SMB Norge

SMB Norge: Støtter ikke regjeringens forslag til kvoteringsregler

Del
SMB Norge mener bedriftseiere vil miste styringsretten over eget selskap. Det vil skje dersom regjeringen får flertall for å innføre nye kvoteringsregler for styrene til aksjeselskap. Organisasjonen tar også et oppgjør med NHO.
Jørund Rytman, administrerende direktør i SMB Norge. Foto: SMB Norge/Johnny Syversen
Jørund Rytman, administrerende direktør i SMB Norge. Foto: SMB Norge/Johnny Syversen

I går utløp høringsfristen for forslaget til nye kjønnskvoteringsregler i styrene til aksjeselskaper.

SMB Norge, interesseorganisasjonen for landets små og mellomstore bedrifter, er kritisk til at regjeringen ønsker å overstyre eierne.

- Hvem som skal sitte i et styre, er først og fremst et spørsmål for eieren eller eierne. Vi mener regjeringen går for langt i å blande seg inn i spørsmål de burde holde seg langt unna, sier Jørund H. Rytman, administrerende direktør i SMB Norge.

Fratar eierne styringsretten

I fjor høst varslet næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) at han ønsket å sette i gang en likestillingsdugnad i næringslivet. I tillegg ønsket han «mer kraftfulle tiltak», ifølge VG.

- Det er dessverre altfor få kvinner som tar sjansen. Det mener vi er hovedårsaken til at de fleste bedrifter i dag styres av menn, ikke at kvinner ikke når opp og frem, sier Rytman.

SMB Norge-sjefen fremholder at myndighetene bør gjøre noe for å redusere begrensningene som ligger for delene av næringslivet hvor kvinnelige gründere tidligere har vært godt representert, heller enn å skjule problemet gjennom å stille kvoteringskrav i eksisterende selskaper.

- SMB Norge tror ikke enda mer rigide lovkrav om kjønnsrepresentasjon er veien å gå. Regjeringen kan starte med å gjøre det lettere for folk å starte egen bedrift før de kommer drassende med enda flere reguleringer og krav, sier Rytman.

Prinsipielt spørsmål

Forbundsstyreleder i SMB Norge Karl-Anders Grønland fremhever at saken er et viktig prinsipielt spørsmål.

- De som satser sine egne sparepenger og sine egne ressurser på å skape en bedrift, må få lov til å bestemme hvem som skal styre den, sier Grønland.

- Selvsagt må arbeidsmiljøloven og andre regler forby uønsket virksomhet og sette begrensninger for hva som faktisk kan gjøres i en bedrift, sier Grønland.

- Men å si at eierne ikke kan bestemme hvem som skal lede en bedrift fordi noen av dem kan være født med galt kjønn, og at kjønnet er viktigere enn erfaring og kompetanse det potensielle styremedlemmet besitter, sier Grønland.

Skuffet over NHO

I forrige uke ble det klart at Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) går langt i å støtte regjeringens forslag til nye kvoteringsregler.

- Dette er en sak der NHO burde stått sammen med SMB Norge på bedriftseiernes side. I denne saken burde man være helt tydelig på hvor grensen går for hva politikerne skal blande seg inn i, sier Rytman.

- Likevel velger NHO å gjøre knefall for regjeringens styringsiver overfor næringslivet, sier Rytman.

Kontakter

Bilder

Jørund Rytman, administrerende direktør i SMB Norge. Foto: SMB Norge/Johnny Syversen
Jørund Rytman, administrerende direktør i SMB Norge. Foto: SMB Norge/Johnny Syversen
Last ned bilde
Karl-Anders Grønland, forbundsstyreleder i SMB Norge. Foto: SMB Norge/Johnny Syversen.
Karl-Anders Grønland, forbundsstyreleder i SMB Norge. Foto: SMB Norge/Johnny Syversen.
Last ned bilde

Om SMB Norge

SMB Norge
Rådhusgata 5B
0151 Oslo

23 35 70 10http://www.dinbedrift.no

SMB Norge har ca. 5 600 medlemmer over hele landet. Våre medlemsbedrifter spenner over de fleste bransjer, hvor bygg/anlegg, varehandel, industri og faglig-teknisk tjenesteyting utgjør de største. Flertallet av medlemsbedriftene er små og mellomstore bedrifter, og ca. halvparten har inntil fem ansatte. Bedriftene sysselsetter i overkant av 25 000 arbeidsplasser. Vi får stadig nye medlemmer og det styrker vår gjennomslagskraft overfor politikerne.

Følg pressemeldinger fra SMB Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SMB Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SMB Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom