Fritt Ord

Prisutdeling 30.3.23: Fritt Ords Honnør til Ella Marie Hætta Isaksen

Del
Presse er invitert til å overvære utdelingen av Fritt Ords Honnør til musiker, skuespiller og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen for hennes innsats for minoritetsvern og samiske urfolksrettigheter. Prisen deles ut torsdag 30. mars 2023 kl. 10.00 i Fritt Ords lokaler i en seremoni med musikk og taler.
Ella Marie Hætta Isaksenrontfigur under de fredelige sivil ulydighets-demonstrasjonene i Oslo i om Fosen-saken i månedsskiftet februar/mars.
Ella Marie Hætta Isaksenrontfigur under de fredelige sivil ulydighets-demonstrasjonene i Oslo i om Fosen-saken i månedsskiftet februar/mars.

Det blir musikalsk innslag ved Mari Boine og gitarist Georg Buljo. 

Styremedlem Frank Rossavik vil dele ut prisen.

Møtet blir strømmet.

Seremonien varer fra 10.00 til 12.00

– Hets og rasisme er en trussel mot ytringsfriheten. Har du minoritetsbakgrunn og er kvinne, er sjansene høyere for at du blir utsatt for hets for å ytre deg, sier Ella Marie Hætta Isaksen i forbindelse med prisen. 

– Nyere innsiktsarbeid gjort blant samisk ungdom viser at flere kvier seg for å ytre seg i offentligheten, på grunn av hetsen de opplever, men også fordi de blir tillagt en rolle de ikke er komfortable i: å skulle snakke på vegne, av og dermed også forsvare, et helt folk. Dette er noe vi må få bukt med! 

Om prisen

Fritt Ords honnør deles ut av Stiftelsen Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak.  Fritt Ords Honnør består av et beløp på 100 000 kroner.

Om begrunnelsen

Kunstneren og aktivisten Isaksen er blitt et sterkt symbol på den fornyede rettighetskampen urfolk har ført i Norge, 40 år etter Alta-aksjonene.

–Denne kampen har vist seg først i den samiske kunsten og kulturen, og ført til økt bevissthet om urfolks rettigheter i den brede offentligheten, særlig blant unge. Her har Isaksen stått sentralt ved å forene kultur, aktivisme og arbeid for minoritetsvern og urfolksretter på måter som har nådd svært mange. Hun har satt i gang viktige samfunnsdebatter og refleksjonsprosesser, sa Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann da prisen ble annonsert.

Om prisvinneren


Isaksen har vært en profilert musiker og aktivist i nesten et tiår. I 2016 vant hun Samisk Grand Prix, i 2017 Liet International og i 2018 NRKs Stjernekamp. Siden 2017 har hun vært frontfigur og vokalist i synthpopbandet ISÁK, som har fått nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

Ella Marie Hætta Isaksen spiller hovedrollen i den kinoaktuelle spillefilmen “Ellos Eatnu – La elva leve” (2023) om Alta-saken. Hun er hovedperson i dokumentaren “Rahcan – Ellas opprør” fra 2022, som gir et innblikk i hennes langvarige innsats som samisk naturaktivist, blant annet i Repparfjord-saken. I 2021 ga hun ut boken “Derfor må du vite at jeg er same”, om sin kamp mot fornorskning og diskriminering.

Lenke til strømming
Videokanal

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ella Marie Hætta Isaksenrontfigur under de fredelige sivil ulydighets-demonstrasjonene i Oslo i om Fosen-saken i månedsskiftet februar/mars.
Ella Marie Hætta Isaksenrontfigur under de fredelige sivil ulydighets-demonstrasjonene i Oslo i om Fosen-saken i månedsskiftet februar/mars.
Last ned bilde

Lenker

Om Fritt Ord

Fritt Ord
Fritt Ord
Uranienborgveien 2
0258 Oslo

23 01 46 46http://www.frittord.no

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur i Norge, men arbeider også internasjonalt om prosjekter direkte knyttet til ytringsfrihet og fri journalistikk. 

Følg pressemeldinger fra Fritt Ord

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fritt Ord på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fritt Ord

Fritt Ord: Pressefrokost 23.8 om journalistikk – Nytt verktøy i kampen for innsyn – og analyse av mediene i valgkampen21.8.2023 09:45:19 CEST | Pressemelding

Stiftelsen Fritt Ord inviterer til frokostseminar om to aktuelle temaer i journalistikk onsdag 23. august 2023 kl 08.30-10.15 på Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo. Innsynsjeger Tarjei Leer-Salvesen presenterer nye funn og et nytt grep i jakten på innsyn. Rapporten slippes på frittord.no 23. august. Stipendiat i medievitenskap ved UiB Janne Biedilæ Bjørgan presenterer årets funn om digitale medier fra Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford – med spesiell vekt på valgkampen i år.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom