Avinor

Tårnene ved Sogndal og Førde lufthavn drives fra Avinors nye tårnsenter i Bodø

Del
Torsdag 23. februar ble tårndriften ved Sogndal og Førde lufthavner overført til Avinor sitt nye tårnsenter i Bodø, som de første i Sør-Norge. Med dette drives nå totalt 11 tårn fra Bodø.
Avinors Remote Towers Centre i Bodø. Foto: Avinor/Øystein Løwer
Avinors Remote Towers Centre i Bodø. Foto: Avinor/Øystein Løwer

− Etter overføringen av Sogndal og Førde AFIS har vi nå 11 tårn i drift fra det nye tårnsenteret i Bodø, sier Jan Gunnar Pedersen, konserndirektør for flysikring i Avinor.

Han forteller at de med dette har kommet enda et skritt videre med etableringen av verdens største tårnsenter

− Fra Sogndal og Førde har det kommet 9 AFIS-fullmektiger som har stått på og sørget for en sikker og stabil drift ved lufthavnene, samtidig som de har gjennomført all opplæring forut for overføringen til Bodø. Deres innsats gjennom det siste året blir satt stor pris på sier Flysikringsdirektør Jan Gunnar Pedersen i Avinor.

God driftsstabilitet på Avinors fjernstyrte tårntjeneste

-Kravet er at den nye tjenesten fra tårnsenteret i Bodø skal bli minst like sikker og stabil som før. Etter snart fire år med fjernstyrt tårndrift har vi gode erfaringer med driftsstabiliteten. Det har vært svært få forsinkelser med direkte årsak i den nye teknologien som har blitt tatt i bruk, noe som beviser at systemet leverer i henhold til planen, sier Flysikringsdirektør Jan Gunnar Pedersen i Avinor.

- Vi har et godt samarbeid med teknologileverandørene Kongsberg Defence & Aerospace og Indra Navia. Systemet de leverer, gir oss nye muligheter som tidligere ikke har vært tilgjengelig i den konvensjonelle tårndriften. Dette inkluderer deteksjon av bevegelige objekter i luftrommet og på bakken ved lufthavnene. I tillegg har vi tilgang på avanserte kameraløsninger som gjør at vi kan yte en sikker, stabil og effektiv tårntjeneste. Dette er en styrke for driften av lokale tårn rundt om i landet, som fjernstyres fra senteret vårt i Bodø, sier Lars Vågsdal, Konserndirektør for Teknologi i Avinor.

Avinors tårnsenter i Bodø er verdens største av sitt slag. I dag er lufthavnene Røst, Vardø, Hasvik, Berlevåg, Mehamn, Røros, Rørvik, Namsos, Svolvær, Sogndal og Førde en del av tårnsenteret i Bodø. Til neste år vil lufthavnene Molde, Sandnessjøen og Leknes bli tatt inn i tårnsenteret.

Kontakter

PressetelefonKun til bruk for journalister.

Vi svarer ikke på mediehenvendelser mellom kl. 21:00 - 06:30 med mindre det inntreffer større hendelser. For informasjon om flytrafikken ved våre lufthavner, se www.avinor.no, og velg flyplass.

Tel:+47 918 15 614presse@avinor.no

Bilder

Avinors Remote Towers Centre i Bodø. Foto: Avinor/Øystein Løwer
Avinors Remote Towers Centre i Bodø. Foto: Avinor/Øystein Løwer
Last ned bilde
Sogndal lufthavn. Foto: Avinor/Ben Marius Lorentzen
Sogndal lufthavn. Foto: Avinor/Ben Marius Lorentzen
Last ned bilde
Førde lufthavn. Foto: Avinor/Ben Marius Lorentzen
Førde lufthavn. Foto: Avinor/Ben Marius Lorentzen
Last ned bilde

Om Avinor

Avinor
Avinor
Drammensveien 144
0277 Oslo

+47 67 03 00 00https://avinor.no

Avinor har ansvar for 43 statlig eide lufthavner, og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge. Dette nettverket binder Norge sammen - og Norge sammen med verden.

Avinor er en drivkraft i miljøarbeidet i luftfarten og en pådriver for å redusere de samlede klimagassutslippene fra norsk luftfart. Selskapet har en ledende rolle i arbeidet med utvikling av el-fly, og leveranse av biodrivstoff til fly.

Avinor bidrar hvert år til 50 millioner sikre og effektive flyreiser. Om lag halvparten av disse er til og fra Oslo lufthavn.

Rundt 2.800 medarbeidere har ansvar for å planlegge, bygge ut og drive et samlet lufthavn- og flysikringssystem. Avinors virksomhet finansieres gjennom luftfartsavgifter og kommersiell virksomhet på flyplassene.

- Avinors offentlige journal

Følg pressemeldinger fra Avinor

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Avinor

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye