Fritt Ord

Ella Marie Hætta Isaksen kritiserer pressens dekning av Fosen-saken

Del
– Norsk presse burde vunnet en pris for konsekvent å klare å avspore debatten om Fosen, sa Ella Marie Hætta Isaksen i sin tale da hun i formiddag mottok Fritt Ords Honnør. Hun får prisen for sin innsats for minoritetsvern og samiske urfolksrettigheter.

–  Jeg er så skuffet over å se at de største mediehusene i Norge sitter på så lite kunnskap om det samiske samfunnet, at de i en debatt om statlig menneskerettighetsbrudd løfter frem stemmer som skylder på reindrifta for fraflytting fra Nord-Norge. Bruker anledningen til å så tvil om samers urfolksstatus. Og bygger aktivt opp under retorikken om at urfolk står i veien for grønn omstilling. Det er ikke et kvalitetstegn at norske medier ikke ser forskjellen på en legitim motstemme, og ren og skjær rasisme, sa Isaksen.

Skyter fra hofta
Og hun fortsatte: –  I saker som omhandler minoriteter holder det ikke at journalister, faste spaltister og redaktører bare skyter fra hofta. For de som tar støyten for det er samiske barn i skolegården, som må møte alt det grumset som media sveiver opp. Er det de som skal ta straffen for et statlig
brudd på menneskerettigheter? spurte Isaksen.

– Nå tror jeg alle har sett hvilken kraft som bor i 14 samer som vrenger kofta si. Og verden skal vite at når vi neste gang vrenger det fineste vi har, så mener vi alvor, sa Isaksen da hun takket for prisen fra Fritt Ord.

Et symbol på rettighetskampen
–  I sivil ulydighets-aksjonen var Ella Marie Hætta Isaksen en frontfigur. Hun ble et sterkt symbol på den fornyede rettighetskampen urfolk har ført i Norge, 40 år etter Alta-aksjonene, sa Fritt Ords styremedlem Frank Rossavik i sin tale da Isaksen mottok Fritt Ords Honnør.
 
–  Kampen har vist seg først i den samiske kunsten og kulturen. Den har ført til økt bevissthet om urfolks rettigheter i den brede offentligheten, særlig blant unge. Her har hun stått sentralt ved å forene kultur og arbeid for minoritetsvern og urfolksrettigheter på måter som har nådd svært mange. Hun har satt i gang viktige samfunnsdebatter og refleksjonsprosesser, sa Frank Rossavik.

Fritt Ords Honnør utdeles av stiftelsens styre og består av et prisbeløp på 100 000 kroner. Honnøren deles ut i tilknytning til en spesiell sak. I tillegg deler Fritt Ord en gang årlig ut Fritt Ords Pris. Mari Boine og Georg Buljo stod for musikalske innslag under prisseremonien i stiftelsens lokaler i Oslo.

Les saken på https://frittord.no/nb/aktuelt/kritiserer-pressens-dekning-av-fosen-saken

Les om annonseringen av prisen 8. mars

Talen til Hætta Isaksen vil etterhvert bli lagt ut på frittord.no og kan fåes ved henvendelse. 

Klipp fra seremonien er delt på https://www.facebook.com/frittord og https://www.instagram.com/frittord/

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ella Marie Hætta Isaksen mottok Fritt Ords Honnør torsdag Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Ella Marie Hætta Isaksen mottok Fritt Ords Honnør torsdag Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Last ned bilde

Lenker

Om Fritt Ord

Fritt Ord
Fritt Ord
Uranienborgveien 2
0258 Oslo

23 01 46 46http://www.frittord.no

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur i Norge, men arbeider også internasjonalt om prosjekter direkte knyttet til ytringsfrihet og fri journalistikk. 

Følg pressemeldinger fra Fritt Ord

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fritt Ord på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fritt Ord

Fritt Ord: Pressefrokost 23.8 om journalistikk – Nytt verktøy i kampen for innsyn – og analyse av mediene i valgkampen21.8.2023 09:45:19 CEST | Pressemelding

Stiftelsen Fritt Ord inviterer til frokostseminar om to aktuelle temaer i journalistikk onsdag 23. august 2023 kl 08.30-10.15 på Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo. Innsynsjeger Tarjei Leer-Salvesen presenterer nye funn og et nytt grep i jakten på innsyn. Rapporten slippes på frittord.no 23. august. Stipendiat i medievitenskap ved UiB Janne Biedilæ Bjørgan presenterer årets funn om digitale medier fra Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford – med spesiell vekt på valgkampen i år.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom