Kasakhstan oppfordrer på Nedrustningskonferansen til gjenopptakelse av dialogen mellom atommaktene

Del
"Gjenopptakelsen av dialogen mellom atommaktene er nødvendig som aldri før", sa Kasakhstans visestatsminister og utenriksminister Mukhtar Tileuberdi under møtet på høyt nivå til Nedrustningskonferansen i Genève ifølge FNs pressetjeneste.
Kasakhstans utenriksminister Mukhtar Tileuberdi under møtet på høyt nivå til Nedrustningskonferansen. Bilde: gov.kz
Kasakhstans utenriksminister Mukhtar Tileuberdi under møtet på høyt nivå til Nedrustningskonferansen. Bilde: gov.kz

"I løpet av det siste året har verden blitt mye mindre trygg. Konflikten i Ukraina, enorme kjernefysiske arsenaler, sterk kjernefysisk retorikk og mangel på dialog leder verden i en farlig retning", sa Tileuberdi som talte til forsamlingen gjennom videomelding.

Som en trofast tilhenger av atomnedrustning understreket Kasakhstan viktigheten av å diskutere Ny START-avtalen etter 2026 og vise de fem atomvåpenstatenes forpliktelser til felles erklæringen om at atomkrig er uakseptabel (vedtatt i januar 2022).

Tileuberdi viste til Kasakhstans konsekvente støtte til Traktaten om forbud mot kjernevåpen (TPNW). Ifølge Kasakhstans utenriksdepartement vil landet lede det tredje møtet mellom landene som har tiltrådt TPNW.

"Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokayev foreslo opprettelsen av et spesielt multilateralt organ, Internasjonalt byrå for biologisk sikkerhet (International Agency for Biological Safety). Dette byrået kan fungere som et utøvende organ for Konvensjonen om biologiske våpen og toxinvåpen (BWC) og to spesielt hensyn til utviklingslandenes behov", sa ministeren.

FNs undergeneralsekretær og høyrepresentant for nedrustningssaker Izumi Nakamitsu åpnet Nedrustningskonferansen med mer enn 50 representanter fra medlemslandene. Det er det eneste permanente multilaterale forumet for forhandlinger om nedrustnings- og rustningskontrollspørsmål.

Tileuberdi snakket også gjennom videomelding under møtet på høyt nivå til FNs menneskerettighetsråds 52. sesjon. Han fortalte om Kasakhstans fremgang etter de betydelige reformene i fjor, noe som la til rette for politisk transformasjon og konkrete sosioøkonomiske endringer.

Ifølge utenriksminister befestet de nylige grunnlovsreformene den endelige overgangen fra et styresystem med en meget sterk president til en presidentrepublikk med et innflytelsesrikt parlament og en ansvarlig regjering.

Kasakhstan har opprettet også en forfatningsdomstol, utvidet mandatet til landets ombud for menneskerettigheter, undertegnet den valgfrie protokollen til barnekonvensjonen om en kommunikasjonsprosedyre, opprettet Nasjonalt barnefond og forenklet prosedyren for registrering av nye politiske partier.

Bilder

Kasakhstans utenriksminister Mukhtar Tileuberdi under møtet på høyt nivå til Nedrustningskonferansen. Bilde: gov.kz
Kasakhstans utenriksminister Mukhtar Tileuberdi under møtet på høyt nivå til Nedrustningskonferansen. Bilde: gov.kz
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
St. Olavs gate 21 B
0165 Oslo

+4722420640http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstan skal være vertskap for de store Verdensnomadelekene20.7.2024 15:14:52 CEST | Pressemelding

Fra 8. til 13. september 2024 vil Kasakhstan være vertskap for de femte Verdensnomadlekene, et unikt internasjonalt sportsarrangement som viser idretter som bygger på tradisjonene til de nomadiske folkene i Sentral-Asia. Denne begivenheten vil fremme etnosport og den etnokulturelle bevegelsen, og markere dem som en viktig del av sivilisasjonen. Omtrent 2 500 deltakere fra nesten 100 land forventes å delta i lekene. Man forventer at arrangementet vil tiltrekke over 100 000 kasakhstanske og utenlandske turister. Lekene organiseres av Kasakhstans turisme- og idrettsdepartement, UNESCO, Det tyrkiske rådet og andre organisasjoner. Arrangementet vil finne sted i Kasakhstans hovedstad Astana under mottoet "Den store steppes samling". Man vil holde konkurranser i 21 idretter på Astanas fremste sportsarenaer, blant annet hesteveddeløp, folkestilbryting, tradisjonelle brettspill, kampsportkonkurranser, tradisjonell bueskyting, fuglejakt og folkespill. Til sammen skal det deles ut 97 medaljesett.

Kasakhstan presenterer reisemuligheter og nomadeleker til utenlandsk publikum12.7.2024 13:00:44 CEST | Pressemelding

ASTANA – Juli 2024 hadde Direktoratet for forberedelse og avholdelse av de femte verdensnomadelekene en spesiell presentasjon for utenlandske diplomater og journalister på friidrettsanlegget Qazaqstan. Arrangementet var en del av utstillingen Idrett som fredens ambassadør og inkluderte en diskusjon om Kasakhstans potensial innen reiseliv som ble ledet av Kasakhstans turisme- og idrettsdepartement. Utstillingen markerte 100-årsjubileet til Den internasjonale sportspresseforeningen (AIPS). Utstillingens mål var å fremheve den sterke forbindelsen mellom diplomati og idrettens kraft for å fremme fred og gjensidig forståelse mellom nasjoner, samt å informere utenlandske journalister om de kommende verdensnomadelekene. "I dag er vi i hjertet til Astana, en by som symboliserer Kasakhstans progressive ånd og dynamiske energi. Denne utstillingen fanger essensen av idrett som en bro mellom kulturer og en katalysator for diplomati," sa Murager Sauranbay, nestleder for Komiteen for internasjonal i

Kasakhstans regjering drøfter utsiktene for en grønnere økonomi på regionalt nivå3.7.2024 19:42:11 CEST | Pressemelding

Kasakhstans regjering har innkalt til et møte i Rådet for omstilling mot grønn økonomi for å diskutere tiltak for en mer balansert regional utvikling når det gjelder oppnåelse av karbonnøytralitet innen 2060 og reduksjon av energiintensiteten. Ifølge melding av 27. juli 2024 fra statsministerens pressetjeneste ble møtet ledet av statsminister Olzhas Bektenov og fokuserte på et prosjekt til en handlingsplan for måloppnåelse innen grønn økonomi. Under møtet rapporterte guvernører om miljøfremmende tiltak i landets regioner. Regionen Nord-Kasakhstan har vist positive resultater innen bruk av fornybare energikilder, med 174 anlegg i regionen med kapasitet på 70,3 megawatt. Videre har man installert 125 biomassekjeler som produserer energi til 80 offentlige etater og har spart nesten 260 millioner tenge (5,8 millioner kroner). I 2023 var bedriftenes utslipp i regionen Akmola 96 prosent lavere enn i 2021. Grønn energi står for 74 prosent av regionens samlede kraftindustri. Regionen Zhambyl r

Kasakhstan scårer bedre i World Competitiveness Ranking 202421.6.2024 11:13:30 CEST | Pressemelding

Kasakhstan kommer på 35. plass av 67 land i årets World Competitiveness Ranking til International Institute for Management Development (IMD). I år kommer Singapore på første plass, etterfulgt av Sveits, Danmark, Irland og Hong Kong. USA er på 12. plass, mens Kina er 14. plass. Rapporten vurderer landenes økonomiske resultater, infrastruktur, ledelse og effektivitet. Sammenlignet med 2023 skårer Kasakhstan bedre i alle kategorier bortsett fra infrastruktur. I 36 år har International Institute for Management Development i Sveits utgitt rapporten som inneholder sammenlignende analyser og identifiserer trender ved hjelp av statistikk og undersøkelser.

Smirres hjemsted Burabay åpner vintersesongen29.12.2023 11:35:47 CET | Pressemelding

Burabay nasjonalpark startet vintersesongen med en festlig konsert på opplevelsesparken Kasakhstans Lappland 17. Desember 2023. Burabay er kjent for sin fantastiske natur som er preget av tette skoger og uberørte innsjøer, noe som tiltrekker tusenvis av turister hvert år. Vintersesongen forsterker regionens sjarm og forvandler den til et eventyrland. Det er ikke overraskende at det er her 1994 Lillehammer OL-mester Vladimir "Smirre" Smirnov er født og oppvokst.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye