgiver
Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger
anniken.c.berger@uis.no
93005355
Bilder
Lenker
Om Universitetet i Stavanger (UiS)
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Stavanger (UiS) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
UiS lanserer kortere studier som kan gi flere lærere21.1.2025 09:00:11 CET | Pressemelding
Søkertallene til lærerutdanningene går ned, mens kortere og fleksible studier øker i popularitet. Universitetet i Stavanger lanserer derfor tre nye, kortere studietilbud.
De ti mest spennende arkeologiske funnene i Rogaland i år27.12.2024 07:03:00 CET | Pressemelding
Sølvskatt fra vikingtid, et 9500 år gammelt eple og biskopens Q-tip. Dette er våre topp ti funn i år.
Kan matematikkfaget bli mer praktisk, variert og engasjerende? Forskere tror svaret ligger i klasserommene – og vil ha lærerne med på lag.19.12.2024 10:54:04 CET | Pressemelding
– Vi vet at det er mange dyktige mattelærere i Nord-Norge, som får kombinert gratis kompetanseutvikling med å delta i prosjektet, sier forsker Janne Fauskanger ved Universitetet i Stavanger.
Kristin Armstrong-Oma er ny direktør ved Arkeologisk museum10.12.2024 09:09:42 CET | Pressemelding
Professor i arkeologi, Kristin Armstrong-Oma, er ny museumsdirektør på Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger.
Når elevar brukar nettbrett, jobber dei meir åleine5.12.2024 10:50:29 CET | Pressemelding
Når elevane brukar nettbrett i klasserommet arbeider dei i stor grad åleine med læringsoppgåver, viser en fersk studie.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom