Nok egg og påskemat til alle
Mange steder i verden er det nå mangel på egg på grunn av fugleinfluensa og høye produksjonspriser. Heldigvis gjelder ikke dette i Norge. Tradisjonelle påskedelikatesser som lammelår og stek er det også nok av, viser en rask kikk på lagertallene fra Landbruksdirektoratet.
Ingen påske uten egg, hardkokt, bløtkokt, til frokost, til lunsj og til pynt - og det er mer enn nok til alle.
Ett egg om dagen i påsken
Vi spiser dobbelt så mye egg i påsken som ellers i året. Vanligvis spiser vi et halvt egg om dagen i gjennomsnitt, men i påsken går det ett egg per person hver dag, viser tall fra Matprat.
Det betyr at vi spiser cirka 26 millioner egg i løpet av påsken. Heldigvis er det nok egg.
− I Norge er det faktisk overproduksjon av egg, og flere produsenter får nå betalt for å ha et opphold i produksjonen. Selv om salget av egg øker kraftig før påske, produseres det nok egg, så det er ingen grunn til å være urolig for at det ikke blir påskeegg til alle, sier Ida Louise Bjønness, «eggekspert» i Landbruksdirektoratet.
Egg er sunt og er med på å gi krefter til lange skiturer. Her er åtte grunner til å spise egg før påsketuren.
Lammestek
For mange er det ikke påske uten lam. Også her er det nok på lager.
− Tall fra Nortura viser at markedet er godt dekket. Produksjonen ut april er anslått til 900 tonn, og sammen med import og stykningsdeler på lager forventes det at det er nok lam. Så langt i år har vi fått diverse påfyll av sau og lammekjøtt fra både Island og New Zealand. Rundt 230 tonn sau og lam ble importert i løpet av årets to første måneder, sier Christine Kleppe hos Landbruksdirektoratet.
Hvis ikke lammelår frister, er det kanskje storfekjøtt som står på menyen.
− Det ble lagt inn mye storfekjøtt på reguleringslager i høst, og det er fortsatt vare igjen på lager. Ved utgangen av uke 11 lå det i underkant av 4 000 tonn storfekjøtt på lager. Dette høres mye ut, men det er allerede solgt nesten 1 000 tonn fra lager siden jul, og reguleringslageret vil trolig tømmes jevnt og trutt utover våren og sommeren, sier Kleppe.
Vegetarpåske
Enten du trenger grønnsaker til steken, eller går for full vegetarmiddag, er det ingen grunn til uro.
− Vi kan melde om at det er mye fine norske grønnsaker til påskens vegetarmiddag. Det er fortsatt mer enn nok norsk potet, gulrot, løk, hodekål, beter og knollselleri til salgs i butikkene, sier Kleppe.
− Og i takt med mer tid til lange frokoster, går omsetningen av agurk normalt opp rundt påsketider. Det er nå nok norsk agurk i hele landet, med god kvalitet, forsikrer Kleppe. Er du heldig, får du også tak i årets første norske tomater.
Nøkkelord
Kontakter
Henrik EbneKommunikasjonsrådgiverLandbruksdirektoratet
Tel:92636422henrik.ebne@landbruksdirektoratet.noBilder
Om Landbruksdirektoratet
Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Høysesong for norske nypoteter30.6.2025 13:45:43 CEST | Pressemelding
Sesongen for norske nypoteter i full gang, og framover vil det være dem man finner mest av i butikkhyllene. Det har vært god tilgang på lagringspotet, og lite behov for import. Det er nulltoll på lagringspotet og ordinær toll på nypotet.
Derfor er vern av reindriftens arealer viktig25.6.2025 09:30:32 CEST | Pressemelding
Som en arealkrevende næring utfordres reindriften stadig av nye arealinngrep og endret arealbruk.
Risikoen for barkbilleangrep er lav – men tørke kan snu situasjonen18.6.2025 11:47:34 CEST | Pressemelding
Samlede fangstnivåer for stor granbarkbille i Norge hittil i år er svært lave mange steder. I første fangstperiode var det mange kommuner som registrerte høye fangstnivå, men dette skyldes trolig at mange biller fløy tidlig på grunn av det varme været på Sør- og Østlandet i vår.
Aldri før har så lite dyrka jord blitt omdisponert16.6.2025 09:52:56 CEST | Pressemelding
Omdisponeringen av dyrka jord fortsetter å falle, og i 2024 ble det satt ny bunnrekord i positiv forstand - den er nå på laveste nivå siden målingene startet i 1967. Bare 2 499 dekar dyrka jord ble i fjor omdisponert til andre formål enn landbruk.
Kan reinkjøtt få samme status som champagne?30.5.2025 09:00:28 CEST | Pressemelding
Reinkjøtt som beskyttet merkevare og sunn mat var blant temaene på Reinkjøttkonferansen 2025 som ble avholdt i Tromsø.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom