NAF

Bergen har høyeste elbil-andel i Europa

Del
I Bergen er 37 prosent av alle personbiler helt elektriske. Oslo kommer på andreplass av de norske byene med 34 prosent. – Norge leder an i Europa på elbil, og byene går foran, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Elbiler utgjør nå 37 prosent av bilparken i Bergen (Foto: NAF)
Elbiler utgjør nå 37 prosent av bilparken i Bergen (Foto: NAF)

Landsgjennomsnittet for andelen elbiler i bilparken er på 21 prosent. Tallene er hentet fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) for januar i år. Til sammenlikning utgjorde elbiler 3,97% av bilparken i Sverige, 3,72% i Danmark, og 3,44 prosent i Nederland i 2022. Det viser tall fra EU-kommisjonen.

- Det er ingen byer der det grønne bil-skiftet har kommet så langt som i Bergen. Så langt vi vet har Bergen den høyeste elbil-tettheten i Europa. Byen er på vei til å nå sine mål for utskiftning av bilparken, sier Handagard.

Elbil-andelen i Norges seks største byer:

  • Bergen: 37 prosent
  • Oslo: 34 prosent
  • Trondheim 28 prosent
  • Kristiansand: 28 prosent
  • Stavanger: 26 prosent
  • Tromsø: 15 prosent

Lave bompenger viktig elbilfordel

Det finnes imidlertid én kommune i Norge som slår Bergen – og det er Askøy. Her er 41 prosent av alle personbiler helt elektriske.

- Bompengefritaket har nok gjort at en del kommuner har usedvanlig høy elbiltetthet, sier Handagard. - Vi ser det samme i andre kommuner som ligger utenfor store bomringer, som Lørenskog, Bærum, Lier og Malvik. Alle disse kommunene har en elbilandel på over 30 prosent, sier hun.

Ikke behov for flere restriksjoner

Hele én av tre oppgir lave bompenger som en viktig grunn til å velge elbil i NAFs Elbilmonitor fra januar i år. Å ikke øke bompengene for elbilistene er altså et viktig grep byene kan ta for å bidra til fortsatt utskiftning av bilparken.

- Vi mener tiltak som lavere bompenger og å bygge ut kommunal lading bør prioriteres, foran det å stramme inn overfor andre kjøretøygrupper. Med en så sterk vekst i elbilandelen som byer som Oslo og Bergen har, faller behovet for nullutslippssoner bort, sier Handagard.

Kilde: OFV (2023), og EU-kommisjonens Alternative Fuels Observatory

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Elbiler utgjør nå 37 prosent av bilparken i Bergen (Foto: NAF)
Elbiler utgjør nå 37 prosent av bilparken i Bergen (Foto: NAF)
Last ned bilde
Lave bompenger og god tilgang til kommunal lading er tiltak som kan støtte overgangen til elbil, sier Ingunn Handagard i NAF (Foto: NAF)
Lave bompenger og god tilgang til kommunal lading er tiltak som kan støtte overgangen til elbil, sier Ingunn Handagard i NAF (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom