ABB

ABB i banebrytende prosjekt for stabil og pålitelig kraft fra havvind

Del
• ABB bidrar med automatisering og elektrifisering til energisystemet Deep Purple som skal demonstrere integrasjon av fornybar kraft i havrommet • Energisystemet kan eksempelvis benyttes til elektrifisering av offshore-anlegg og fjerntliggende øyer og bunkring av hydrogenfartøy • Åpning av unikt pilotanlegg i Kongsberg skal demonstrere teknologien
Energisystemet Deep Purple kan levere stabil, pålitelig og fornybar energi fra havvind (Ill./copyright TechnipFMC).
Energisystemet Deep Purple kan levere stabil, pålitelig og fornybar energi fra havvind (Ill./copyright TechnipFMC).

ABB i Norge leverer automatisering og elektrifisering til pilotanlegget for energisystemet Deep Purple. Løsningen bygger på velkjente teknologier som kombineres på en innovativ måte for å levere stabil, fornybar og skalerbar energi i havrommet. Et konsortium ledet av TechnipFMC står bak nyvinningen.

Pilotanlegget i Kongsberg skal i første omgang demonstrere at det er mulig:

  1. Å produsere grønn (utslippsfri) hydrogen fra ustabile fornybarkilder som havvind ved hjelp av vann-elektrolyse og
  2. Å lagre overskuddsenergien (hydrogen) og
  3. Å produsere strøm fra lagret energi (hydrogen) ved hjelp av brenselcelle når det trengs

Utenfor kraftnettet

Teknologien valideres nå i førkommersiell skala, før den tas videre til fullskala bruk offshore.

- Vi vil bruke anlegget til å teste ut forskjellige scenarier for bruk av fornybar energi til hydrogenproduksjon. Dette vil gi gode svar til oss og partnere som vi vil kunne bruke i vår videre fornybarsatsing, sier Terje A. Løver, prosjektleder for Deep Purple Pilot hos TechnipFMC.

Deep Purple er tiltenkt roller utenfor kraftnettet for å produsere stabil og pålitelig energi fra havvind til blant annet offshore-installasjoner og fjerntliggende øyer, samt bunkring av hydrogenbaserte fartøy.

- I omstillingen til et fornybart energisystem vil hydrogen spille en nøkkelrolle. Deep Purple er et unikt system som blir viktig for det grønne skiftet og økt bærekraft i samfunnet, sier Tor Ove Lussand, leder for ABB Energy Industries i Norge. - Derfor er det stor stas å delta i det innovative prosjektet med vår teknologi og kompetanse.

Omfattende konsortium

ABBs elektrifisering og automatisering driver pilotanlegget som blant annet består av en simulert vindpark, elektrolysør, batteri og brenselcelle.

Deep Purple Pilot-konsortiet består av Vattenfall, Repsol, Slåttland, NEL, UMOE Advanced Composites, DNV, SINTEF, Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Energy Valley, Ocean Hyway Cluster, GCE Ocean Technology og Innovasjon Norge, som også bidrar med økonomisk støtte.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Energisystemet Deep Purple kan levere stabil, pålitelig og fornybar energi fra havvind (Ill./copyright TechnipFMC).
Energisystemet Deep Purple kan levere stabil, pålitelig og fornybar energi fra havvind (Ill./copyright TechnipFMC).
Last ned bilde

Lenker

Om ABB

ABB
ABB
Snarøyveien 30, bygning M
Fornebu

22 87 20 00http://www.abb.no

ABB er en teknologileder innen elektrifisering og automatisering som legger til rette for en mer bærekraftig og ressurseffektiv fremtid. Selskapets løsninger kobler ingeniørkunnskap og programvare for å optimalisere hvordan ting produseres, transporteres, drives og opereres. ABBs rundt 105 000 ansatte bygger på mer enn 130 år med kvalitet, og er forpliktet til å drive innovasjoner som akselererer industriell omstilling. www.abb.com

Følg pressemeldinger fra ABB

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra ABB på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra ABB

Energianalyse av motordrifter i industrien avdekker et sparepotensiale på 2,1 TWt22.11.2023 15:34:41 CET | Pressemelding

Energianalyser utført på mer enn 2000 motordrevne systemer viser en gjennomsnittlig potensiell energibesparelse på 31 prosent per motor. Total energibesparelse i motordriftenes levetid tilsvarer årlig forbruk* i 1,25 millioner husholdninger. Kutter opp mot 1,5 millioner tonn av CO2-utslipp med en tilbakebetalingstid ned mot 3 måneder, avhengig av regional energimiks og -kostnad.

ABB E-mobility støtter Scania globalt med ladeløsninger for elektriske kjøretøy2.11.2023 07:00:00 CET | Pressemelding

ABB E-mobility har tegnet en global rammeavtale med Scania for å leverere hele sin portfølje av DC-ladeløsninger Avtalen bygger på et langvarig partnerskap mellom de to selskapene og innebærer at ABB E-mobility vil støtte Scania i deres kundetilbud ABB E-mobilitys portefølje gjør det mulig for Scania å tilby en komplett løsning for kunder som elektrifiserer sin kjøretøysflåte - gjennom å leverere både kjøretøy, ladere, service og programvare

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom