Norges Hytteforbund

Redusert bruk av hytta i vinter, men...

Del
Norges Hytteforbund (NHF) har spurt medlemmene hvordan høye strømpriser, økte renter og inflasjon har påvirket hytteeieres bruk av fritidsboligen. Vi ønsket å vite mer om og i hvilken grad bruksmønsteret har endret seg. Svarprosenten er som forventet på ca. 20 %.
I fjor sommer demonstrasjoner fortvilte og sinte strømkunder utenfor Stortinget.
I fjor sommer demonstrasjoner fortvilte og sinte strømkunder utenfor Stortinget.

"Nok en gang får vi konstatert at hyttefolk er et sparsommelig folk som gjør hva de kan for å holde strømforbruket så lavt som mulig. Det bør en gang for alle slå fast at hyttefolk ikke er noen verstinger i å bruke strøm, sier leder i Norges Hytteforbund Trond G. Hagen.

Kort oppsummert;

  • 50 % av de spurte har kun nødvendig varme eller slått av all strøm
  • 61 % svarer at de har brukt fritidsboligen mindre som en følge av de høye strømprisene
  • Nesten 16 % har vurdert å selge som følge av de høyre strømprisene
  • 56 % svarer at de har benyttet seg mindre av lokale tilbud som en følge av de høye strømprisene
  • 48 % bruker nå fritidsboligen mindre enn før
  • 44 % er pålagt av kommunen å ha vann og kloakk til sin fritidsbolig

Om undersøkelsen fortsetter Hagen:

«Basert på våre antagelser og henvendelser fra fortvilte hytteeiere er svarene vi har mottatt i tråd med våre tidligere antagelser. På tross av økte kostnader står hyttelivet fortsatt utrolig sterkt i Norge.

Vi minner om at mellom 35 og 40 % av husholdningene eier eller har tilgang på en fritidsbolig, altså nesten halvparten av Norges befolkning.

Dette spurte vi om:

Er hytta nedstengt i vinter?

6% svarte at fritidsboligen var nedstengt. 49,5 % svarte at de hadde nødvendig varme på og  svarte 37,8 % at de ikke hadde gjort særskilte tiltak. Resterende er hytter uten strøm.

Har strømprisen påvirket bruksfrekvensen?

Hele 61 % bruker hytta mindre, mens 35,7 svarer at de har opprettholdt samme bruksfrekvens. Resterende svargruppe oppgir andre grunner.

Strømprisen er kr 3. Hva da?

Med utgangspunkt i strømpris på kr 3 svarer 60 % at det ikke ville liten betydning, mens 40 % sier at hyttebruk da ville være bortimot utelukket.

Hva med salg av fritidsboligen som en følge av de øktene kostnadene?

Interessant er også å konstatere at hele 81,3% ikke har planer om å selge, mens 15,7% hadde salgsplaner. De øvrige hadde allerede solgt eller nylig kjøpt hytte.

Hva med lokale tilbud?

56% svarer at de vil benytte lokale tilbud i mindre grad, mens 37,4% melder om at bruk vil være uendret. 

Inflasjon og økte renter 

48% melder at de bruker hytta mindre og 21,6% fyrer mer med ved for å få ned strømforbruket. 24,6% oppgir at bruken er uforandret. 

Kommunalt pålegg

44 % av melder at de er pålagt å være tilkoblet offentlig VA anlegg, mens 42,3 % er ikke tilknyttet offentlig vann &avløp, men har andre løsninger. Resterende melder at de har enkle løsninger.

Kontaktperson: Trond G. Hagen, styreleder i NHF styreleder i Norges Hytteforbund (NHF)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

I fjor sommer demonstrasjoner fortvilte og sinte strømkunder utenfor Stortinget.
I fjor sommer demonstrasjoner fortvilte og sinte strømkunder utenfor Stortinget.
Last ned bilde

Om Norges Hytteforbund

Norges Hytteforbund
Billingstadsletta 25
1396 Billingstad

https://hytteforbund.no/

Norges Hytteforbund har siden oppstarten i 1971 tatt opp hyttepolitiske saker og fungert som høringsinstans for saker fra myndighetene. Med over 370 velforeninger, samt tusenvis av individuelle medlemmer har vi tyngde i diskusjoner med det offentlige.

Mer på våre nettsider.

Følg pressemeldinger fra Norges Hytteforbund

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Hytteforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Hytteforbund

Hvor god er Norgesprisavtalen for fritidsboliger3.2.2025 14:36:50 CET | Pressemelding

Regjeringen har nylig lagt på bordet et splitter nytt og offensivt forslag til ny strømpakke som denne gang også inkluderer fritidsboliger. I første omgang gjelder ordningen for 12 måneder og kan tre i kraft fra 1 oktober. Det er gledelig, selv om det gjenstår å se om vi etter 1 september har en regjering som går inn for en fastprisavtale. Avtalen legger opp til en reduksjon av mva og en fastpris på 40 øre + mva og nettleie. Vi tillater oss minne om at Statkraft inngikk i 2022 en 10-års avtale med Deutsche Bahn (DB) hvor prisen er 30 øre.

Vil galskapen ingen enda ta?11.12.2024 19:45:00 CET | Pressemelding

Strømprisene til ekstreme høyder og det varsles om priser opp mot 14 kroner og vi spør: Kjære speil på veggen der - hvem er grådigst i landet her? Det er energiminister Terje Aasland det! Han syntes selv dette er helt forjævlig (hans uttrykk). Sist det støyet som verst om strømprisene var det krigen i Ukraina og en knusk tørr sommer som var årsaken. At utenlandskablene som den var i innkjøringen skulle by på problemer var utenkelig sa han den gang, mens vi og svært mange sa; hva var det vi sa!

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye