LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning

Nå må alle sortere på hytta!

Del
1. januar 2023 kom en ny lov som sier at alle kommuner er pålagt å sikre kildesortering for alle - også på hytta!
Foto: Catharina Caprino/ Hest Agentur for LOOP
Foto: Catharina Caprino/ Hest Agentur for LOOP

Mange av oss tilbringer påsken på hytta. Den ultimate påskestemningen får man med kvikklunsj og appelsin i sekken, og sol i fjeset. Men hva gjør du når du kommer tilbake til hytta etter skituren? Går alt i restavfallet, som kanskje er den eneste dunken du har på hytta?

Nå kan vi lage oss et kildesorteringssystem på hyttekjøkkenet, og forvente at kommunen tilrettelegger for at vi har et sted å kaste det sorterte avfallet. I et land med omlag 450 000 hytter, vil dette utgjøre en stor forskjell på kildesorteringsstatistikken.

Sortere gir deg svaret

- Det kan være ulike avfallsløsninger i ulike kommuner. Når du drar på hytta, er ikke systemet nødvendigvis likt som hjemme. Da er det fint å vite at på Sortere.no vil du alltid finne svaret på hvordan du skal sortere i den kommunen du, og hytta di, befinner deg i. Du kan også laste ned Sortere-appen før påsken, så har du sorteringsguiden klar i lomma! Sier Sylvelin Aadland, ansvarlig for Sortere, en tjeneste levert av LOOP – stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.

- For at det skal bli enklere å kildesortere har vi laget Påskens Sorteringsguide som viser deg ting du ofte sorterer i ferien. Påskeegget, makrell-i-tomat boksene og appelsinskallet – hvordan var det du skulle sortere det igjen? Dette er sorteringsnøtter hele familien kan bryne seg på i påsken, forteller Aadland.

Gode systemer for hytteavfall

I Norge er det over 40 kommuner som har flere fritidsboliger enn faste boliger, så hytteavfallet vil utgjøre en stor andel av avfallet. I 2035 må alle kommuner sortere ut 70 prosent av både plast- og matavfall. For å nå målet om utsortering trenger vi gode systemer for kildesortering på hytta, slik at det blir en vane å skille appelsinskallet fra ketchupflaska og juicekartongen.

- For at Norge skal nå EUs avfallsmål må hver og en av oss bruke tingene våre lengre og gjøre jobben med å sortere avfallet riktig, enten vi er hjemme, på jobben eller på hytta. Når kommunene legger til rette med gode systemer, blir det også enklere for forbruker å gjøre en god jobb på hjemmebane, sier Stine Helgeland, daglig leder i LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.

Les mer om kravene til kildesortering her.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Catharina Caprino/ Hest Agentur for LOOP
Foto: Catharina Caprino/ Hest Agentur for LOOP
Last ned bilde
Foto: Catharina Caprino/ Hest Agentur for LOOP
Foto: Catharina Caprino/ Hest Agentur for LOOP
Last ned bilde

Om LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning

LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
Kjølberggata 21
0653 Oslo

24 02 20 09http://www.loop.no

LOOP – stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.
Vi er en ideell stiftelse som arbeider for å gjøre det enklere for folk å ta vare på ressursene ved å forbruke mindre, ta vare på mer og sortere bedre. LOOP er en pådriver for å sette den sirkulære økonomien ut i praksis ved å utvikle brukerorienterte tjenester, kommunikasjon og verktøy. Våre aktiviteter er forankret i, og skal bidra til å nå, EUs mål om 65 % materialgjenvinning av husholdningsavfall og lignende næringsavfall innen 2035.

Sortere
Sortere.no er en forbrukerrettet nettjeneste og en felles nasjonal plattform for kommunikasjon om avfallsreduksjon, kildesortering og gjenvinning. I Sortere-databasen samles informasjon fra alle landets kommuner og IKS som holder den lokale informasjonen oppdatert. Tjenesten drives av LOOP.

Se Påskens Sorteringsguide: https://sortere.no/paske

Følg pressemeldinger fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye