Kasakhstan oppfordrer på Nedrustningskonferansen til gjenopptakelse av dialogen mellom atommaktene

Del
"Gjenopptakelsen av dialogen mellom atommaktene er nødvendig som aldri før", sa Kasakhstans visestatsminister og utenriksminister Mukhtar Tileuberdi under møtet på høyt nivå til Nedrustningskonferansen i Genève ifølge FNs pressetjeneste.
Kasakhstans utenriksminister Mukhtar Tileuberdi under møtet på høyt nivå til Nedrustningskonferansen. Bilde: gov.kz
Kasakhstans utenriksminister Mukhtar Tileuberdi under møtet på høyt nivå til Nedrustningskonferansen. Bilde: gov.kz

"I løpet av det siste året har verden blitt mye mindre trygg. Konflikten i Ukraina, enorme kjernefysiske arsenaler, sterk kjernefysisk retorikk og mangel på dialog leder verden i en farlig retning", sa Tileuberdi som talte til forsamlingen gjennom videomelding.

Som en trofast tilhenger av atomnedrustning understreket Kasakhstan viktigheten av å diskutere Ny START-avtalen etter 2026 og vise de fem atomvåpenstatenes forpliktelser til felles erklæringen om at atomkrig er uakseptabel (vedtatt i januar 2022).

Tileuberdi viste til Kasakhstans konsekvente støtte til Traktaten om forbud mot kjernevåpen (TPNW). Ifølge Kasakhstans utenriksdepartement vil landet lede det tredje møtet mellom landene som har tiltrådt TPNW.

"Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokayev foreslo opprettelsen av et spesielt multilateralt organ, Internasjonalt byrå for biologisk sikkerhet (International Agency for Biological Safety). Dette byrået kan fungere som et utøvende organ for Konvensjonen om biologiske våpen og toxinvåpen (BWC) og to spesielt hensyn til utviklingslandenes behov", sa ministeren.

FNs undergeneralsekretær og høyrepresentant for nedrustningssaker Izumi Nakamitsu åpnet Nedrustningskonferansen med mer enn 50 representanter fra medlemslandene. Det er det eneste permanente multilaterale forumet for forhandlinger om nedrustnings- og rustningskontrollspørsmål.

Tileuberdi snakket også gjennom videomelding under møtet på høyt nivå til FNs menneskerettighetsråds 52. sesjon. Han fortalte om Kasakhstans fremgang etter de betydelige reformene i fjor, noe som la til rette for politisk transformasjon og konkrete sosioøkonomiske endringer.

Ifølge utenriksminister befestet de nylige grunnlovsreformene den endelige overgangen fra et styresystem med en meget sterk president til en presidentrepublikk med et innflytelsesrikt parlament og en ansvarlig regjering.

Kasakhstan har opprettet også en forfatningsdomstol, utvidet mandatet til landets ombud for menneskerettigheter, undertegnet den valgfrie protokollen til barnekonvensjonen om en kommunikasjonsprosedyre, opprettet Nasjonalt barnefond og forenklet prosedyren for registrering av nye politiske partier.

Bilder

Kasakhstans utenriksminister Mukhtar Tileuberdi under møtet på høyt nivå til Nedrustningskonferansen. Bilde: gov.kz
Kasakhstans utenriksminister Mukhtar Tileuberdi under møtet på høyt nivå til Nedrustningskonferansen. Bilde: gov.kz
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
St. Olavs gate 21 B
0165 Oslo

+4722420640http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Smirres hjemsted Burabay åpner vintersesongen29.12.2023 11:35:47 CET | Pressemelding

Burabay nasjonalpark startet vintersesongen med en festlig konsert på opplevelsesparken Kasakhstans Lappland 17. Desember 2023. Burabay er kjent for sin fantastiske natur som er preget av tette skoger og uberørte innsjøer, noe som tiltrekker tusenvis av turister hvert år. Vintersesongen forsterker regionens sjarm og forvandler den til et eventyrland. Det er ikke overraskende at det er her 1994 Lillehammer OL-mester Vladimir "Smirre" Smirnov er født og oppvokst.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye