Rapport for 4. kvartal og foreløpig årsresultat 2022

Del
Olav Thon Eiendomsselskap hadde et godt operativt resultat også i 4. kvartal 2022 til tross for økte rentekostnader, og resultatet før skatter og verdiendringer ble 507 millioner kroner (531).
Konsernets kjøpesentre har befestet sin posisjon som attraktive møteplasser for varehandel, servering og opplevelser. Bildet er fra Lagunen Storsenter ved Bergen. Foto: Morten Wanvik
Konsernets kjøpesentre har befestet sin posisjon som attraktive møteplasser for varehandel, servering og opplevelser. Bildet er fra Lagunen Storsenter ved Bergen. Foto: Morten Wanvik

I tråd med markedsutviklingen for næringseiendom ble verdien på konsernets eiendomsportefølje nedjustert med 1.183 millioner, og i 4. kvartal ble resultatet før skatter -796 millioner kroner (2.077).

Konsernets foreløpige årsresultat før skattekostnad i 2022 ble 3.138 millioner kroner (4.767).

- Til tross for et svakt resultat i 4. kvartal er vi tilfreds med å presentere et solid resultat for 2022 sett under ett, sier konserndirektør for økonomi og finans Arne B. Sperre.

Utbytte på 6,50 kroner per aksje

Styret vil foreslå et utbytte for 2022 med 6,50 kroner per aksje - det samme beløp som for 2021.

Omsetningsvekst på kjøpesentrene

Ved årsskiftet eide Olav Thon Eiendomsselskap helt eller delvis 59 kjøpesentre i Norge og Sverige.

I kjøpesenterporteføljen inngår 5 av landets 6 største kjøpesentre, herunder Lagunen Storsenter i Bergen, som er Norges største kjøpesenter målt etter omsetning.

- Omsetningen i kjøpesenterporteføljen i 4. kvartal var 17.343, en økning på 1 % fra 4. kvartal 2021, men en økning på 13 % fra 4. kvartal i 2019, som var siste normalår før pandemien, sier Sperre.

- Omsetningstallene dokumenterer at konsernets kjøpesentre de senere år har befestet sin posisjon som attraktive møteplasser for varehandel, servering og opplevelser, fremholder Sperre.

Næringseiendommer

Eiendomssegmentet Næringseiendommer består av sentrale kontoreiendommer, logistikkeiendommer og boliger for utleie, for det meste i Oslo-området. Næringseiendommer utgjør 29 % av konsernets eiendomsverdier.

Investeringer og eiendomsprosjekter

Konsernets netto investeringer i 4. kvartal var 273 millioner kroner (223). I 2022 var de samlede nettoinvesteringene 883 millioner kroner (559).

- I 4. kvartal ble det inngått avtale om å overta de resterende 50 % av Sørlandssenteret i Kristiansand kommune. I tillegg kjøpte vi Amfi Ulsteinvik – et senter som konsernet hadde forvaltet i flere år, opplyser Sperre.

Fremtidsutsikter

Norsk økonomi er inne i en høykonjunktur, og arbeidsledigheten har falt til lave nivåer, men det er tydelige tegn til lavere vekst i økonomien.

Krigen i Ukraina, høy inflasjon og kraftige renteøkninger skaper usikkerhet om den økonomiske utviklingen både i Norge og i verden i tiden fremover.

- Til tross for økt usikkerhet forventes konsernets sterke markedsposisjon og solide finansielle stilling å kunne bidra til en fortsatt god operativ resultatutvikling i tiden fremover, avslutter Arne B. Sperre.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Konsernets kjøpesentre har befestet sin posisjon som attraktive møteplasser for varehandel, servering og opplevelser. Bildet er fra Lagunen Storsenter ved Bergen. Foto: Morten Wanvik
Konsernets kjøpesentre har befestet sin posisjon som attraktive møteplasser for varehandel, servering og opplevelser. Bildet er fra Lagunen Storsenter ved Bergen. Foto: Morten Wanvik
Last ned bilde

Lenker

Om Olav Thon Eiendomsselskap

Olav Thon Eiendomsselskap
Stenersgata 2A
0184 Oslo

23 08 00 00http://www.olt.no

Olav Thon Eiendomsselskap ASA ble etablert i 1982, og aksjene ble notert på Oslo Børs i 1983.

Siden starten har selskapet vokst betydelig, og årlig leieinntektsnivå for selskapets eiendommer har økt fra opprinnelig 27 millioner kroner til 3.800 millioner kroner ved inngangen til 2024. Selskapets børsverdi har i samme periode økt fra 200 millioner kroner til 18,9 milliarder kroner.

Fra tidlig på 1990-tallet har det viktigste satsingsområde vært kjøpesentereiendom, og Olav Thon Eiendomsselskap er i dag Norges ledende kjøpesenteraktør og en betydelig aktør også i det svenske kjøpesentermarkedet.

Selskapet inngår i Olav Thon Gruppen, som er Norges største private eiendomsaktør og en av Norges største hotelloperatører (Thon Hotels). Olav Thon Gruppen eies av Olav Thon Stiftelsen.

Følg pressemeldinger fra Olav Thon Eiendomsselskap

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Olav Thon Eiendomsselskap på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Olav Thon Eiendomsselskap

Rapport for 4. kvartal og foreløpig årsresultat 202316.2.2024 07:30:00 CET | Pressemelding

4. kvartal 2023 Olav Thon Eiendomsselskap oppnådde et godt operativt resultat i 4. kvartal, men nedjusterte eiendomsverdier medførte et resultat før skattekostnad på -1.826 millioner kroner. I tråd med markedsutviklingen for næringseiendom ble verdien på Olav Thon Eiendomsselskaps eiendomsportefølje nedjustert med 1.922 millioner kroner i 4. kvartal, og renteutviklingen reduserte verdien på konsernets fastrenteavtaler med 309 millioner kroner. Konsernets operative resultat, dvs. resultat før verdiendringer, skatter og valutaeffekter ble 532 millioner kroner, en økning på 5 % fra samme periode i fjor.

Nedjusterte eiendomsverdier bidro til et bokført underskudd i 3. kvartal9.11.2023 07:30:00 CET | Pressemelding

I tråd med markedsutviklingen for næringseiendom ble verdien på Olav Thon Eiendomsselskaps eiendomsportefølje nedjustert med 1.308 millioner og i 3. kvartal ble konsernets resultat før skatter -763 millioner kroner. Resultatet før skatter, verdiendringer og valutaposter ble 541 millioner kroner, en økning fra 518 millioner kroner i 3. kvartal i fjor. - Olav Thon Eiendomsselskap hadde en vekst i leieinntektene på 17 % sammenliknet med 3. kvartal i fjor, og vi er stolte av å oppnå et operativt resultat høyere enn i fjor til tross for kraftige renteøkninger, sier konserndirektør for økonomi og finans, Arne B. Sperre.

Godt operativt resultat også i 2. kvartal for Olav Thon Eiendomsselskap11.8.2023 07:35:00 CEST | Pressemelding

Olav Thon Eiendomsselskap hadde også i 2. kvartal et godt operativt resultat, men resultatet før skatt ble redusert av renteøkninger og nedjusterte eiendomsverdier. Resultatet før skattekostnad utgjorde 173 millioner kroner etter at verdien på konsernets eiendomsportefølje og fastrenteavtaler ble nedjustert med 409 millioner kroner totalt sett. Resultatet før skatter, verdiendringer og valutaposter ble 592 millioner kroner, en nedgang fra 618 millioner kroner i 2. kvartal i fjor. - Olav Thon Eiendomsselskap hadde en høy vekst i leieinntektene sammenliknet med 2. kvartal i fjor, og vi er godt fornøyde med å oppnå et operativt resultat i nærheten av fjoråret selv med betydelige høyere markedsrenter, sier konserndirektør for økonomi og finans, Arne B. Sperre.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye