Kaster kilovis med frukt og grønt: Når kan det reddes og når må det kastes?

– Ifølge undersøkelser vet de fleste at man ikke skal spise mugg, men hele 53 % oppgir at de føler seg usikker på hvilke matvarer som kan spises etter å ha fjernet muggen eller råten (1), sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Hun har tro på at kunnskap kan få flere til å kaste mindre, og når det gjelder frukt og grønt har hun en enkel huskeregel som man kommer langt med.
– Myk frukt, grønnsaker og bær med mugg på skal kastes. Hard frukt og grønt med litt mugg eller råte? Fjern det som er dårlig med god margin og spis resten. Råte skyldes blant annet ulike sopper. Disse transporteres lettere gjennom myke frukter og grønnsaker, enn gjennom harde.
10 råd om frukt og grønt:
- Mugg på skallet rundt løken? Ta bort skallet og spis resten. Litt mugg på løk uten skall? Skjær bort med god margin og spis resten. Veldig mye mugg på løk?Kast. Bare brukt en halv løk? Pakk inn delen du skal ta vare på med plastfolie og bruk innen få dager så lenge den ser og lukter friskt.
- Skade eller råte på eplet? Skjær bort og spis resten. Råtten kjerne på eplet? Kast.
- Poteter med noen få små spirer? Skjær bort spirene og spis. Mye spirer? Kast. Grønne poteter? De skal alltid kastes - det hjelper ikke å skrelle vekk det grønne.
- Gulrot med myk eller bløt tupp? Skjær bort med god margin og spis. Gi den eventuelt et kaldt vannbad dersom den ikke er like sprø lengre om du skal bruke den rå. De kan også brukes i gryter, supper, mos, bakst osv.
- Slapp salat med noen råtne blader? Ta bort bladene som er dårlig, gi den et kaldt vannbad og spis.
- Litt gult på brokkolien? Gulfargen kommer av at klorofyllet brytes ned, og er helt ufarlig. Ta bort det gule og spis resten.
- Sorte flekker på blomkål, ta bort og spis resten.
- I agurk kan mugg spre seg raskt, agurk med mugg på skal derfor kastes. Er den bare litt bløt et sted kan dette skjæres bort og resten kan brukes raskt etterpå.
- I likhet med agurk må også tomater med mugg på kastes. Et godt tips er å bruke godt modne tomater i en tomatsaus før de blir dårlige.
- Muggen klementin med hull i skallet - kast. Kun litt mugg utenpå skallet uten at det har gått igjennom? OK å spise, men sannsynligvis ikke god.
– Og for all del, husk at frukt og grønt er ferskvare, og er aller best spist. Organiser kjøleskapet og skriv handlelister basert på det du har, så er det lettere å få spist opp alt før det må kastes. Lær deg hvordan forskjellig frukt og grønt bør oppbevares, så blir det mindre matsvinn, oppfordrer ernæringsrådgiveren.
Les mer: Tips til oppbevaring av frukt og grønnsaker.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Rekord på rekord for norske epler19.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.
Tydelige sosiale forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn spiser18.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
En ny forbruksundersøkelse viser klare forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn får i seg. Inntaket varierer etter foreldrenes inntekt og utdanning. Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nasjonalforeningen for folkehelsen etterlyser tiltak som kan sikre like muligheter for god helse.
Nordmenn kaster 9 kilo frukt og grønt i året10.11.2025 07:37:41 CET | Pressemelding
Hver nordmann kaster rundt ni kilo frukt og grønt i året – tre fulle handleposer med spiselig mat. For en familie på fire blir det over 35 kilo rett i søpla. Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer hva som bør kastes – og hva som kan reddes.
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
