Vestre

Vestre går foran – skal produsere møbler med fossilfritt stål

Del
Et nytt samarbeid med svenske SSAB, som produserer stål helt uten utslipp, kan kutte utslipp fra Vestres møbelproduksjon med hele 60 prosent.

Samfunnet vårt har i årevis blitt bygget på stål, et metall som har uendelig mange bruksområder. Stål er et helt supert material, men produksjonsprosessen, som i over tusen år har vært basert på å brenne kull i såkalte masovner, har dessverre et svært høyt karbonavtrykk. På verdensbasis står stålindustrien for drøyt sju prosent av alle CO2-utslipp. Skal vi nå klimamålene våre, og begrense skadene fra pågående klimaforandringer, trenger vi endring.

De siste årene har det heldigvis skjedd store fremskritt innen produksjon av fossilfritt stål. Fossilfritt stål fremstilles i en prosess der man bytter ut kull og koks med grønt hydrogen. Denne produseres med fossilfri elektrisitet, hovedsakelig vind- og vannkraft. Resultatet er rent stål av høy kvalitet, helt uten fossile kilder og uten utslipp av karbondioksid. Det svenske selskapet SSAB er markedsledende på området, og skal i årene fremover levere fossilfritt stål til Vestres fabrikker på Magnor og i Torsby. Teknologien bak fossilfritt stål er fortsatt ganske fersk, men for Vestre er det viktig å ta den i bruk allerede nå.

–  Stål er Vestres største utslippskilde, derfor er det av fokusområdene våre når vi jobber med avkarbonisering. Vestre vil bli anerkjent som verdens mest bærekraftige møbelprodusent, og for å klare det må vi hele tiden ligge i forkant, sier Øyvind Bjørnstad, bærekraftsansvarlig ved Vestre.

SSAB vil snu stålbransjen i riktig retning

– Det er fantastisk å sette i gang denne bærekraftsreisen med Vestre, siden de deler målet vårt om å redusere karbonavtrykket i hele verdikjeden, sier Thomas Hörnfeldt, leder for Sustainable Business ved SSAB.

Utviklingen innen fossilfritt stål har gått svært fort. Teknologien for fossilfri stålproduksjon har SSAB utviklet i et forskningssamarbeid med gruveselskapet LKAB og energiselskapet Vattenfall, som har pågått siden 2016. Gjennombruddet kom i 2021, da SSAB for første gang klarte å produsere 100 prosent fossilfritt stål. Beregninger viser at SSABs overgang til fossilfritt stål vil kunne redusere Sveriges CO2-utslipp med rundt 10 prosent. For en industrinasjon som Sverige er dette vesentlige tall. Selskapet anslår at det vil levere fossilfritt stål til markedet fra 2026.

– Tidlige estimater viser at det å konvertere alt stålet vårt til fossilfritt kan redusere Vestres samlede klimaavtrykk med rundt 60 prosent. Det er stort, sier Øyvind Bjørnstad.

Bjørnstad understreker at Vestre jobber for å drive frem etterspørsel etter fossilfrie alternativer. Han spår at det vil bli større interesse for fossilfritt stål når EU etter hvert øker prisene på obligatoriske karbondioksidkvoter. For Vestre er det svært spennende å jobbe med fossilfritt stål på et tidlig tidspunkt.

– Fossilfritt stål har stort potensial, og selv om det til å begynne med bare vil være tilgjengelig i mindre kvanta, vil det bety mye for Vestre. SSAB er en pioner på dette feltet, og siden vi har samarbeidet lenge med dem om stålet vi bruker nå – som har over 20 prosent lavere utslipp enn verdensgjennomsnittet – var det naturlig at vi ble en partner på den viktige reisen mot storskala produksjon av fossilfritt stål, avslutter Bjørnstad.

Om Vestre

Vestre er en av Skandinavias ledende produsenter av bymøbler. Vi har skapt sosiale og bærekraftige møtesteder for millioner av mennesker i over 70 år. Bærekraftige, lokalt produserte materialer og minst mulig miljøpåvirkning står sentralt for møbelproduksjonen vår. Vestre er en norsk familiebedrift. Produktene våre produseres i Norge og Sverige, er tilgjengelige i nesten 200 ulike farger og leveres med livstidsgaranti mot rust.

Fabrikken i Torsby i Värmland i Sverige er tegnet av arkitektkontoret Snøhetta, som står bak mange høyprofilerte internasjonale prosjekter, blant annet biblioteket i Alexandria, 9/11 Memorial Center i New York, San Francisco Museum of Modern Art og Operahuset i Oslo. Det var også de som designet «fredsbenken», som Vestre og Hydro skapte i 2019 på vegne av Nobels Fredssenter. Vestre er blitt nominert til «årets merkevarebygger» av Norsk Industri og omtalt som «best på utemøbler» av det prestisjefylte design- og livsstilsmagasinet Monocle, som har lesere over hele verden. I 2019 ble selskapet nominert til «Entrepreneur of the Year» (årets entreprenør) ved EYs landsfinale i Norge. I januar 2020 ble Vestre tildelt sitt 16. DOGA-merke fra Design og arkitektur Norge. Selskapet vant prisen for samarbeidet med Front under utviklingen av Folk. I februar 2020 ble Vestre tildelt premien for «beste stand» ved Stockholm Furniture & Light Fair i Sverige for sin bærekraftige stand, som ble utviklet sammen med Note Design Studio.

I juni 2022 åpnet Vestres nye fabrikk, The Plus Colour and Wood Factory, i Magnor. Fabrikken er tegnet av det ledende arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group og er verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk og den største investeringen i norsk møbelhistorie på mange tiår.

Les mer på vestre.com og theplus.no.

Om fossilfritt stål

Fossilfritt stål fremstilles i en prosess som kalles direkte reduksjon, og som vil erstatte masovn-prosessen man bruker i dag. Enkelt forklart går teknologien ut på å erstatte kull og koks med hydrogen som produseres med fossilfri elektrisitet, hovedsakelig i form av vind- og vannkraft. Restproduktet blir vann, som i sin tur kan resirkuleres for å produsere mer hydrogen. Resultatet er rent stål av høy kvalitet, helt uten fossile kilder og altså uten utslipp av karbondioksid. Beregninger viser at fullskala implementering av fossilfri stålproduksjon kan redusere Sveriges karbondioksidutslipp med hele 10 prosent.

Les mer påssab.com/en-us/fossil-free-steel.


Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Øyvind Bjørnstad, bærekraftsansvarlig i Vestre
Øyvind Bjørnstad, bærekraftsansvarlig i Vestre
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
DRI Pellets
DRI Pellets
Last ned bilde
First delivery of fossil free steel
First delivery of fossil free steel
Last ned bilde
Fossil- free steel bar
Fossil- free steel bar
Last ned bilde
Hybrit 2022
Hybrit 2022
Last ned bilde

Om Vestre

Vestre
Vestre
Drammensveien 44A
0271 Oslo

https://vestre.com/no/

Vestre har i en årrekke levert bærekraftige utemøbler til aktører over hele verden. Møbelprodusenten har i mer enn 70 år skapt sosiale møteplasser for millioner av mennesker. Alt fra Times Square i New York til havnepromenaden i Oslo er møblert med utemøblene fra Vestre. Selskapet har vokst til å bli Europas største utemøbelprodusent og er kjent for klimavennlig produksjon, holdbare produkter og nordisk design. Gjennom sine produkter bidrar Vestre til å skape sosiale møteplasser og arenaer for hverdagsdemokratiet.

Les mer på vestre.com og theplus.no

Følg pressemeldinger fra Vestre

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Vestre på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Vestre

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom