42 kommuner har fått tilskudd til energitiltak

I statsbudsjettet for 2023 bevilget Stortinget 160 millioner kroner i tilskudd til energitiltak fra Husbanken. Det har vært stor etterspørsel fra kommunene, og bare halvannen uke etter at Husbanken åpnet den nye elektroniske søknadsløsningen, var tilskuddsmidlene brukt opp.
- Her er det mange kommuner som har kjent sin besøkelsestid og søkt raskt. Det er bra, for det er et vilkår at tiltakene skal være gjennomført innen utgangen av november i år, sier avdelingsdirektør Tor Wigulf Christensen fra Husbanken.
Flest tilskudd til etterisolering, utskifting av vinduer, solcelleanlegg og varmepumper
Kommunene kunne søke om tilskudd til en rekke forhåndsdefinerte tiltak. Blant tiltakene er etterisolering av yttervegger og/eller yttertak/kaldt loft, utskifting av vinduer, installering av varmepumper (væske-vann og luft-vann), solceller og biokjele for fast brensel.
- Prosjektene knyttet til kommunale utleieboliger omfatter først og fremst etterisoleringstiltak og utskifting av vinduer. Når det gjelder omsorgsboliger og sykehjem, har kommunene også satset på solcelleanlegg og varmepumper, forteller Christensen.
Tilskudd til flest prosjekter i Kongsberg, Stange og Dovre
Hvert prosjekt kunne få maksimalt fem millioner kroner i tilskudd, men kommunene kunne søke om tilskudd til flere prosjekter. Totalt har Husbanken gitt til sammen 160 millioner i tilskudd til 134 prosjekter i 42 kommuner.
- Kongsberg kommune har en betydelig satsing på solceller på kommunens sykehjem, og har fått totalt 19,5 millioner kroner i tilskudd til 8 prosjekter.
- Stange kommune satser på etterisolering av både sykehjem og omsorgsboliger, samt skifte av vinduer. Kommunen har fått totalt 14 millioner kroner i tilskudd til 12 forskjellige prosjekter.
- Dovre kommune gjennomfører ulike tiltak i flere utleieboliger og sykehjem /omsorgsboliger, og har fått til sammen 15 millioner kroner i tilskudd til tiltak som er samlet i fem prosjekter.
- Senja kommune har fått 7,3 millioner i tilskudd til ulike energitiltak i kommunenes utleieboliger, blant annet til etterisolering og utskifting av vinduer.
Andre kommuner som har fått tilskudd til forholdsvis mange prosjekter, er Bergen, Askøy og Brønnøy.
Først i tid, først i rett
Husbanken har behandlet søknadene fra kommunene i den rekkefølgen de har kommet inn, så langt midlene rakk. Etter at taket var nådd, har 19 kommuner fått avslag på søknader. Det er ikke lenger mulig å søke om tilskudd.
Fakta om kommunalt disponerte utleieboliger
Med kommunalt disponert bolig menes boliger kommunen disponerer for utleie gjennom inngåelse av en leiekontrakt, f.eks. omsorgsboliger, boliger til flyktninger, økonomisk vanskeligstilte med mer. Leietakerne har med andre ord utfordringer av ulik grad knyttet til økonomi og eller/helse. De nyeste tilgjengelige tallene fra SSB (Kostra) viser at kommunene disponerte om lag 108 000 utleieboliger i 2021.
Disse kommunene har fått tilskudd
Gran
Eidskog
Fredrikstad
Stange
Flå
Kongsberg
Dovre
Ål
Halden
Ringsaker
Hole
Tvedestrand
Gjerstad
Skien
Sunnfjord
Klepp
Kvinnherad
Askøy
Sveio
Time
Gloppen
Bergen
Stavanger
Eigersund
Kvam
Askvoll
Osterøy
Flatanger
Tydal
Sande
Rauma
Høylandet
Kristansund
Røyrvik
Vågan
Lurøy
Brønnøy
Vevelstad
Bodø
Gildeskål
Storfjord
Senja
Nøkkelord
Kontakter
Are SaurenFagdirektør, kommunikasjon
Tel:+47 995 51 666are.sauren@husbanken.noBilder
Om Husbanken
Husbanken setter i verk regjeringens boligsosiale politikk. Gjennom virkemidler som bostøtte, lån, tilskudd, kompetanseoverføring og kunnskapsutvikling støtter vi kommunene faglig og økonomisk i deres arbeid med å hjelpe vanskeligstilte på boligmarkedet. Andre sentrale samarbeidspartnere er velferdsaktører, byggenæringen og kunnskapsmiljøer.
Våre om lag 300 ansatte er fordelt på kontorer i Drammen (hovedkontor), Oslo, Arendal, Bergen, Trondheim, Bodø og Hammerfest.
Husbanken er underlagt Kommunal- og distriktsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Husbanken
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Husbanken på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Husbanken
Heim kommune vant Boligprisen 202520.3.2025 09:08:19 CET | Pressemelding
Det stod mellom tre finalister da den nyetablerte Boligprisen ble delt ut onsdag 19. mars. Heim kommune med sine nye boligmodeller stakk av med seieren.
Dette er finalistene til Boligprisen 20256.3.2025 11:22:57 CET | Pressemelding
Husbankens jury mottok mange nominasjoner til den nyetablerte Boligprisen. Nå står tre gode prosjekter igjen som finalister: Heim kommune for sine nye boligmodeller, Senja kommune med Pilot Senja og Kirkens Bymisjon (Tønsberg) for Ung i Bolig.
Husbanken satser med ny nasjonal boligkonferanse21.2.2025 08:34:06 CET | Pressemelding
Husbanken inviterer til en helt ny konferanse 19.–20. mars i Oslo. Boligpulsen samler kommuner, byggeaktører, fageksperter og mange flere til inspirerende foredrag og debatter på boligområdet.
Husbanken: Situasjonen i leiemarkedet er utfordrende14.2.2025 09:13:08 CET | Pressemelding
En ny rapport fra Husbanken viser at det er økende knapphet på utleieboliger i Norge. Stadig flere står på venteliste for kommunal bolig. Mange leietakere med svak økonomi står i fare for å misligholde boutgiftene sine.
Du kan søke om 30 000 kroner i stipend for å skrive masteroppgave for Husbanken29.1.2025 14:57:01 CET | Pressemelding
Studerer du ved universitet eller høyskole i Norge, og skal skrive masteroppgave om tema knyttet til boligpolitikk, boligsosialt arbeid eller boligutvikling? Da kan du søke Husbanken om stipend på 30 000 kroner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom