Spis deg god til å gå på do
Unngå forstoppelse
Forstoppelse kan være smertefullt og føre til andre plager, som hemoroider og rifter. Som regel kan forstoppelse unngås med livsstilsendringer, men om forstoppelsen oppstår plutselig eller om det er grunner til å tro at det kan skyldes andre ting enn kosthold og mosjon er det lurt å ta en prat med legen. Les mer her: Forstoppelse.
Ernæringsrådgiveren forteller at lett forstoppelse som regel kan unngås og bli bedre om du sørger for å ha et fiberrikt kosthold, drikker nok væske og gir kroppen nok mosjon.
– Fiberrik mat gjør avføringen fyldigere og mykere. Spis frukt som mellommåltid eller sammen med måltidene og ha godt med grønnsaker til middag. Rotgrønnsaker er spesielt fiberrike, det samme er ulike varianter av kål. Spis også grove kornprodukter som fullkornsbrød, müsli, fullkornspasta, havregryn og lignende. Topp havregrøten med fiberrike ferske bær og gi de grove brødskivene ekstra mye fiber ved å toppe dem godt med grønnsaker.
Mange spiser ikke nok frukt og grønt
Hun påpeker at Helsedirektoratets råd om 500 gram frukt og grønt (5 om dagen), halvparten av hver er et godt råd, også for å unngå forstoppelse.
– Likevel vet vi at kun 1 av 5 nordmenn spiser 5 om dagen i løpet av en dag (1). Det kan by på fordøyelsesplager for mange. Om man kjenner seg igjen i dette kan nok første bud være å se på om det er noe man kan gjøre med kostholdet sitt for å unngå plagene, forteller ernæringsrådgiveren som også minner om rådet om 30 minutter fysisk aktivitet hver dag (2).
Hun forteller også at det finnes flere gode kilder til fiber i kostholdet, og minner om at det også er viktig å drikke nok.
– Frukt og grønnsaker inneholder også mye vann, det er en god kombinasjon for en god fordøyelse.
Eksempler på andre fiberrike matvarer er kli, nøtter, bønner, linser, tørket frukt (deriblant svisker), popcorn, og linfrø.
Flere helsegevinster med fiberrik mat
– I tillegg skaper fiber større metthet og stabiliserer blodsukkeret ved at det senker tømmingshastigheten av maten fra magesekk til tarm, forteller Bogstrand Sagen og fortsetter;
– Det kan gjøre at man spiser mer passe mengde mat og unngår overvekt. Fiberrik mat er dessuten som regel fulle av næringsstoffer som vitaminer og mineraler som kroppen trenger.
- 5 a day Europe
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom