Produsentene av behandlet trekledning leverer det de lover

Brannsikkerhet i bygg er et grunnleggende hensyn i regelverket. I 2021 og 2022 undersøkte Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) om behandlet trekledning til utvendig bruk hadde tilfredsstillende produktdokumentasjon. Direktoratet avdekket at enkelte produsenter deklarerte produktene i feil kategori.
I det videre tilsynsarbeidet ble det også utført branntester av trekledningene. Nå er den endelige rapporten Tilsyn med behandlet trekledning til utvendig bruk 2021-2022, klar.
Laget veiledning til produsentene
Resultatene fra tilsynet viste at mange av de kontrollerte foretakene ikke kunne legge fram korrekt dokumentasjon etter den første henvendelsen fra DiBK. De trengte veiledning for hvordan de skulle utarbeide ytelseserklæring og CE-merke til behandlet trekledning.
– Omsetning av byggevarer reguleres av byggevareforordningen og baserer seg på felleseuropeiske standarder. For å hjelpe foretakene har vi laget en veiledning i hvordan produktdokumentasjon skal utarbeides. Det har vært et nyttig arbeid både for oss og foretakene, sier Hanne Kofstadmoen, assisterende direktør i DiBK.
Branntestet trekledning
Kledninger fra 51 produsenter og distributører var med i tilsynet og 249 produkter ble kontrollert.
Regelverket stiller krav om at produsenten skal ha produksjonskontroll i fabrikk. I tillegg skal et prøvningslaboratorium, altså en tredjepart, fastsette produktets ytelser.
Etter tilsynet med produktdokumentasjonen valgte direktoratet å ta flere av trekledningene videre til branntesting. Testene ble gjennomført i Sverige av det uavhengige tekniske kontrollorganet RISE Research Institute of Sweden.
– Tilsynet og testene vi utførte viste at enkelte produsenter av behandlet trekledning deklarerte kledningen feil. Dette handler om brannsikkerhet i boliger og bygninger. Tilsyn er viktig for å sikre at byggevarene brukes på en måte som gir trygge bygninger, sier Kofstadmoen.
Berømmer foretakene
Det er produsenter, importør og distributør av byggevarer som er forpliktet til å sikre at byggevarer har tilstrekkelig dokumentasjon, før varen omsettes på det norske markedet.
– Dialogen med foretakene har vært svært god, og vi vil berømme dem for at feilene ble rettet raskt. Alle byggevarene som var del av tilsynet har nå tilfredsstillende produktdokumentasjon, herunder CE-merke, ytelseserklæring og bruksanvisning, avslutter Kofstadmoen.
Nøkkelord
Kontakter
Anne Bente Skaarudkommunikasjonsrådgiver Direktoratet for byggkvalitet
Pressekontakt i Direktoratet for byggkvalitet
Bilder


Om Direktoratet for byggkvalitet
Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) er et nasjonalt kompetansesenter innenfor bolig- og byggkvalitet og sentral myndighet på flere områder innenfor bygningsdelen av plan- og bygningsloven.
Vårt arbeid er rettet mot kommunene, aktørene i byggeprosessen og byggevaremarkedet. Direktoratet skal ha oversikt over hvordan regelverket virker, og ha god kunnskap om og bidra i den faglige utviklingen i samhandling med kommuner, byggenæringen og andre aktører.
En viktig oppgave er å øke kunnskapen i samfunnet - spesielt i byggenæringen og kommunene - om byggeregler, byggkvalitet og byggesaksprosess.
Direktoratet for byggkvalitet er et virkemiddel for å realisere bygningspolitikken. Direktoratet skal bidra til å oppfylle to hovedmål:
- Raskere boligbygging og gode byggkvaliteter
- Forvaltningen av bolig- og bygningssektoren skal være effektiv og brukerrettet.
Følg pressemeldinger fra Direktoratet for byggkvalitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Direktoratet for byggkvalitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Direktoratet for byggkvalitet
Nå begynner tilsynskampanjen med utleieboliger1.9.2023 09:00:00 CEST | Pressemelding
Fra mandag 4. til fredag 15. september er kommuner fra Vardø i nord til Kristiansand i sør med på Direktoratet for byggkvalitets kampanje. Målet er at kommunene selv skal få bedre oversikt over utleieobjekter som ikke holder mål.
Vil hjelpe kommunene med effektiv rådgiving i byggesaker4.7.2023 08:45:00 CEST | Pressemelding
Før sommeren fikk prosjektet «Ingen sak med byggesak» 1.5 millioner kroner i utviklingsmidler fra Stimulab.
Lanserer veileder for gode tilbygg24.5.2023 11:37:10 CEST | Pressemelding
Familien din vokser, eller du trenger plass til hjemmekontor. Mange som bor i enebolig eller flermannsbolig ønsker å bygge på huset, men er tilbyggene også gode tilskudd til omgivelsene?
Flere midler til digitalisering av plan- og byggesaker4.5.2023 14:20:04 CEST | Pressemelding
Digdir har delt ut 132,5 millioner kroner til ulike digitaliseringstiltak i offentlig sektor. Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har fått foreløpig tilsagn til to ulike prosjekter.
Over 3 millioner naboer er varslet digitalt25.4.2023 09:53:03 CEST | Pressemelding
Siden 2018 har det vært mulig å sende digitale nabovarsler i byggesaker. Tjenesten har blitt svært populær og nå har over 3 millioner naboer blitt varslet om ulike byggesaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom