Kasakhstan står foran et milepælsvalg

Del
Kasakhstans parlaments- og lokalvalg 19. mars 2023 vil være avgjørende for landets demokrati, nasjonsbygging og internasjonale relasjoner.
Astana (Bilde: Kasakhstans utenriksdepartement)
Astana (Bilde: Kasakhstans utenriksdepartement)

av Adil Tursunov, Kasakhstans ambassadør til Norge

Ifjor klarte landet mitt å komme seg etter sårene etter de tragiske hendelsene i januar 2022 gjennom styrking av grunnlaget for landets styre og politiske og sosioøkonomiske endringer.

Grunnlovsendringene etter folkeavstemningen i juni 2022 har innført nye demokratiske prinsipper og tiltak, blant annet et sterkere parlament, begrenset presidentmakt, forenklede registreringsregler for politiske partier og direkte valg av ordførere.

President Kassym-Jomart Tokayev har gjennomført konsekvente politiske reformer som støttes gjennom demokratiske valg. Nå går landet mot parlaments- og lokalvalget 19. mars som vil være unikt på mange måter.

For det første vil flere politiske partier delta i valgkampen. Nå har syv partier registrert seg til valget, noe som tilbyr gode muligheter for velgerne. Det er betydelig at sperregrensa er senket fra syv til fem prosent, noe som gir en lettere tilgang til opposisjonspartiene til parlamentet.

For det andre skal det benyttes en valgordning som er en blanding av forholdstallsvalg og flertallsvalg med 70 prosent representanter fra partilister og 30 prosent representanter fra enmannskretser. Det betyr at 29 av 98 medlemmer av parlamentet vil bil valgt i enmannskretser og 69 – fra partilister etter forholdstallsmodellen. I lokalvalget til maslikhater (lokalstyreorganer) i Kasakhstans fylker og landets tre største byer vil man også bruke denne valgordningen, men med 50 prosent representanter fra partilister og 50 prosent representanter fra enmannskretser.

Det vil være mulig å avgi blank stemme, noe som vil gi velgerne anledning til å stemme mot alle kandidater.

Videre har kvinner, ungdom og personer med spesielle behov en lovfestet kvote på 30 prosent ved mandatfordelingen i parlamentet. Dette sikrer en bredere representasjon i parlamentet for flere kasakhstanske samfunnsgrupper.

Valgobservatører spiller en avgjørende rolle siden Kasakhstan har forpliktet seg til å holde frie, åpne og rettferdige valg. Vi har invitert ti internasjonale organisasjoner (blant annet Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE) og flere observatører fra utlandet til å være til stede under valget.

Vi tror ikke at valget vil endre landet vårt over natten, men det vil bidra til å skape et mer rettferdig Kasakhstan – et mer velstående samfunn og et politisk system som er livligere, mer dynamisk og med mer konkurranse. Et slikt land vil være en mer stabil og engasjert samarbeidspartner i det internasjonale samfunnet, også for Norge.

Mens verden fortsatt står foran geopolitiske og økonomiske utfordringer, er et stabilt og blomstrende Kasakhstan til fordel ikke bare for våre egne borgere, men for hele Sentral-Asia og verden. Våre politiske reformer som støttes gjennom valg med mer konkurranse, danner et godt grunnlag for landets stabilitet og for at vi fortsetter å bygge fremtiden vår.

Bilder

Astana (Bilde: Kasakhstans utenriksdepartement)
Astana (Bilde: Kasakhstans utenriksdepartement)
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
St. Olavs gate 21 B
0165 Oslo

+4722420640http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Smirres hjemsted Burabay åpner vintersesongen29.12.2023 11:35:47 CET | Pressemelding

Burabay nasjonalpark startet vintersesongen med en festlig konsert på opplevelsesparken Kasakhstans Lappland 17. Desember 2023. Burabay er kjent for sin fantastiske natur som er preget av tette skoger og uberørte innsjøer, noe som tiltrekker tusenvis av turister hvert år. Vintersesongen forsterker regionens sjarm og forvandler den til et eventyrland. Det er ikke overraskende at det er her 1994 Lillehammer OL-mester Vladimir "Smirre" Smirnov er født og oppvokst.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye