If

Her er steinspruten verst i påsken (fylkesoversikt)

Del
Flere kommuner melder om rekordmye strøgrus på veiene nå. Risikoen for å bli rammet av steinsprut varierer: Sjekk hvor utsatt du er der du bor og ferdes.
Risikoen for å få steinsprut går ned når vårrengjøringen av gatene og veiene starter, påpeker forsikringsselskapet If. (Foto: If)
Risikoen for å få steinsprut går ned når vårrengjøringen av gatene og veiene starter, påpeker forsikringsselskapet If. (Foto: If)

Akkurat nå er det høysesong for glasskader på bilen. April og mars er årets verste måneder, viser en analyse fra forsikringsselskapet If.

Viken og Oslo peker seg klart ut som de fylkene hvor du oftest blir rammet av steinsprut. Det går frem av skadefrekvenstall fra If.

Du har lavest sannsynlighet for å bli truffet av steinsprut i Vestland fylke og i Møre og Romsdal, viser skadetallene.

Store mengder grus og sen feiing

Flere kommuner melder om at det er gruset ekstra mye i vinter, og snakker om rekorder.

Skien kommune har brukt 6000 tonn grus i vinter, forrige vinter ble det strødd 4000 tonn, melder Telemarksavisa. Porsgrunn har også økt fra 4000 til 6000 tonn strøgrus denne vinteren.

Også Asker kommune og Bærum kommune har brukt betydelig mer strøgrus i vinter enn normalt, melder Budstikka. Rett etter jul og på nyåret var det spesielt glatt, noe som førte til økt behov for strøing.

Det kalde været mange steder nå gjør at flere kommuner må utsette feiingen fordi det brukes vann.

Oslo og Viken er verst

Antall steinsprut og glasskader på norske biler har mer enn doblet seg på 25 år:

I 1997 ble det meldt inn litt over 117 000 skader til forsikringsselskapene i Norge, mens norsk forsikringsbransje i fjor erstattet 274 000 glasskader til en samlet skadekostnad på godt over 1,7 milliarder kroner. Det viser skadestatistikk fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.

Steinsprut er dekket på kaskoforsikringene til norske forsikringsselskaper.

I Oslo er risikoen 9,8 prosent for å få steinsprut i ruta i løpet av et år, mens den er 9,5 prosent i Viken. Det er mer enn dobbelt så mye som på Vestlandet: Tilsvarende tall for Vestland fylke og Møre og Romsdal er henholdsvis 3,9 prosent og 4 prosent.

– Litt enkelt sagt: Bor og kjører du i Lillestrøm, Drammen, Oslo eller Moss er faren dobbelt så stor for å bli rammet av steinsprut som på Voss, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Forbikjøring er vanlig årsak

– Hvorfor så mye steinsprut i frontruta i Oslo og Viken? En god del av forklaringen er at det går mange motorveier med parallelle kjørefelter og påkjøringsfelter gjennom disse fylkene, sier Clementz.

– Det er også svært stor trafikk på veiene i forbindelse med påsken. Steinsprut skjer gjerne når en bil passerer deg, og en grusbit eller en småstein blir slynget av dekket mot din bil av den som kjører forbi. Det er mer sjelden du får steinsprut av bilen du kjører rett bak, men det kan også skje, sier han.

Hovedårsaken til mindre steinsprut i de to vestlandsfylkene er lavere trafikktetthet og færre veier med parallelle kjørefelter, påpeker Clementz.

Steinspruttoppen i Norge - fylkesoversikt

Fylke

Sannsynlighet for steinsprut / år

Oslo 9,8 %
Viken 9,5 %
Trøndelag 7,8 %
Innlandet 7,4 %
Vestfold og Telemark 7,3 %
Troms og Finnmark 5,4 %
Agder 5,3 %
Rogaland 4,8 %
Nordland 4,6 %
Møre og Romsdal 4,0 %
Vestland 3,9 %

Kilde: Forsikringsselskapet If

Skadefrekvens er et tall på hvor ofte skader inntrer per forsikring. Dette er basert på antall skader og forsikringstakere, i dette tilfelle per fylke og per år. Frekvens blir kalkulert ut fra hvor mange skader som oppstår, altså all den skadestatistikken et forsikringsselskap sitter på.

Hver femte bil på veiene i Norge er forsikret i If, viser markedsandelstall fra Finans Norge.

Vanskelig å unngå steinsprut

– Værsituasjonen gjennom vinteren og hvordan vintervedlikeholdet av veiene skjer i det enkelte fylke kan også spille inn på sannsynligheten for å få en grusbit eller småstein i frontruta, sier Sigmund Clementz i If.

– Det kan også være forskjeller mellom kommunene hvordan vintervedlikeholdet foregår på de kommunale veiene. Her vil bruken av grus og sand opp mot salting ha betydning. Det samme gjelder når den såkalte vårrengjøringen av veiene starter, for da børstes veiene – og sannsynligheten for steinsprut går ned, sier han.

– Det er vanskelig å verge seg mot steinsprut i trafikken, men det beste rådet er: Hold god avstand til bilen foran. Da reduserer du risikoen for å få en steinsprutskade i frontruta til en viss grad, sier Clementz.

Dette gjør du ved steinsprut

  • Dekk til skaden med gjennomsiktig tape, slik at smuss ikke fester seg og gnager i glassåret.
  • Send skademelding eller ta kontakt med forsikringsselskapet ditt, så får du tilbakemelding om hvor du bør reparere skaden.
  • Reparer ruta så raskt som mulig. For hver dag som går kan skaden bare bli verre.
  • Reparasjon av glasskader på bilen er dekket på delkasko, kasko og utvidede kaskoprodukter. Forsikring dekker skader på alle bilens vindusruter samt glasstak og takluker av glass. Hvis glassruta kan repareres, betaler du ingen egenandel. Hvis ruta må byttes, betaler du en egenandel. Glasskader påvirker ikke bonusen.

Kilde: Forsikringsselskapet If

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Risikoen for å få steinsprut går ned når vårrengjøringen av gatene og veiene starter, påpeker forsikringsselskapet If. (Foto: If)
Risikoen for å få steinsprut går ned når vårrengjøringen av gatene og veiene starter, påpeker forsikringsselskapet If. (Foto: If)
Last ned bilde
Sigmund Clementz er kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If. (Foto: If)
Sigmund Clementz er kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If. (Foto: If)
Last ned bilde

Om If

If
If
Drammensveien 264
0283 Oslo

21 49 24 00https://www.if.no

If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.

Følg pressemeldinger fra If

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra If på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra If

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom