5 middager til hele familien til under 500 kr

Hva skal vi ha til middag?
Løk, potet, kål, gulrøtter, og hakket tomat er billige basisvarer som passer i de aller fleste matretter sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. For kun 100 kr kan du kjøpe 1 kål, 1 kg løk og 2,5 kg potet. Det er mye mat for pengene! Med disse basisvarene vil man enkelt kunne lage gryter, supper eller f.eks en god pastasaus med masse grønnsaker.
Gulbrandsen anbefaler å se på råvarene du har i kjøleskapet og tenke på hva som passer sammen. I tider der økonomien kan føre til at vi ikke nødvendigvis lager det vi pleier på grunn av presset økonomi, må man kanskje tenke nytt.
– Gjør dette til en fordel der du må bruke fantasien på en annen måte og bli kreativ på smaker og sammensetninger sier hun.
Næringsrike supper til under 50 kroner
– Supper er utrolig rimelig. Lager man det fra bunnen kan det bli enda rimeligere, og ikke minst mer næringsrikt forteller Gulbrandsen.
Supper kan varieres i det uendelige og er supert å lage hvis du har grønnsaker som begynner å bli litt slappe og må brukes opp. Varier konsistensen på suppene; kutt grønnsaker i grove biter, kok dem møre og server. Vil du ha en mer kremet suppe kan du bruke en stavmikser.
Gulrotsuppe til ca 17 kr for 4 personer:
1/2 pose gulrot; ca 10 kr
½ løk: ca 2 kr
1 buljongterning: ca 1 kr
2 dl melk: ca 4 kr
Se oppskrift: Enkel gulrotsuppe
Fransk løksuppe til 4 personer til ca 44 kr:
5 løk: ca 14 kr
1 buljongterning: ca 1 kr
4 skriver brød: ca 9 kr
2 dl gulost: ca 20 kr
Se oppskrift: Fransk løksuppe
Restegryter til under 100 lappen
Det kan være lurt å ha oversikt over når ulike råvarer er i sesong, da disse varene ofte er billigere enn grønnsaker som ikke er i sesong. Rotgrønnsaker er ofte rimelige, og er tilgjengelig i store deler av året. De passer perfekt i gryter. Lag «restegryte» dersom du har mye grønnsaker i kjøleskapet som må brukes opp;
Rotgrønnsaksgryte til ca 100 kr
10 poteter: ca 25 kr
4 gulrøtter: ca 15 kr
½ kålrot: ca 12 kr
1 sellerirot: ca 41 kr
300 g hodekål: ca 10 kr
Se oppskrift: Rotgrønnsaksgryte
Pimp opp den billige spagettien med rimelige basisvarer
Mange tyr til pasta fordi det er svært rimelig og passer til det meste. Det er enkelt å la pasta spille hovedrollen i måltidet. Serverer man pasta med gode råvarer enten i form av en digg pastasaus eller råvarer som tar like stor plass som pastaen, vil man få et godt og næringsrikt måltid som vil mette mer enn dersom det kun serveres pasta.
Spagetti med kål og soltørkede tomater til 4 pers ca 100 kr:
1 pakke fullkornsspagetti: ca 20 kr
½ løk: ca 2 kr
2 båter hvitløk: ca 1 kr
¼ hodekål eller nykål: ca 4 kr
4 store aromasopp i båter: ca 6 kr
3 dl matfløte: ca 20 kr
4 ss soltørkede tomater i strimler: ca 15 kr
50 g finrevet gulost: ca 30 kr
Se oppskrift:Spagetti med kål og soltørkede tomater
Wok i en fei!
Mange har hektiske hverdager der middagen må gå kjapt. Wok er noe av det raskeste du kan tilberede, det krever bare litt tid til kutting først. Ved å ta for seg det man måtte ha i kjøleskapet, kan man tilberede smakfulle middagsretter på under 15 minutter.
Wok med gulrot til 4 personer til ca 70 kr:
1 finhakket rød chili: ca 2 kr
3 båter knust hvitløk: ca 2 kr
1 ss revet ingefær: ca 5 kr
½ rødløk istrimler: ca 4 kr
2 gulrøtter i strimler: ca 6 kr
¼ rødkål: ca 3 kr
100 g ristede cashewnøtter: ca 20 kr
Saften av en lime: ca 3 kr
I pk eggnudler: ca 20 kr
Se oppskrift: Wok med gulrot
Serveres med den proteinkilden du vil
Både wok, supper, gryter og spagetti kan serveres med et proteinrikt alternativ som fisk, bønner, linser, kylling eller kjøtt. Det er helt opp til deg. Et vegetarisk alternativ med linser og bønner er proteinrikt, fiberrikt og veldig rimelig.
Nøkkelord
Bilder


Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom