Kasakhstan står foran et milepælsvalg

Del
Kasakhstans parlaments- og lokalvalg 19. mars 2023 vil være avgjørende for landets demokrati, nasjonsbygging og internasjonale relasjoner.
Astana (Bilde: Kasakhstans utenriksdepartement)
Astana (Bilde: Kasakhstans utenriksdepartement)

av Adil Tursunov, Kasakhstans ambassadør til Norge

Ifjor klarte landet mitt å komme seg etter sårene etter de tragiske hendelsene i januar 2022 gjennom styrking av grunnlaget for landets styre og politiske og sosioøkonomiske endringer.

Grunnlovsendringene etter folkeavstemningen i juni 2022 har innført nye demokratiske prinsipper og tiltak, blant annet et sterkere parlament, begrenset presidentmakt, forenklede registreringsregler for politiske partier og direkte valg av ordførere.

President Kassym-Jomart Tokayev har gjennomført konsekvente politiske reformer som støttes gjennom demokratiske valg. Nå går landet mot parlaments- og lokalvalget 19. mars som vil være unikt på mange måter.

For det første vil flere politiske partier delta i valgkampen. Nå har syv partier registrert seg til valget, noe som tilbyr gode muligheter for velgerne. Det er betydelig at sperregrensa er senket fra syv til fem prosent, noe som gir en lettere tilgang til opposisjonspartiene til parlamentet.

For det andre skal det benyttes en valgordning som er en blanding av forholdstallsvalg og flertallsvalg med 70 prosent representanter fra partilister og 30 prosent representanter fra enmannskretser. Det betyr at 29 av 98 medlemmer av parlamentet vil bil valgt i enmannskretser og 69 – fra partilister etter forholdstallsmodellen. I lokalvalget til maslikhater (lokalstyreorganer) i Kasakhstans fylker og landets tre største byer vil man også bruke denne valgordningen, men med 50 prosent representanter fra partilister og 50 prosent representanter fra enmannskretser.

Det vil være mulig å avgi blank stemme, noe som vil gi velgerne anledning til å stemme mot alle kandidater.

Videre har kvinner, ungdom og personer med spesielle behov en lovfestet kvote på 30 prosent ved mandatfordelingen i parlamentet. Dette sikrer en bredere representasjon i parlamentet for flere kasakhstanske samfunnsgrupper.

Valgobservatører spiller en avgjørende rolle siden Kasakhstan har forpliktet seg til å holde frie, åpne og rettferdige valg. Vi har invitert ti internasjonale organisasjoner (blant annet Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE) og flere observatører fra utlandet til å være til stede under valget.

Vi tror ikke at valget vil endre landet vårt over natten, men det vil bidra til å skape et mer rettferdig Kasakhstan – et mer velstående samfunn og et politisk system som er livligere, mer dynamisk og med mer konkurranse. Et slikt land vil være en mer stabil og engasjert samarbeidspartner i det internasjonale samfunnet, også for Norge.

Mens verden fortsatt står foran geopolitiske og økonomiske utfordringer, er et stabilt og blomstrende Kasakhstan til fordel ikke bare for våre egne borgere, men for hele Sentral-Asia og verden. Våre politiske reformer som støttes gjennom valg med mer konkurranse, danner et godt grunnlag for landets stabilitet og for at vi fortsetter å bygge fremtiden vår.

Bilder

Astana (Bilde: Kasakhstans utenriksdepartement)
Astana (Bilde: Kasakhstans utenriksdepartement)
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
St. Olavs gate 21 B
0165 Oslo

+4722420640http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstan skal være vertskap for de store Verdensnomadelekene20.7.2024 15:14:52 CEST | Pressemelding

Fra 8. til 13. september 2024 vil Kasakhstan være vertskap for de femte Verdensnomadlekene, et unikt internasjonalt sportsarrangement som viser idretter som bygger på tradisjonene til de nomadiske folkene i Sentral-Asia. Denne begivenheten vil fremme etnosport og den etnokulturelle bevegelsen, og markere dem som en viktig del av sivilisasjonen. Omtrent 2 500 deltakere fra nesten 100 land forventes å delta i lekene. Man forventer at arrangementet vil tiltrekke over 100 000 kasakhstanske og utenlandske turister. Lekene organiseres av Kasakhstans turisme- og idrettsdepartement, UNESCO, Det tyrkiske rådet og andre organisasjoner. Arrangementet vil finne sted i Kasakhstans hovedstad Astana under mottoet "Den store steppes samling". Man vil holde konkurranser i 21 idretter på Astanas fremste sportsarenaer, blant annet hesteveddeløp, folkestilbryting, tradisjonelle brettspill, kampsportkonkurranser, tradisjonell bueskyting, fuglejakt og folkespill. Til sammen skal det deles ut 97 medaljesett.

Kasakhstan presenterer reisemuligheter og nomadeleker til utenlandsk publikum12.7.2024 13:00:44 CEST | Pressemelding

ASTANA – Juli 2024 hadde Direktoratet for forberedelse og avholdelse av de femte verdensnomadelekene en spesiell presentasjon for utenlandske diplomater og journalister på friidrettsanlegget Qazaqstan. Arrangementet var en del av utstillingen Idrett som fredens ambassadør og inkluderte en diskusjon om Kasakhstans potensial innen reiseliv som ble ledet av Kasakhstans turisme- og idrettsdepartement. Utstillingen markerte 100-årsjubileet til Den internasjonale sportspresseforeningen (AIPS). Utstillingens mål var å fremheve den sterke forbindelsen mellom diplomati og idrettens kraft for å fremme fred og gjensidig forståelse mellom nasjoner, samt å informere utenlandske journalister om de kommende verdensnomadelekene. "I dag er vi i hjertet til Astana, en by som symboliserer Kasakhstans progressive ånd og dynamiske energi. Denne utstillingen fanger essensen av idrett som en bro mellom kulturer og en katalysator for diplomati," sa Murager Sauranbay, nestleder for Komiteen for internasjonal i

Kasakhstans regjering drøfter utsiktene for en grønnere økonomi på regionalt nivå3.7.2024 19:42:11 CEST | Pressemelding

Kasakhstans regjering har innkalt til et møte i Rådet for omstilling mot grønn økonomi for å diskutere tiltak for en mer balansert regional utvikling når det gjelder oppnåelse av karbonnøytralitet innen 2060 og reduksjon av energiintensiteten. Ifølge melding av 27. juli 2024 fra statsministerens pressetjeneste ble møtet ledet av statsminister Olzhas Bektenov og fokuserte på et prosjekt til en handlingsplan for måloppnåelse innen grønn økonomi. Under møtet rapporterte guvernører om miljøfremmende tiltak i landets regioner. Regionen Nord-Kasakhstan har vist positive resultater innen bruk av fornybare energikilder, med 174 anlegg i regionen med kapasitet på 70,3 megawatt. Videre har man installert 125 biomassekjeler som produserer energi til 80 offentlige etater og har spart nesten 260 millioner tenge (5,8 millioner kroner). I 2023 var bedriftenes utslipp i regionen Akmola 96 prosent lavere enn i 2021. Grønn energi står for 74 prosent av regionens samlede kraftindustri. Regionen Zhambyl r

Kasakhstan scårer bedre i World Competitiveness Ranking 202421.6.2024 11:13:30 CEST | Pressemelding

Kasakhstan kommer på 35. plass av 67 land i årets World Competitiveness Ranking til International Institute for Management Development (IMD). I år kommer Singapore på første plass, etterfulgt av Sveits, Danmark, Irland og Hong Kong. USA er på 12. plass, mens Kina er 14. plass. Rapporten vurderer landenes økonomiske resultater, infrastruktur, ledelse og effektivitet. Sammenlignet med 2023 skårer Kasakhstan bedre i alle kategorier bortsett fra infrastruktur. I 36 år har International Institute for Management Development i Sveits utgitt rapporten som inneholder sammenlignende analyser og identifiserer trender ved hjelp av statistikk og undersøkelser.

Smirres hjemsted Burabay åpner vintersesongen29.12.2023 11:35:47 CET | Pressemelding

Burabay nasjonalpark startet vintersesongen med en festlig konsert på opplevelsesparken Kasakhstans Lappland 17. Desember 2023. Burabay er kjent for sin fantastiske natur som er preget av tette skoger og uberørte innsjøer, noe som tiltrekker tusenvis av turister hvert år. Vintersesongen forsterker regionens sjarm og forvandler den til et eventyrland. Det er ikke overraskende at det er her 1994 Lillehammer OL-mester Vladimir "Smirre" Smirnov er født og oppvokst.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye