Ber departementet kreve ny utredning
Equinors søknad om elektrifisering med kraft fra nettet har skapt debatt både lokalt og i Stortinget. Det er derfor behov for en robust saksbehandling og beslutning, skriver Bellona i varslingsbrevet til Olje- og energidepartementet.
– Bellona har mottatt informasjon om at Equinors søknad om elektrifisering av Melkøya ikke oppfyller lovens krav om utredning av konsekvenser og alternativer som karbonfangst- og lagring. Dette anser vi som relevant informasjon å varsle Olje- og energidepartementet om, sier Berstad.
Equinor har regnet seg frem til at det vil koste mellom 4500–6000 kroner pr. tonn for å fange CO₂-utslippene fra gassanlegget deres på Melkøya, men holder underlagene for beregningen skjult. Equinors tall er etter hva Bellona erfarer basert på en studie som er over ti år gammel.
– Vi mener at det er uakseptabelt å legge så gamle vurderinger til grunn, og på bakgrunn av store avvik mellom Equinors kostnadsanslag og andre eksperters vurderinger av mulige CCS-løsninger ber vi OED om å kreve ytterligere utredning, sier Berstad.
I følge eksperter Bellona har kontakt med vil 95 prosent av CO2 som i dag slippes ut på Melkøya kunne fanges med et nytt fangstanlegg til en kostnad på 1036 NOK per tonn CO2. Andre eksperter mener at en alternativ løsning med nytt flytende gasskraftverk med CCS bør koste under 2000 NOK per tonn CO2, og vil være konkurransedyktig med kraft fra nettet.
– Equinor skjuler kostnader ved elektrifisering. Vi sitter på informasjon som viser at nødstrømsanlegget Snøhvit emergency power system, som skal bygges parallelt med Snøhvit Future, ikke er inkludert i Equinors budsjett på 13,2 milliarder kroner, sier Berstad.
Bellona mener det er en høy risiko for at Snøhvit Future-prosjektet overstiger 15 milliarder kroner, hvilket vil medføre at PUDen krever stortingsbehandling.
–Et nytt nødstrømsanlegg kommer som en følge av elektrifiseringsplanene på Melkøya, og bør derfor naturligvis være inkludert i Plan for utbygging og drift (PUD) og dermed budsjettet, sier Berstad.
Nøkkelord
Kontakter
Eivind Berstad
Teamleader CCS
Miljøstiftelsen Bellona
tel: 984 35 747
Bilder
Om Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Starter kampen mot Europas største økokrise4.7.2025 13:34:26 CEST | Aktuelt
– Over halvparten av verdens tareskoger har forsvunnet, likevel får denne økologiske krisen lite oppmerksomhet. Det investeres knapt politisk kapital eller offentlige midler i å restaurere disse kritiske økosystemene. Dette skal vi gjøre noe med, sier Bellona-stifter Frederic Hauge som nylig inviterte internasjonale eksperter og industri til Senter for Marin Restaurering i Lofoten.
Samarbeider om marin restaurering25.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
– Dette er en milepæl i utviklingen av Senter for Marin Restaurering og i arbeidet med å gjenopprette tareskogene i Nord-Norge. Belgiske Carmeuse er verdensledende innen utvinning og foredling av kalkstein, og bidrar med ekspertise som er nødvendig for å utvikle en helhetlig og bærekraftig tilnærming til marin restaurering, sier Joakim Hauge, internasjonal leder for fag og strategi i Bellona.
– Endelig! Politikerne forstår at havbruk er mer enn bare laks6.6.2025 13:20:09 CEST | Pressemelding
– Da regjeringens havbruksmelding ble lagt frem, påpekte vi i Bellona at den i praksis var en rein laksemelding. Nå viser Stortingets næringskomite sin innstilling at politikerne forstår at havbruk også handler om klima, biomasse og fremtidens matproduksjon, sier Bellonas seniorrådgiver Silje Båtsvik Risholm.
BellonaForum: Russisk atomindustri i krigstid8.5.2025 11:11:27 CEST | Presseinvitasjon
Russlands statlige atomenergiselskap Rosatom spiller en stadig større rolle i landets krig mot Ukraina og i Russlands utenrikspolitikk. Selskapet mottar betydelig statlig støtte og drives av mennesker som er i president Putins indre krets. Siden invasjonen av Ukraina har Rosatom blant annet utviklet komponenter til ikke-kjernefysiske våpen og annen militær teknologi. Til tross for begrenset tilgang til enkelte vestlige markeder, fortsetter Rosatom å omgå sanksjoner og opprettholder aktiviteten i og utenfor Russland. Arrangementet finner sted i Bellonas lokaler i Råhusgata 28 i Oslo fra klokken 09.00 til 12.00.
Det varmeste året som er registrert19.3.2025 14:56:27 CET | Pressemelding
I dag publiserte Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) "State of the Global Climate 2024". – Viser tydelig hvorfor klimapolitikk også er sikkerhetspolitikk, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom