AffiliJet

Motsatt harryhandel? Flere svensker handler mat i Norge

Del
Nå drar flere svensker til Norge for å kjøpe billigere mat. Årsprisveksten på svenske matvarer er betydelig høyere enn den norske. Dyrere matvarepriser i Sverige kan påvirke handel på den norske siden av grensen positivt, og skal man på harryhandel i Sverige bør man sammenligne priser nøye før man drar.
Flere svensker handler i Norge.
Flere svensker handler i Norge.

Nå drar svenskene til Norge for å kjøpe billigere mat

Harryhandel har lenge vært synonymt med nordmenn som drar til Sverige for å handle billigere mat. Den siste tiden har imidlertid matvareprisene steget mer i Sverige enn i Norge noe som, ifølge Expressen Låneguiden, har fått mange svensker til å dra til Norge for å finne billigere matvarer - altså ta en harrytur til Norge.

Svenske matpriser steg dobbelt så mye som norske

I Norge gikk årsprisveksten på mat og alkoholfrie drikkevarer ned fra 12 til 8,8 prosent i februar. Dette er betydelig lavere enn prisveksten i våre naboland. I Sverige havnet årsprisveksten for samme periode på hele 21,6 prosent.

Dette er noen av varene svenskene finner billigere i Norge:

 • Bananer
 • Brokkoli
 • Rød paprika
 • Gulrøtter
 • Appelsiner
 • Müsli
 • Bleier

Det er altså frukt og grønt som er billigere her hjemme på berget. Du kan fremdeles finne varer i Sverige som er mye billigere enn her hjemme.

Utenlandske oster og kjøtt kan du ofte spare penger på over grensen. I mange tilfeller er også godteri mye billigere hos søta bror. Smågodt er et eksempel man fremdeles kan finne billigere i Sverige, men sammenlign alltid prisen med den norske for sikkerhets skyld.

Hvorfor stiger svenske matpriser mer enn norske?

Det er flere mulige grunner til at svenske matvarepriser stiger mer enn norske.

 • Norsk toll på jordbruksprodukter gjør at Norge er mer avskjermet for internasjonale prissvingninger på produkter som for eksempel ost og melk. Generelt har dette gjort at Norge har hatt dyrere priser på mat på grunn av mindre konkurranse, men nå kan dette være med å holde prisen lavere på visse produkter.
 • Konkurranse mellom dagligvarekjedene. Til tross for økte leverandørkostnader, valgte den nest største dagligvarekjeden, Kiwi, å ikke sette opp prisene under årets prisjustering i februar. Det tvang både Coop Extra og Rema 1000 til å følge etter.

Overnevnte punkter er likevel ikke god nok forklaring til den store forskjellen mellom økningen i svenske matpriser og norske mener svenske politikere.

Matvareprisene i Sverige har steget så mye at Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson tok grep tidligere denne uken og samlet de store matgigantene Ica, Axfood og Coop for å finne frem til en løsning. Hovedbudskapet fra Svantesson var at alle må ta ansvar i økonomisk turbulente tider, også de svenske matgigantene, ved å holde prisene nede så godt det går.

Lønner det seg fremdeles å handle mat i Sverige?

Det korte svaret er ja - med et våkent øye og ved å kjøpe rett produkt kan man fremdeles spare mye på å dra på harryhandel. Selv om matvareprisene har skutt i været det siste året, og de fleste varene har blitt mye dyrere enn før også i Sverige så lønner det seg fremdeles å kjøpe visse produkter over grensen.

 • Skaff deg oversikt - sammenlign matpriser i Norge og Sverige før du drar på harrytur.
 • Sammenlign svenske matbutikker - Når du vet hva som er billigere i Sverige så ta en ny runde å sammenlign de svenske prisene hos flere matvarebutikker
 • Sjekk valutakursen og velg lokal valuta om du betaler med kredittkort  Kronekursen er en viktig faktor når du handler i utlandet. Skal du betale med kredittkort så bør du alltid velge svenske kroner som valuta når du handler i Sverige.
 • Regn med bensinkostnad - Regn nøye på bensin og kostnader knyttet til handleturen. Bor du langt fra grensen er det kanskje ikke så mye å spare om du regner inn alle omkostninger du får ved å kjøre over grensen.

Viktigere enn noensinne å sammenligne matvarepriser

Det er slutt på den tiden da alt var billigere i Sverige. Det er fremdeles mulig å spare mye på harryhandel, så lenge man gjør forarbeidet nøye. Bor man nære grensen kan man, ved å være konsekvent og velge å handle produktene i det landet de er billigst, spare flere tusen kroner årlig på matvarer.

Nøkkelord

Bilder

Flere svensker handler i Norge.
Flere svensker handler i Norge.
Last ned bilde

Om AffiliJet

AffiliJet
AffiliJetAffiliJet driver sammenligningstjenester innen områdene strømpriser, forbrukslån, kredittkort, rabattkoder og refinansiering. AffiliJet, som er en del av Rocket Revenue, samarbeider med flere store mediehus i Norge og Sverige og har utover dette også egne nettsider.

Følg pressemeldinger fra AffiliJet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra AffiliJet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra AffiliJet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye