Avinor

Avinor mottar internasjonal anerkjennelse for drone- og bærekraftstiltak i Norge

Del
Avinor har sammen med teknologipartneren Frequentis blitt tildelt to prestisjetunge internasjonale priser for henholdsvis dronesamarbeidet med Norsk luftambulanse og bærekraftstiltak ved Oslo lufthavn.
Foto: Avinor/Erik Lødding
Foto: Avinor/Erik Lødding

Prisene er en del av bransjeorganisasjonen CANSO sin årlige ATM Award, som dels ut ved Airspace World-kongressen i Genève, hvor verdens luftfart- og romfartsbransje er samlet denne uken.

I kategorien «Overall Excellence» mottok Avinor prisen for samarbeidet de har med Norsk Luftambulanse om deling av dronedata. Dette sikrer at helikopterpiloter har et bedre oversiktsbilde over dronetrafikk i luftrommet når de skal ut på skarpe oppdrag for å redde liv.

-Uregistrerte droner utgjør en stor sikkerhetsfare for luftambulansetjenesten i Norge. Samarbeidet med Norsk Luftambulanse sørger for en tryggere hverdag for helikopterpilotene når de må ut på skarpe oppdrag for å redde liv og når hvert sekund teller, sier Mats Gjertsen i Avinor sitt Droneprogram.

Omtrent 500 000 nordmenn eier én eller flere droner. Til nå har det manglet et system som varsler helikoptrene om hvor dronene flyr til enhver tid. Nå er systemet på plass, og hver registering vil fjerne potensielle farer i norsk luftrom. Det er dette som nå har blitt lagt merke til langt utenfor Norges grenser.

Bærekrafttiltak ved Oslo lufthavn reduserer klimagassutslipp

Avinor og Frequentis oppnådde også en «Runner Up»-anerkjennelse i kategorien bærekraft for arbeidet med såkalte Continuous Climb and Decent Operations (CDO). Avinor ligger i Europatoppen gjennom trafikkonseptet som er iverksatt ved avganger og landinger ved landets hovedflyplass. I praksis betyr dette at flymaskiner kommer seg raskt opp i marsjhøyde etter avgang, og raskt ned ved landing. Dette reduserer klimagassutslipp, og sparer flyselskapene for tid og penger.

-Dette er en viktig anerkjennelse av Avinor sitt arbeid innen både teknologi og bærekraft. Disse prisene viser at verden ser til Norge og norsk luftfart, og at arbeidet vi gjør blir lagt merke til. Det at prisene deles ut på verdens største flysikrings-kongress betyr at hele bransjen ser hva vi har fått til med relativt små virkemidler hjemme i Norge, sier Flysikringsdirektør Jan Gunnar Pedersen i Avinor.

Bilder

Foto: Avinor/Erik Lødding
Foto: Avinor/Erik Lødding
Last ned bilde

Om Avinor

Avinor
Avinor
Drammensveien 144
0277 Oslo

+47 67 03 00 00https://avinor.no

Avinor har ansvar for 44 statlig eide lufthavner, og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge. Dette nettverket binder Norge sammen - og Norge sammen med verden.

Avinor er en drivkraft i miljøarbeidet i luftfarten og en pådriver for å redusere de samlede klimagassutslippene fra norsk luftfart. Selskapet har en ledende rolle i arbeidet med utvikling av elfly, og leveranse av biodrivstoff til fly.

Avinor bidrar hvert år til 50 millioner sikre og effektive flyreiser. Om lag halvparten av disse er til og fra Oslo lufthavn.

Rundt 3.000 medarbeidere har ansvar for å planlegge, bygge ut og drive et samlet lufthavn- og flysikringssystem. Avinors virksomhet finansieres gjennom luftfartsavgifter og salg på flyplassene.

Følg pressemeldinger fra Avinor

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Avinor

Konsesjon til ny lufthavn i Bodø19.10.2023 15:11:03 CEST | Pressemelding

Samferdselsdepartementet har gitt Avinor konsesjon for en ny lufthavn i Bodø. Konsesjonen er en av flere tillatelser som er nødvendige for å kunne bygge og ta i bruk lufthavnen. Dette er derfor en viktig milepæl for prosjektet. – Å få på plass konsesjonen er et nytt, viktig skritt på veien mot realiseringen av en ny, fremtidsrettet og bærekraftig lufthavn for Bodø og Nordland, sier Anders Kirsebom, som er konserndirektør Regionale lufthavner i Avinor.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom