Bellona-jubel for Melkøya-vedtak

–Det er svært gledelig at Stortinget instruerer regjeringen om å gjøre en grundig utredning av karbonfangst- og lagring. Melkøya-saken er en av årets viktigste politiske saker, og avgjørende for Finnmarks fremtid og for Norges klimamål. Det er derfor viktig å få alle kortene på bordet om hvordan utslipp kan kuttes på Melkøya, sier Hauge.
Torsdag ble det klart at flertallet på Stortinget krever at regjeringen gjør sin egen utredning om karbonfangst og -lagring på Melkøya. Bakgrunnen er at Equinor har søkt om å elektrifisiere Melkøya med kraft fra land , og hevdet at det blir altfor for kostbart å etablere karbonfangst og -lagring.
–Vi har sett hvordan Equinor har blåst opp kostnadene for en CCS-løsning for å tvinge gjennom sin foretrukne kraft-fra-land-løsning. Stortingsvedtaket gjør at vi kan få en mer realistisk, nøytral og oppdatert vurdering av CCS-alternativer, sier Hauge.
Nylig varslet Bellona Olje- og energidepartementet om mangelfull utredning av karbonfangst- og lagring i Equinors søknad om elektrifisering av Melkøya, og ba departementet om ytterligere utredning av CCS-løsninger på Melkøya.
Bellona har jobbet for karbonfangst- og lagring siden anlegget på Melkøya var under planlegging for 22 år siden.
–Vi krevde at CO2 fra gassfeltet skulle lagres, og vi klaget på utslippstillatelsen til Melkøya slik at Equinor måtte sette av plass til et karbonfangstanlegg. Det er en stor delseier at Stortinget nå instruerer regjeringen å utrede CO2-fangst på kraftproduksjonen også. Om også regjeringens vurdering konkluderer med at CCS er dyrt, er det bare å konstatere at CCS er dyrt, men prisen for å redde klimaet vil være prisen for karbonfangst-og lagring, sier Hauge.
Nøkkelord
Kontakter
Frederic Hauge
Bellona
tel: 900 37 543
Bilder

Om Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Starter kampen mot Europas største økokrise4.7.2025 13:34:26 CEST | Aktuelt
– Over halvparten av verdens tareskoger har forsvunnet, likevel får denne økologiske krisen lite oppmerksomhet. Det investeres knapt politisk kapital eller offentlige midler i å restaurere disse kritiske økosystemene. Dette skal vi gjøre noe med, sier Bellona-stifter Frederic Hauge som nylig inviterte internasjonale eksperter og industri til Senter for Marin Restaurering i Lofoten.
Samarbeider om marin restaurering25.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
– Dette er en milepæl i utviklingen av Senter for Marin Restaurering og i arbeidet med å gjenopprette tareskogene i Nord-Norge. Belgiske Carmeuse er verdensledende innen utvinning og foredling av kalkstein, og bidrar med ekspertise som er nødvendig for å utvikle en helhetlig og bærekraftig tilnærming til marin restaurering, sier Joakim Hauge, internasjonal leder for fag og strategi i Bellona.
– Endelig! Politikerne forstår at havbruk er mer enn bare laks6.6.2025 13:20:09 CEST | Pressemelding
– Da regjeringens havbruksmelding ble lagt frem, påpekte vi i Bellona at den i praksis var en rein laksemelding. Nå viser Stortingets næringskomite sin innstilling at politikerne forstår at havbruk også handler om klima, biomasse og fremtidens matproduksjon, sier Bellonas seniorrådgiver Silje Båtsvik Risholm.
BellonaForum: Russisk atomindustri i krigstid8.5.2025 11:11:27 CEST | Presseinvitasjon
Russlands statlige atomenergiselskap Rosatom spiller en stadig større rolle i landets krig mot Ukraina og i Russlands utenrikspolitikk. Selskapet mottar betydelig statlig støtte og drives av mennesker som er i president Putins indre krets. Siden invasjonen av Ukraina har Rosatom blant annet utviklet komponenter til ikke-kjernefysiske våpen og annen militær teknologi. Til tross for begrenset tilgang til enkelte vestlige markeder, fortsetter Rosatom å omgå sanksjoner og opprettholder aktiviteten i og utenfor Russland. Arrangementet finner sted i Bellonas lokaler i Råhusgata 28 i Oslo fra klokken 09.00 til 12.00.
Det varmeste året som er registrert19.3.2025 14:56:27 CET | Pressemelding
I dag publiserte Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) "State of the Global Climate 2024". – Viser tydelig hvorfor klimapolitikk også er sikkerhetspolitikk, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom