UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Samordna opptak: Søkere strømmer til nytt studieprogram for å få kombinasjon av økonomi og datavitenskap

Del
Stadig flere søker seg til Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo, viser ferske tall fra Samordna opptak. Nytt studieprogram ved fakultetet er blant de aller mest populære ved UiO.
Herman Thieme: Student ved UiO som mikser informatikk og samfunnsøkonomi. Foto: Erik Engblad.
Herman Thieme: Student ved UiO som mikser informatikk og samfunnsøkonomi. Foto: Erik Engblad.

- Det var veldig moro å se at et helt nytt program har fått så høye søkertall! sier en smilende studiedekan ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV), Trine Waaktaar.

Hun har grunn til å være fornøyd. SV-fakultetet har i år femten prosent flere førstevalgsøkere sammenlikna med i fjor, og en rekke studieprogram ved fakultetet gjør det svært godt. Som mange ganger tidligere er psykologi profesjon et av de mest populære studievalgene ved UiO.

Men i år er det en nykommer som vekker oppmerksomheten.

Våren 2023 kan bachelorstudenter ved Økonomisk institutt ved SV-fakultetet for første gang tilegne seg teknologiske ferdigheter innen koding og maskinlære, kombinert med innsikter fra makroøkonomi og statistikk: Økonomi og datavitenskap er et studietilbud for framtidsretta studenter som vil ha det beste fra to tidligere avgrensa avdelinger i akademia.

- Studietilbud som kopler samfunnsvitenskapelig kunnskap med kompetanse innafor teknologi er attraktivt for mange søkere. Vi har også sett en generell tendens til at studietilbud som kombinerer flere fagområder får økende interesse blant unge mennesker, sier Waaktaar.

Hun viser til det populære honours-programmet, der de fleste av SV-fakultetets enheter er med. Det tverrfaglige temaet på dette programmet er kunstig intelligens.

- Kunstig intelligens har jo slått ned som ei bombe det siste halve året, og det er ikke utenkelig at rystelsene kan ha bidratt til styrka oppmerksomhet rundt det spennende bachelorprogrammet Økonomi og datavitenskap, som Økonomisk institutt nå har lansert

Arbeidslivet blir mer digitalt

Programleder for Økonomi og datavitenskap, Andreas Moxnes, forteller at programkomiteen har jobba lenge og mye med å designe et studieprogram som gir studentene anledning til å bruke samfunnsøkonomisk teori på en mye mer anvendt måte.

- Dette føles som en flying start! utbryter Moxnes.

Han tror tilstrømninga til Økonomi og datavitenskap skyldes at framtidige studenter veit at arbeidslivet blir mer digitalt, og at arbeidsgivere etterspør stadig mer kvantitative ferdigheter.

- Dette studieprogrammet treffer godt for studenter som ønsker seg kvantitative og analytiske ferdigheter. Bacheloren kvalifiserer dem for til både klassiske jobber innen samfunnsøkonomi, men også jobber som går mer i retning av rein datavitenskap, sier Moxnes.

- I tillegg er det en bonus at studentene kvalifiserer seg til både en master i samfunnsøkonomi og potensielt ulike masterprogrammer på Institutt for informatikk.

Tok to bachelorgrader for å framtidssikre karrieren

Masterstudent i samfunnsøkonomi, Herman Thieme, har sjøl måttet slite seg gjennom to bachelorgrader på to ulike fakulteteter for å få kombinasjonen av fagkunnskap som Økonomisk institutt nå tilbyr med det nye studieprogrammet.

Han tror de gode søkertallene skyldes at både studenter og elever på videregående skole har økt interesse for teknologi, og ønsker å jobbe med teknologi og digitale prosesser.

- UiO er anerkjent innafor begge fagfeltene som kombineres innafor Økonomi og datavitenskap. Jeg tror mange framtidige studenter ønsker å få kompetansen sin herfra, sier Thieme.

- Mange skjønner at det er økende behov for en kombinasjon av disse to områdene i arbeidsmarkedet. Jeg ville også framtidssikre karrieren min, men måtte ta to bachelorgrader for å få kompetansen jeg var ute etter. Jeg er ikke overraska at mange nå har søkt seg til akkurat dette studieprogrammet.

Samfunnsvitenskapens relevans

Trine Waaktaar hevder at de gode søkertallene fra årets Samordna opptak viser samfunnsvitenskapens åpenbare relevans i tider med store endringer.

Hun framhever at SV-forskernes formidlingsvilje og engasjerte deltakelse i det offentlige rom, har bidratt til direkte å demonstrere samfunnsvitenskapens nytte i krevende globale situasjoner.

- Jeg tror at en rekke store samfunnshendelser, så som pandemien, krigen i Ukraina og presset på demokratiet som vi har sett i en rekke land, minner oss på at en bærekraftig framtid ikke bare avhenger av klima- og miljøteknologi, sier Waaktaar.

- Vi trenger også kunnskap om hvordan individer og samfunn handler og samhandler på måter som bidrar til rettferdige og bærekraftige forandringsprosesser.

Skolebesøk, arbeidslivsrelevans og rekrutteringskampanje

SV-fakultetet har gjennomført flere konkrete rekrutteringstiltak de siste årene. Trine Waaktaar framhever skolebesøksordninga ved videregående skoler, i tillegg til en målretta satsning på å løfte fram arbeidslivsrelevansen ved fakultetets studieprogrammer.

- Vi har også gjennomført et betydelig antall revisjoner og faglige nyvinninger i undervisningsporteføljen vår de siste årene. Vi har hatt et fokus på muligheten studentene har for å kombinere tverrfaglige emner i sine studieprogram, sier hun.

Nytt av året er at SV-fakultetet har hatt ansvar for sitt eget løp under UiO sin årlige rekrutteringskampanje. På denne måten har fakultetet fått mulighet til å spisse kommunikasjonen til potensielle søkere, blant annet mot folk som er interessert i både økonomi og informatikk.

- Vi tror kampanjen har gitt våre særegne fagretninger en mulighet til å framstå enda tydeligere, sier Waaktaar.

- Oppsvinget i antall førstegangssøkere tyder på at vi også har klart å treffe relevante søkere med vår kommunikasjon.

Sjølforsterkende tendenser

Det samfunnsvitenskapelige fakultet er inne i en positiv spiral. Når de samfunnsvitenskapelige studieprogrammene kommer opp som førstevalg for stadig flere, betyr det at SV får motiverte og interesserte studenter, hevder Trine Waaktaar.

- Dette vil igjen bidra til å motivere både undervisere og medstudenter, noe som vil forsterke både undervisning og læringsmiljø, sier hun.

- Slike sjølforsterkende tendenser vil på sikt også kunne bidra til mindre frafall og bedre gjennomføringstall, noe som vil styrke enhetenes økonomi og igjen bidra til mer ressurser slik at vi kan tilby enda bedre forskningsbasert kvalitetsundervisning.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Herman Thieme: Student ved UiO som mikser informatikk og samfunnsøkonomi. Foto: Erik Engblad.
Herman Thieme: Student ved UiO som mikser informatikk og samfunnsøkonomi. Foto: Erik Engblad.
Last ned bilde
Andreas Moxnes og Trine Waaktaar foran SV-fakultetet. Foto: Eirik Bryhn Jacobsen.
Andreas Moxnes og Trine Waaktaar foran SV-fakultetet. Foto: Eirik Bryhn Jacobsen.
Last ned bilde
Andreas Moxnes. Foto: Eirik Bryhn Jacobsen.
Andreas Moxnes. Foto: Eirik Bryhn Jacobsen.
Last ned bilde
Trine Waaktaar. Foto: Eirik Bryhn Jacobsen.
Trine Waaktaar. Foto: Eirik Bryhn Jacobsen.
Last ned bilde

Om UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet

UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet
UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Moltke Moes vei 31
0851 Oslo

+47 22 85 62 64http://www.sv.uio.no/

Følg pressemeldinger fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Å være sengeliggende under koronainfeksjon henger sammen med alvorlige langtidsplager27.10.2023 08:08:57 CEST | Pressemelding

Forskere har kartlagt forekomsten av langvarige plager hos voksne inntil to år etter koronainfeksjon. De med mest alvorlig sykdomsforløp, målt gjennom antall dager man er sengeliggende etter COVID-19 smitte, ble hardest rammet. Forskerne fant ingen økt forekomst av langvarig covidsymptomer hos personer som ikke hadde vært sengeliggende i det hele tatt under sykdomsforløpet.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye